Viski Dewar’S White Label

Viski Dewars white label

Viski Dewar’S White Label je klasičan mešani škotski viski, koji je savršen za koktele

Viski je često menjao svet i zbog njega su čak izbijale i pobune. Ovakvi događaji su se dešavali posebno u Americi. Razlog tome je bio jer na viski nisu ostali imuni ni tadašnji lideri SAD.

U Americi se tokom revolucije viski koristio kao valuta. Čak je i Džordž Vašington upravljao velikom destilerijom na planini Vernon. S obzirom na udaljenosti i otežan transport, poljoprivrednicima je često bilo isplativije da pretvaraju  kukuruz u viski. Viski su onda transportovali na tržište i njime trgovali.  Toliko je tražena roba bio da je  1791. godine čak uveden dodatni porez. Tih godina, zbog ovog poreza,  je izbila Viski pobuna.

Viski revolucija

Dewar’s White Label takođe se vezuje za pobunu, ali 100 godina kasnije. Škot John Dewar je radio kod svog rođaka u destileriji. U ovoj destileriji se proizvodilo vino i žestoka alkoholna pića. Nakon kraćeg rada on 1846. godine odlučuje da se osamostali.

Svestan konkurencije na tržištu, napravio je vrhunski detilat od najkvalitetnijih žitarica. Međutim njegov viski je postao popularan zahvaljujući Endruu Karnegiju, magnatu industruje čelika. Endru Karnegi je bio rodom iz Škotske i on je 1891. godine poklonio flašu Dewar’s-a tadašnjem Američkom predsedniku. Zbog ovog događaja došlo je do  protesta u Americi, jer njihov predsednik pije strani viski.

Viski bez premca

Ovu neočekivanu i besplatnu reklamu iskoristio je Tommy Dewar, te u Americi otvara svoje predstavništvo. Ovaj potez se pokazao vrlo pametnim, jer je Dewar’s White Label i danas najprodavaniji škotski viski u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u Evropi.

Viski zlatne boje

Dewar’s White Label je standardna škotska mešavina 40 pojedinačnih vrsta viskija. Dewar’s White Label je poznat po zlatnoj boji i bogatom ukusu. Na mirisu se oseti karakteristična zadimljena nota, pomešana s mirisom kruške. Prilikom konzumacije oseti se spoj škotskog bilja i meda, dok se u pozadini osete meke note vanile. U završnici daje ukus meda, pomešan da cvećem karakterističnim za škotsko podneblje.

 

Stil Blended scotch whiskey

Jačina 40 %

Temperatura serviranja  12 ˚C

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu