VISKI The Yamazaki Mizunara

Yamazaki

Viski The Yamazaki Mizunara je vrhunski japanski viski. The Yamazaki Mizunara odležava u specijalnim buradima od japanskog hrasta

Viski se obično vezuje za Irsku, Škotsku i Ameriku. Međutim malo ljudi zna kako Japanci imaju odličan viski. Japanski viski je opasna konkurencija evropskim, odnosno američkim viskijima.

Viski iz Japana

Nagla popularnost japanskog viskija vidna je zadnjih decenija. Ona je dovela do toga da se pojedina izdanja prodaju u ograničenim količinama. Potražnja za japanskim viskijima neuporedivo je veća od proizvodnih kapaciteta.

Uspeh japanskih viskija predstavlja veliki fenomen. Posebno ako se zna da je ova industrija u Japanu relativno mlada. Prva zvanična destilerija viskija u Japanu otvorena je pre nepunih sto godina.

Viski s notama vanile i kokosa

Zahvaljujući klimatskim uslovima viski u Japanu stari brže nego u Škotskoj. Takođe, japanski hrast mizunara daje destilatu specifične arome. Ove arome asociraju na sandalovinu i tamjan. One su praćene i notama vanile i kokosa.

Japanski viski The Yamazaki proizvodi kompanija Suntory. Viski The Yamazaki pravi se u destileriji Yamazaki. Reč je o veoma prefinjenom single malt viskiju. Prilikom odležavanja koriste se bačve u kojima je pre toga odležalo bordo-vino i sherry. Za specijalne vrste The Yamazaki viskija koriste se i mizunara bačve.

Viski odležao u mizunara bačvama

The Yamazaki Mizunara ima boju ćilibara. Viski The Yamazaki Mizunara  kada se prinese nosu miriše na jagode, trešnje i hrastovo drvo. Za ove arome odgovorne su upravo bačve od mizunara japanskog hrasta. Prilikom konzumacije osete se malina i breskva. Pored njih oseti se i blagi nagoveštaj kokosa. Pri završnici se osete ukusi vanile i cimete

Viski Yamazaki Mizunara odležava u bačvama korišćenim za bordo vina. Takođe koriste se i bačve u kojima je odležavao šeri. Poseban šmek The Yamazaki Mizunara viskiju daje naknadno odležavanje. Ono se vrši u mizunara bačvama. U njima The Yamazaki Mizunara viski dobija poseban ukus.

 

Stil Single malt

Jačina 48 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp