VISKI Teeling Brabazon Bottling Serie 1

Teeling Brabazon Bottling Serie 1

Viski Teeling Brabazon Bottling Serie 1 odležava u šeri buradima i karakterističan je po laganim voćnim notama

Viski je prvi put destilovan oko 1400. godine. Prva destilacija bila je u Škotskoj. Zatim popularnost stiče u Engleskoj i Irskoj. Sa kolonizacijom ljudi stiže i u Ameriku.  Ipak, Irci i Škoti ne mogu da se dogovore čiji je  viski. Zato Irci imaju viski turističke ture. Turisti mogu da posete velike destilerije. I tamo se upoznaju sa svetom viskija.

Viski ograničene serije

Jedan od ekskluzivnih viskija je  Teeling Brabazon Bottling Serie 1. Reč je o viskiju iz 1. serije. To je ograničeno specijalno izdanje. Puni se u svega 12.500 flaša.

Viski Teeling Brabazon Bottling Serie 1 pripada porodici Brabazon. Brabazonovi su od 16. do 19. veka bili na čelu regije Liberties. Reč je o starom dela grada Dablina. Kvart je poznat po pabovima. Ali i po pijacama. Turisti ga vole, jer je atrakcija.

Brabazon, Walter Teeling, je 1782. godine osnovao destileriju. Nazvao ju je Teeling. Posebnom serijom viskija Teeling Brabazon Bottling – destilerija Teeling odaje priznanje precima iz Libertiesa.

Viski iz šeri bureta

Sazreva u šeri buradima. Burad su spravljena od evropskog hrasta. Zatim ponovo odležava u šest različitih vrsta šeri bačvi.

Karakterističan je po laganim voćnim notama. One mu daju složenost i dubinu. Viski Teeling Brabazon Bottling Serie 1 je single malt viski. Boje je tamnog ćilibara. U mirisu dominira sušeno voće. Intenzivan je i miris džema. U pozadini se osete  breskve i šljive. A tu su i blage note oraha.

Viski sa ukusom bobica

Ovo je piće mekog je i intenzivnog ukusa. Na jeziku se oseti voće sa crvenim bobicama. Zatim note lešnika. Kao i arome anisa i klinčića. Preporuka je da se pije čist. I to na sobnoj temperaturi. Može i sa nekoliko kapi negazirane vode.

 

Stil Single Malt

Alkohol 49,5%

Temperatura serviranja 12 ˚C

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu