Votka Akvinta prolazi peterostruku filtraciju kroz mramor, platinu, zlato i srebro
Prema definiciji votka je neutralno, bistro, bezbojno, bez izrazitog mirisa i ukusa alkoholno piće, koje se dobija destilacijom alkoholno prevrele, ošećerene komine od žitarica ili krompira. U Rusiji i u Poljskoj obično se pravi od krompira i pije nerazređena, a u zapadnim zemljama ovo piće se destiluje od žitarica, te se dobija rafinirani žitni alkohol koji se najčešće koristi kao sastojak u različitim koktelima.
Votka
Alkohol pomešan s mekom vodom obrađuje se propuštanjem kroz nekoliko filtera za uklanjanje organskih sastojaka. Na ovaj način se proizvodi i najpoznatija hrvatska votka Akvinta, koja prolazi peterostruku filtraciju kroz mramor, platinu, zlato i srebro i koja sadrži najmanje 37,5 odsto etil alkohola. U nju se često dodaju arome za postizanje specifičnih organoleptičkih svojstava, kao na primer aromatične trave, dinja i limun.
Hrvatska votka
Votka Akvinta klasičnog je ukusa i proizvodi se u Hrvatskoj destileriji Adriatic, koja se nalazi u Donjem Prološcu, pokraj Imotskog. Fabriku Imota d.d. za proizvodnju ove prave ruske votke službeno je otvorio Dmitry Zheleznyak 2006. godine. Ova ruska votka proizvodena u Hrvatskoj dobija se destilacijom pšenice uz upotrebu izvorske vode.
Akvinta
Specifičnost ove votke jest višestruka filtracija zbog kojih ona dobija posebna svojstava. Rezultat ovog jedinstvenog procesa daje votki Akvinta, izuzetno mekanu i prijatanu aromu, s istančanim i prefinjenim ukusom, koji savršeno nadopunjuje ekskluzivnost dizajna. Za ovaj deo priče je zaslužan britanski studio Lewis Moberly iz Londona koji je odabravo jednostavnu, elegantnu flašu koja predstavlja simbol čistoće.
Votka Akvinta servira se jako rashlađena.
Stil Standard Votka
Alkohol 40%
Temperatura serviranja 2 ˚C