DŽIN I HRANA Aromatizovano piće traži šećerni zalogaj

cheesecake

Čizkejk, u kome preovlađuju note španske pomorandže, i Gin Mare, aromatizovani mediteranski džin, potpuno su kompatabilni, ukusi i aromatski kompleksi im se nadopunjuju, začinske note džina prosto izvlače skrivene ukuse iz čizkejka i stvaraju jedinstvenu celinu koja očarava sva čula onog ko uživa u njima

Džin je aromatizovano jako alkoholno piće, koje na tržištu postoji više više od tri veka i od samog nastanka imao je veliku popularnost. Prvo kod najnižih slojeva društva, a zadnjih decenija, posebno zadnjih godina živi svoju slavu. Osnova za dobijanje karakterističnog ukusa džina je kleka, a sve ostalo je igra destilerija i master blendera.

Domovina džina je Holandija, ali je svetsku slavu stekao dolaskom u Veliku Britaniju, gde je u svojim ranim godinama bio zaslužan za masovnu smrtnost onih koji su utapali svoje probleme u njemu. Istorijska je činjenica da su mnogi, u vreme industrijske revolucije u Engleskoj, niži slojevi društva prekomerno konzumirali džin i on je bio na crnoj listi dugo vremena.

Danas je situacija dramatično drugačija i džin je jedan od najpopularnijih svetskih spirita i piće koje je steklo svetsku slavu, posebno kod mladih ljudi koji tragaju za novim ukusima i uživaju u neverovatnim aromama. A džin ili džinovi to pružaju.

Osnova za dobijanje džina jeste kleka, ali džin u svojoj osnovi pruža mogućnost za eksperimetisanjem i na tržištu postoji neverovatno velik broj džinova koji se razlikuju po svojim aromatskim i začinskim kompleksima.

Najbolji u koktelima i miksevima

Džin je idealno, ako ne i najbolje piće za koktele. Postoji veliki broj koktela sa džinom, ali najpoznatiji je svakako džin tonik. Do pojave masovnog kreiranja džina najrazličitijih ukusa, ali i tonika koji se proizvode u velikom broju varijacija, postojao je klasičan koktel ili bolje rečeno miks – džin tonik koji je, pored rum kole, možda i najpoznatiji svetski koktel.

Proteklih godina u ponudi se nalazi veliki broj odličnih mikseva u kojima glavnu ulogu ima neki od aromatizovanih džinova i tonici sa dodatkom interesantnih aroma, koji u miksu stvaraju eksploziju ukusa.

Pored toga što se odlično slaže uz razne sastojke u koktelima i miksovima, te što podiže granicu mašte koktel majstora, džin je odličan i kao par hrani i to pre svega dezertima. Zbog svojih specifičnih aroma i različitih ukusa, teško je reći uz koji dezert da uparite džin generalno, ali ako targetujemo neki poseban, onda je potraga za savršenim parom značajno smanjena. Mi bi se u ovom tekstu zadržali na džinu koji je dostupan kod nas, koji je u premium segmentu ovog jakog alkoholnog pića i koji je relativno neuobičajen za naše podneblje, odnosno ukusom je neodoljiv, a aromatskim kompleksima navodi ka Mediteranu.

Upravo takav džin predložili bi kao savršenog para čizkejku, ali ne standardnom čizkejku, već čizkejku koji za osnovu i glazuru ima pomorandžu. Ovakav čizkejk sigurni smo nećete naći u poslastičarnicama, ali i ako ga kojim slučajem nađete, nećete mu naći savršenog para. Upravo zbog toga, naš savet je da kupite u trgovinskim lancima ili specijalizovanim prodavnicama jakih alkoholnih pića Gin Mare, dok ćete sastojke za čizkejk sa pomorandžom kupiti u marketu.

Španski delikates – Gin Mare Mediterranean Premium

Gin Mare Mediterranean Premium ili samo Gin Mare, spada u kategoriju London Dry Gin, a proizvodi ga kompanija Global Premium Brands iz Barselone. Reč je o jednom od najpopularnijih premium džinova na svetu. S obzirom na to da je reč o spiritu visokog kvaliteta, Gin Mare spada u srednje-višu cenovnu kategoriju i na srpskom tržištu staje oko 5.000 dinara, za bocu od 0,7 litara.

Kako mu i samo ime kaže, dobija se destilacijom mediteranskih sastojaka vrhunskog kvaliteta i herbalnih biljaka sa obale Mediterana, uključujući španske masline Arbequini, kleku, tamjan, bosiljak, ruzmarin, gorku narandžu iz Sevilje, limun, limunasto voće,  kardamon i seme korijandera.

Gin-Mare-Gin-Tonic2

Gin Mare ima finu i osvežavajuću aromu, bezbojan je, dok mu je miris travnat i suv i sa primesama mediteranskog rastinja, obogaćen citrusima. Ukus mu je veoma blag i aromatičan i u njemu su pojedinačno naglašene arome masline, timijana i bosiljka. U pozadini se oseća kleka i korijander.

Završnica je veoma duga i postojana i u njoj dominiraju citrusne note, masline i timijan. Sadrži 42,7 odsto alkohola, mada procenat alkohola može i da varira.

Ovaj premium džin se najčešće servira jako rashlađen i upravo tada se oseti sva njegova kompleksnost, ali i glatka struktura. Gin Mare je odličan saveznik u koktelima, a izdvojili bi Gin Mare & 1724 Tonic Water, u koji se dodaje i malo  ruzmarina, kriška limuna i malo leda. Pored toga, odlično se slaže i sa tamjanom,  malinom, bosiljkom i kriškom narandže, te bi preporučili da ga svakako probate uz ove dodatke.

Jedna od najstarijih poslastica – Čizkejk

Čizkejk je jedna od najpoznatijih svetskih poslastica i pored uvreženog mišljenja da je nastao u Severnoj Evropi, njegova prapostojbina je Mediteran. Ovaj kolač ili torta star je više od 2500 godina i zaslugu za njegovo postojanje dugujemo antičkim Grcima. Do pre samo stotinak godina čizkejk je bio samo anoniman dezert, ali je tih godina nekako prešao okean, nastanio se u Njujorku i sve ostalo je legenda.

Recept, onaj osnovni za čizkejk je veoma jednostavan i prilično univerzalan. Sve ostalo su modifikacije na temu, igra, mašta i kreatorsko umeće poslastičara, šefova kuhinja, ali i domaćica. Nećete pogrešiti ako pratite osnovni recept, koji kaže da izlupate sitan sir dok ne postane glatka masa, pomešate ga sa šećerom i brašnom, staviti na podlogu napravljenu kao standardna kora, ispečete, prelijete ga voćnom glazurom, ohladite i servirate.

Ovaj osnovni recept vekovima je bio podložan modifikacijama i, ukoliko ste kreativni, vaš čizkejk može da bude uz dodatak jaja, pečen ili ne pečen, od ove ili one vrste sira, iako je rikota najbolja, uz podlogu od razno spravljenih kora ili keksa, sa voćnom glazurom od najrazličitijeg voća, uz eventualno dodavanje komada voća u sam sir i tako dalje i tako dalje.

Savršena kombinacija spirita i dezerta

Kada ste kupili Gin Mare i sve potrebno za pravljenje savršenog čizkejka za vaš savršeni džin, budite kreativni i bacite se na posao.

Za pripremu čizkejka, u kom će biti dominantan ukus španske pomorandže, potrebni su vam sledeći sastojci za podlogu, fil i glazuru: Rikota, tamni šećer, španska pomorandža, sok od španske pomorandže, mleveni plazma keks, puter, mleko, slatka pavlaka, želatin i vanil šećer.

Priprema čizkejka ide u tri faze, odnosno pravi se podloga, krem i žele. O pripremi čizkejka imate puno toga napisano na internetu i recepti su vrlo slični, što praktično znači da je on univerzalan. Naša sugestija je da uradite modifikaciju, kojom ćete dobiti savršenog para odabranom džinu. Modifikacija treba da ide u dva pravca.

U krem, odnosno u osnovu od sira dodajte na kocke sečenu špansku pomorandžu, a žele pravite od španske pomorandže, čime ćete dobiti specifično osvežavajući čizkejk.

Ovaj i ovakav čizkejk, u kome preovlađuju note španske pomorandže, poslužite svojim gostima uz Gin Mare i posmatrajte njihovu reakciju. Mišljenja smo da će biti iznenađeni kako i na koji način se ovaj dezert i džin sljubljuju, kako se kompatabilni ukusi i aromatski kompleksi nadopunjuju, kako začinske note džina prosto izvlače skrivene ukuse iz čizkejka, ali i kako stvaraju jedinstvenu celinu koja očarava sva njihova čula.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu