TOP 10 Oni su nezamenjivi u najpoznatijim koktelima

kokteli

Ukoliko bismo pitali barmene verujemo da bi se jednoglasno složili kako su viski, konjak, votka, džin, tekila i rum najzahvalniji spiriti za kreiranje koktela

Iako je u mikslologiji bukvalno sve dozvoljeno vremenom su se pojedini spiriti spontano nametnuli, pa sad većina koktela bez njih ne može ni da se zamisli. Ukoliko bismo pitali barmene, verujemo da bi se jednoglasno složili kako su ipak votka, džin i tekila najzahvalnija jaka alkoholna pića jer poseduju mnoštvo aromatskih svojstava, a pri tome ne preuzimaju arome drugih sastojaka i zato ih vole u koktelima. Međutim, odlični saveznici koktela su i viski, konjak, rum i u zadnje vreme rakija, ali ovi spiriti prilikom miksanja traže iskusnog barmena i znanje prilikom slaganja ukusa.

Kraft džin zvezda savremene miksologije

Za profesionalce sklone eksperimentisanju džin je piće broj jedan, jer se zbog specifičnog ukusa dobijenog od bobica kleke odlično uklapa uz većinu alkoholnih i bezalkoholnih pića. U zavisnosti od načina proizvodnje uglavnom poseduje sladak, citrusni pa čak i gorak ukus i pruža pregršt mogućnosti, ali se u principu najviše uklapa sa kiselim sastojcima. Kokteli se najčešće spravljaju od klasičnog suvog džina, mada poslednjih godina primat preuzimaju zanatski kreirani suvi džinovi koji za razliku od standardnih imaju bogatiju teksturu i mahom poseduju voćne i herbalne arome, koje koktelima daju sasvim nov i zanimljiv pravac. Kod pripreme koktela sa kraft džinovima mogu da se koriste sve vrste voćnih i začinskih dodataka. Najpoznatiji kokteli na bazi džina jesu Džin tonik, Martini i Negroni.

Votka sve zastupljenija u modernim koktelima

Iako vrlo zahvalan, džin nije uvek glavna zvezda kada je u pitanju kreiranje koktela, jer se uz njega visoko pozicionirala votka, koja poslednjih godina zauzima značajno mesto u miksologiji. Ovaj spirit je vrlo zahvalan jer ne poseduje ukus i miris, a sa druge strane daje snagu ostalim sastojcima bez da im prekriva aromu. Bukvalno se slaže sa svim sokovima i vinima, s tim da najbolje prijanja agrumima, bobičastom voću i energetskim napitcima. Naravno, što je votka kvalitetnija i koktel će biti ukusniji i pitkiji, te je kod njenog izbora najbitnije da se vodi računa od kojih sastojaka je napravljena. S obzirom na to da se najkvalitetnije votke najčešće destiluju iz žitarica poput pšenice, raži ili pirinča, ali i da se one lošije prave od krompira, repe, kukuruza i voća, preporuka je koristiti onu neutralnog ukusa, proverenog proizvođača i poznatog brenda sa deklarisanih 40 odsto alkohola. Kvalitetne votke su kremaste, meke i hrskave. Najpoznatiji kokteli na bazi ovog pića jesu Long Island i Sex on the Beach.

Tekila daje moćan karakter koktelu

Mnogi barmeni sa druge strane u koktelima forsiraju tekilu, koja ima fine zemljane i slatke note što miksevima daje moćan ukus. Ukoliko se dodaje ona premium kvaliteta kokteli će poprimiti masnu, svilenkastu ili kremastu teksturu, a usput će dobiti i vrlo sofisticirane arome začinskih, voćnih ili orašastih i drvenih ili slatkih nota. Barmeni je najčešće mešaju sa sokom ili likerom od limuna, jabuke, pomorandže i sokom od paradajza. U kreiranju koktela najčešće se koristi  tekila blanco, koja odlično ide uz sve vrste kiselkastih sokova, kao i tekila gold, koja se savršeno slaže uz sok od paradajza ili sok od jabuke. Odličan primer dobrog uklapanja sastojaka jeste koktel Tequila sunrise, za koji barmeni kažu da je školski primer idealne kombinacije tekile sa ostalim sastojcima.

Viski komplikovan, ali tražen u koktelima

Verovali ili ne, ali viski je veoma komplikovan u koktelima. Međutim i pored toga, on je i zahvalan saveznik koktela, a u prilog tome govori i činjenica da danas postoji bezbroj kombinacija koje su po popularnosti najtraženije u svetu ljubitelja koktela. Viski je kontradiktoran u koktelima i poštovaoci ovog moćnog pića smatraju da se on konzumira čist ili sa kockom leda, dok sa druge strane koktel majstori demantuju ovu tvrdnju. Naime, zbog načina proizvodnje i raznolikih aroma koje se dobijaju iz žitarica, ali i zbog usklađene kombinacije ukusa i mirisa, viski se ubraja među najpopularnije destilate kod kreiranja koktela. Ovaj spirit koktelima daje karakterističnu aromu i skladnost od blago slatkih, do oštrih i donekle kiselkastih nota. Kokteli sa viskijem su naročito popularni među mlađom generacijom, a posebno preferiraju one sa kafom, pivom, mlekom, kolom ili kakaom. Najtraženiji kokteli na bazi viskija su Old- Fashioned, Whiskey Sour i Manhatton.

Stara zvezda starih koktela

I najbolji prijatelj pirata je odličan saveznik bermena, koji sve češće u kreiranju egzotičnih koktela koriste rum. Ništa čudno, jer ovo piće značajno poboljšava ukus ostalih sastojaka i zato se najčešće kombinuje sa sokovima od ananasa, pomorandže, brusnice i limete. Najpoznatiji kokteli kreirani po ovom principu su Mai Tai i Daikiri. Rum je takođe veoma zahvalan saveznik i u koktelima koji se baziraju na mlečnim, puterastim, čokoladnim i začinskim sirupima, ali i likerima jer im obogaćuju ukus i jačaju aromu.

Njegovo veličanstvo konjak u koktelima

Njegovo veličanstvo konjak, kralj jakih alkoholnih pića, ima zaista širok spektar mogućnosti zbog svojih bogatih aromatskih svojstava. Barmeni su u miksologiji počeli da ga koriste polovimom 20. veka, ali su ga tada razređivali s mineralnom vodom ili tonikom. Postepeno su recepture poboljšali i stoga je konjak danas najidealniji saveznik u kreiranju najklasičnijih, ali i najmodernijih koktela. Njegov ukus, miris i aroma zavise od odležavanja, bureta i načina proizvodnje, pa shodno tome  ima i puno prednosti prilikom kombinovanja sa drugim alkoholnim i bezalkoholnim sastojcima.  Konjak praktično može da se kombinuje sa svim likerima, voćnim sokovima, šampanjcem, gustim kremama, kafom i vermutom. Jedan od najpoznatijih koktela kreiranih na bazi konjaka je Sazerac, nastao u Nju Orleansu sredinom 19. veka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu