TEST Krneta Barrique dunja VS Pruna Single Barrel dunja

Krneta Barrique dunja VS Pruna Single Barrel dunja

Ono što spaja ove dve interesantne rakije je sirovina za njihovu proizvodnju, te njihova izuzetna kompleksnost u flaši, a ono što ih razdvaja su finese – u ukusu, mirisu i završnici, koje se dobijene različitim pristupom kreiranja i specifičnim odležavanjem ova dva premium proizvoda

Rakija od dunje nema tako dugu tradiciju u Srbiji, kao rakija od šljive, međutim njena popularnost je u rangu najpopularnije srpske rakije i ona se nalazi na kartama pića skoro svih ugostiteljskih objekata.

Ono što mnogi ne znaju jeste da dunja spada u voće kod kog je pretvaranje roda u destilat možda i najzahtevniji posao, a koji može da savlada samo iskusan i školovan proizvođač rakije. Ovu vrstu voća ne odlikuje raskošan izbor sorti, pa se za proizvodnju premium rakije preporučuju sorte vranjanska, leskovačka, šampionka i trijumf. Inače, u većini slučajeva dunjevača se tradicionalno flašira odmah nakon destilacije i to direktno iz inox tankova, pa spirit ne gubi organoleptičke karakteristike samog voća. Ali, poslednjih nekoliko godina pojedine destilerije u Srbiji na tržište plasiraju Barrique, odnosno Single Barrel rakije od dunje, koje se nakon destilacije ostavljaju u drvenim najčešće hrastvovim buradima gde naknadno i po nekoliko godina sazrevaju i stare pre flaširanja. Sazrevanje u bačvama rakiji menja boju, ukus, miris i aromatična svojstva. I zato smo svedoci kako destileri u našoj zemllji zaista umeju da naprave jako dobar balans u svim segmentima i da bez obzira na starenje ne pokvare kompleksan miris, ukus i aromu dunje, već da je dodatno oplemene.

Upravo sa takvim premium proizvodima na tržište je izašla Destilerija Krneta sa svojom Barrique dunjom, kao i destilerija Pruna u kojoj se proizvodi Single Barrel dunja – Srpski hrast.

Destilerija Krneta Barrique dunja

Destilerija Krneta je mlada destilerija, koja se nalazi u Sremu, u Novoj Pazovi, a proizvodnjom rakije su počeli da se bave vođeni idejom da u bliskoj budućnosti tržištu ponude isključivo  premium rakije, koje će biti sinonim za jedinstvenu aromu i vrhunski kvalitet. Destilerija je savremeno opremljena i poseduje tankove za kontrolisanu fermentaciju, kako bi se primarna aroma voća pretočila u čašu. Važno je istaći da se sve rakije iz portfolia Destilerije Krneta proizvode dvostrukom destilacijom u bakarnim kazanima, nakon čega idu na sazrevanje u inox tankove ili odležavanje u hrastovu burad spravljenu od srpskog hrasta.

Destilerija Krneta rakije je pozicionirala na tržištu Srbije, ali i na zahtevnim inostranim tržištima. U svom portfoliu imaju i Barrique dunju, koja se pravi od najkvalitetnijih i pažljivo odabranih zrelih plodova sorte leskovačke dunje. Ovu rakiju karakteriše zlatno žuta boja, sa kristalnim odsjajem i raskošnom aromom zrele dunje, koju na kraju zaokružuju tonovi hrasta u kom je destilat sazrevao dve godine. Dok se ispija na nepcima ostavlja suptilnu i odvažnu aromu, dok se u pozadini oseti slatki voćni ukus zrelih dunja protkan nežnim drvenastim aromama. Ovo je plemenita rakija,  puna autentičnih mirisa, sa raskošnom paletom savršenih primarnih, sekundarnih i tercijarnih tonova dunje.

Da bi osetili svu kompleksnost ove fino-elegantne rakije od dunje, preporučujemo je da je servirate na sobnoj temperaturi, kao aperitiv ili kao dižestiv.

Pruna Single Barrel dunja

Destilerija Pruna nalazi se u selu Vuković i jedinstvena je u našoj zemlji po proizvodnji velikog broja Single Barrel rakija. Destilerija Pruna u svom bogatom asortimanu Single Barrel rakija ima i Single Barrel dunju, koja je odležala tri godine u buretu od srpskog hrasta u kom je prethodno sazrevalo vino chardonnay. Ovaj ne baš uobičajen spirit nastao je iz želje da se zadovolje istančani ukusi ljubitelja i poznavalaca specifičnih rakija. Poseban akcenat u kreiranju ove rakije stavljen je na završnu fazu proizvodnje, odnosno na njeno odležavanje i negovanje. Single Barrel rakija od dunje proizvodi se u unikatnim, malim serijama i ona je vrhunski proizvod neverovatnih senzornih karakteristika.

Ova rakija pravi se isključivo od voća iz njihovih zasada, a tokom berbe se biraju najslađi i najaromatičniji plodovi i to isključivo sa odabranih parcela voćnjaka. Kontrolisano prirodno vrenje i destilacija u savremenim bakarnim kazanima garantuju da će se iz plodova voća izdvojiti aromatski profil po kom je ova rakija i prepoznatljiva. U Destileriji Pruna posebno vode računa o sazrevanju destilata, zbog čega ovaj spirit poprima oplemenjen karakter i lični identitet. Rakiju krasi zlatno žuta boja, sa kristalnim odsjajem i kompleksna aroma zrele dunje, protkana notama suvog voća, vanile i putera, na koje se nadovezuju note dima i hrasta.

Putovanje u nove ukuse i sve skrivene arome dunje, odležale u srpskom hrastovom buretu, u kom je pre nje ležala najpoznatija internacionalna bela sorta vina, otkrićete ako ovu rakiju poslužite na sobnoj temperaturi.

Opšti utisak Spirit Style magazina

Kada stanu jedna uz drugu i kada koplja ukrste dve vrhunske premium rakije od dunje teško je doneti sud koja je lepša i ukusnija, odnosno koja je bolja. Ustvari, ukoliko ćemo da bude iskreni, one teško mogu da se porede i da se jedna istakne. One naravno mogu da se porede, ali mora se u startu eliminisati želja da je jedna bolja. U poređenju ove dve premium rakije mora se prvo definisati kome su namenjene, ali i količine koje se plasiraju na tržište. Single Barrel dunja – Srpski hrast iz Destilerije Pruna je eksperiment i to veoma uspešan eksperiment, čiji ukus nije tačno definisan i podrazumeva poželjne oscilacije, dok je Barrique dunja iz Destilerije Krneta proizvedena u malim serijama kraft metodom, čiji ukus i aromatski kompleksi su jasno definisani.

Svaka od ove dve rakije ima svoj karakter, koji dobija od buradi u kojima odležava, ali i načinom negovanja. Barrique dunja iz Destilerije Krneta autentična je u svom karakteru i upečatljivoj simbiozi ukusa, te poseduje prvoklasne osobine koje se i očekuju od premium „žute“ rakije od dunje. Lepo je izbalansirana, pitka i glatka, te poseduje kremaste strukture i pun ukus kojim dominiraju note zrele dunje, zaokružene aromom hrasta, uz nagoveštaj dima u pozadini.

S druge strane, Single Barrel dunja – Srpski hrast iz Destilerije Pruna jedna je u nizu posebnih i izuzetno kvalitetnih Single Barrel rakija koje se proizvode u ovoj destileriji.  U njenom ukusu se oseti prirodna voćna aroma domaće sorte dunje, koja je začinjena notama dima dobijenim odležavanjem u buretu napravljenom od srpskog hrasta sa Homolja, u kom je prethodno sazrevalo belo suvo vino proizvedeno od vinove loze chardonnay.

Preporuka Spirit Style magazina

Naš opšti utisak je da su ove dve rakije po svom ukusu, mirisu i aromi potpuno različite, kao i da je svaka autentična na svoj način. Barrique dunju iz Destilerije Krneta preporučili bi otmenim konzumentima, koji vole prefinjenu i svedenu klasiku, odnosno onima koji tačno znaju šta žele i od toga ne odstupaju, dok bi Single Barrel dunju – Srpski hrast iz Destilerije Pruna preporučili konzumentima kojima nije strano da eksperimentišu sa ukusima, ali i onima koji su se zasitili prepoznatljivih ukusa i žele egzotiku, mlađim konzumentima željnim interesantnih, ali opet elegantno definisanih ukusa, te onima koji se odlučuju za specifično kreirane koktele na bazi plemenitih rakija.

Naša preporuka je da probate obe ove rakije, bilo da ste proizvođač ili konzument, te da pokušate sami da pronađete njihove sličnosti i razlike, ali i da pokušate da razumete kakve oscilacije u aromi, ukusu i mirisu može da da rakija kreirana od dunje, čiji je destilat tretiran na različite načine, duži vremenski period i u različitom tipu bureta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu