Burbon Jim Beam

Burbon Jim Beam

Burbon Jim Beam se obično služi čist, razređen sa malo vode, preko kockica leda, mešan sa sodom, ili u koktelima

Škoti i Irci se sigurno nikad neće složiti oko jedne stvari . Odnosno oko toga ko je prvi proizveo viski. Ipak, čini se da je za proizvodnju preteče današnjeg viskija najzaslužniji jedna svetac. Njegovo ime je Sveti Patrik i on je zaštitnik Irske. Međutim, viski odnosno burbon se proizodi i u Americi. Burbon je zakonom priznat kao jedino autentično piće sa teritorije SAD.

Da bi viski bio burbon mora da ispuni određena pravila. Ova pravila su definisana i ona se strogo poštuju. Burbon se pravi od žitarica u kojima dominira kukuruz, kvasac i voda. Jedna od najpoznatijih destilerija je Jim Beam.

Burbon iz Kentakija

Jim Beam je osnovan, u Klermontu, u Kentakiju. Datum osnivanja vezuje se za 1795. godinu. Porodica koja je osnovala destileriju, upravlja kompanijom sedam generacija. Inače, Kentaki se smatra kolevkom burbona.

Destileriju Jim Beam su osnovali nemački imigranati. Oni su vremenom svoje prezime promenili u Beam. Jim Beam od 1933. godine nosi ime u čast James B. Beam. James B. Beam je uspeo da obnovi porodični posao nakon prohibicije.

Burbon nastradao u požaru

U avgustu 2003. godine požar je uništio skladište destilerije Jim Beam. U tom skladištu odležavao je burbon. U trenutku požara u skladištu je bilo oko 19.000 barela burbona.

Važan događaj u istoriji destilerije Jim Beam je i januar 2014. godine. Te godine ovu destileriju kupuje japanska grupacija Suntory Holding Ltd.  I sada je to kombinovana kompanija Beam Suntory.

Jim Beam je najveći burbon brend u svetu. Takođe je i najprodavaniji u svojoj kategoriji. Oni prodaju čak sedam miliona litarskih paketa godišnje.

Burbon boje žita

Burbon Jim Beam White Label nastao je u Kentakiju. Ovaj burbom četiri godine odležava u novim hrastovim buradima. Burbon Jim Beam stari po originalnoj recepturi porodice.

Burbon Jim Beam je zlatno – žitne boje. On sadrži fine arome hrasta i vanile. Berbon Jim Beam srednje jakog je ukusa. Ovaj burbon poseduje jake primese karamele.

Burbon Jim Beam može da se pije čist. Međutim, preporuka je popiti ga sa dve do tri kocke leda.

 

Stil Burbon

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 10 ˚C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

viski i cigare

VISKI i cigara

Izbor viskija i nekog od duvanskih proizvoda je individualna stvar, ali sveto pravilo glasi da se sa viskijem nikada ne

Belobog kajsija

RAKIJA Belobog kajsija

Rakija Belobog kajsija je delikatesna rakija od kajsije, koja je destilovana na ručno iskovanom bakarnom kazanu Kada se ukrste dva

Yamazaki

VISKI The Yamazaki Mizunara

Viski The Yamazaki Mizunara je vrhunski japanski viski. The Yamazaki Mizunara odležava u specijalnim buradima od japanskog hrasta Viski se

Poznati prave viski

VISKI Poznati prave viski

U posao proizvodnje viskija sa svojim imenom ili viskija iza koga stoje poznate ličnosti, ulazi sve više selebritija, a cene

Votka Smirnoff Orange

VOTKA Smirnoff Orange

Votka Smirnoff Orange sinonim je za odličnu votku, dobar provod i nezaboravno iskustvo Votka je žestoko alkoholno piće neutralnog ukusa.

RAKIJA Ponuda u restoranima

RAKIJA Ponuda u restoranima

Rakija je često piće na našim stolovima, a mi smo istraživali kakva je ponuda rakije u restoranima Generalno gledano rakija,

Rakija Premier kajsija

RAKIJA Premier Kajsija

Rakija Premier Kajsija specifična je po svom blagom i prefinjenom ukusu, mirisu i aromi Rakija je žestoko piće slično brendiju

VOTKA Windspiel Barrel

Votka Windspiel Barrel Potato Premium proizvodi se od specijalne sorte krompira i zato ima blago zemljani ukus Želite tamniji ten. Možda glasniji smeh, duže dane

TEKILA Sauza Gold

Tekila Sauza Gold smatra se pionirskom tekilom i ulaznicom u svet tekile Tekila je piće koje rasplamsava strast. Od nje ključa krv – Podjednako kod

VISKI Dalmore 12

Viski Dalmore 12 je elegantan škotski viski, u kojem dominira ukus šerija pomešan sa suvim voće Viski spada u destilovana alkoholna pića. Nastaje fermentacijom ječma

BRENDI Badel Prima

Brendi Badel Prima je najpoznatije piće fabrike Badel 1862 i kao takav i dalje je popularan kao i pre 40 godina U Jugoslaviji je bilo

RAKIJA Vožd Barrique

Rakija Vožd Barrique je rakija od kajsije, s vrlo izraženim sortnim mirisom Barik je moda ili stil rakije? Mnogi će reći i jedno i drugo.

DŽIN Perun Mint

Džin Perun Mint je šumskog, citrusnog i biljnog ukusa, a zahvaljujući svojoj aromi savršeno se uklapa sa koktelima Nekim ljudima ne prija džin tonik. I