Burbon Jim Beam

Burbon Jim Beam

Burbon Jim Beam se obično služi čist, razređen sa malo vode, preko kockica leda, mešan sa sodom, ili u koktelima

Škoti i Irci se sigurno nikad neće složiti oko jedne stvari . Odnosno oko toga ko je prvi proizveo viski. Ipak, čini se da je za proizvodnju preteče današnjeg viskija najzaslužniji jedna svetac. Njegovo ime je Sveti Patrik i on je zaštitnik Irske. Međutim, viski odnosno burbon se proizodi i u Americi. Burbon je zakonom priznat kao jedino autentično piće sa teritorije SAD.

Da bi viski bio burbon mora da ispuni određena pravila. Ova pravila su definisana i ona se strogo poštuju. Burbon se pravi od žitarica u kojima dominira kukuruz, kvasac i voda. Jedna od najpoznatijih destilerija je Jim Beam.

Burbon iz Kentakija

Jim Beam je osnovan, u Klermontu, u Kentakiju. Datum osnivanja vezuje se za 1795. godinu. Porodica koja je osnovala destileriju, upravlja kompanijom sedam generacija. Inače, Kentaki se smatra kolevkom burbona.

Destileriju Jim Beam su osnovali nemački imigranati. Oni su vremenom svoje prezime promenili u Beam. Jim Beam od 1933. godine nosi ime u čast James B. Beam. James B. Beam je uspeo da obnovi porodični posao nakon prohibicije.

Burbon nastradao u požaru

U avgustu 2003. godine požar je uništio skladište destilerije Jim Beam. U tom skladištu odležavao je burbon. U trenutku požara u skladištu je bilo oko 19.000 barela burbona.

Važan događaj u istoriji destilerije Jim Beam je i januar 2014. godine. Te godine ovu destileriju kupuje japanska grupacija Suntory Holding Ltd.  I sada je to kombinovana kompanija Beam Suntory.

Jim Beam je najveći burbon brend u svetu. Takođe je i najprodavaniji u svojoj kategoriji. Oni prodaju čak sedam miliona litarskih paketa godišnje.

Burbon boje žita

Burbon Jim Beam White Label nastao je u Kentakiju. Ovaj burbom četiri godine odležava u novim hrastovim buradima. Burbon Jim Beam stari po originalnoj recepturi porodice.

Burbon Jim Beam je zlatno – žitne boje. On sadrži fine arome hrasta i vanile. Berbon Jim Beam srednje jakog je ukusa. Ovaj burbon poseduje jake primese karamele.

Burbon Jim Beam može da se pije čist. Međutim, preporuka je popiti ga sa dve do tri kocke leda.

 

Stil Burbon

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 10 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu