VISKI Oban 14 Years Old

Oban viski

Oban 14 godina star single malt viski se i nakon dva veka proizvodi na isti stari i tradicionalan način

Viski je žestoko alkoholno piće koje ne treba posebno predstavljati i obično se vezuje za moć i novac. Međutim, to nije sasvim tačno je na tržištu postoji mnoštvo proizvođača koji ga nude u svim cenovnim kategorijama.

Škotska je veoma poznata po proizvodnji viskija, a jedna od mnogobrojnih škotskih destilerija je i Oban destilerija koja se nalazi na obali zapadne Škotske.

Osnovali su je braća Džon i Hju Stevenson 1794. Godine. Njih dvojica su se prvobitno bavila popravkom čamaca i brodova, da bi kasnije napravili pivaru koju su pretvorili u Oban destileriju.

Viski 14 godina star

Oban 14 years old single malt viski dolazi iz jedne od najstarijih, ali i najmanjih škotskih destilerija. Konzumiranjem ovog viskija na pravilan način osetićete sve bogate kompleksne arome Highlands-a,  pomešane sa zemljanim i primorskim karakterom ostrva Oban.

Viski Oban je veoma jasno definisan i izbalansiran single malt i u njemu dominiraju jesenje arome voća i morskog vazduha. Oban viski poseduje bogat Highland karakter, za koji je zaslužan dugi proces fermentacije i dugo odležavanje u hrastovim buradima.

Viski s ukusom mora

Ovaj viski je karakterističan po kombinaciji bogate slatkoće i zadimljenje suvoće. Dok se ispija Oban 14 years old osete se voćne note pomorandže, kruške i suve smokve, uz dodir morske soli i zadimljenosti treseta.

Savršeno se slaže sa morskom hranom poput dimljenog lososa ili ostriga, jer utiče da hrana dobije novu dubinu ukusa i sekundarne arome.

Najbolje je piti ga čistog u tumber čaši, sa malo hladne negazirane vode.

Viski Oban 14 years old dobitnik je mnogih nagrada i više puta je za svoj kvalitet dobijao zlatne, srebrne, bronzane, ali i master medelje na najprestižnijim ocenjivanjima viskija.

 

Stil Single Malt

Alkohol 43%

Temperatura serviranja oko 12 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu