VISKI Canadian Special Old

Canadian Special Old

Viski Canadian Special Old je dobro znan na tržištu Srbije – Ovo je viski koji je prisutan na rafovima naših prodavnica duže od 25 godina

Osim Škotske i Irske, odličan viski imaju i Kanađani. Kanadski viski je poznat po raži. Raž je vremenom dodavana u smesu viskija kako bi mu dala jaču aromu. Takav viski je poznat kao Canadian Rye. Raž raste u teškim uslovima. Poljoprivredno zemljište u Ontariju je pre dva veka bilo močvarno. Ali i peskovito ili stenovito. Zato je raž bila žitarica koja je mogla najbolje da se uzgaja. Kanađani nisu tada znali da će raž postati osnova viskija. Raž pruža jedinstven karakter ovom stilu viskija.

Viski iz Kanade

Viski je u Kanadu stigao zajedno sa škotskim i irskim imigrantima. Oni su naselili današnju oblast Ontarijo u XIX veku. Sa sobom su doneli i umetnost proizvodnje viskija. Viski u Kanadi postaje popularan 1840. godine. Tada se u Kanadi otvara 200 destilerija. To je bio slučaj i sa Hiram Walkerom koji je bio trgovac žitaricama u Detroitu. Zbog tadašnje prohibicije preselio se preko reke Detroit u Ontario 1858. godine. Tamo osniva destileriju. Potom 1884. godine kreira Canadian Club. Reč je o najstarijem i najupečatljiviji kanadskom brendu viskija.

Viski s dugo tradicijom

Ova destilerija u ponudi ima viski Canadian Special Old. Ovaj viski je proizveden na bazi žitarica. Dominantan sastojak baze je obično kukuruz. Ali se upotrebljava i raž, pšenica ili ječam. Sve žitarice se blenduju da bi se proizveo prepoznatljiv ukus. U Canadian Special Old viskiju Kanađani uživaju od osnivanja detilerije.

Viski zlatne boje

Viski Canadian Special Old je srednje zlatne boje. U njemu dominiraju slatke mirisne note. Najupečljativija je karamela.  Oseti se na sveže drvo. Dok su u pozadini nagoveštaji začina i vanile. Viski Canadian Special Old ima telo pitko i lagano. U ustima se oseti ukus svežeg drveta. Takođe, u ukusu dominiraju i začinske note. Viski Canadian Special Old nežno je sladak. Završnica je topla i blago začinjena.

Viski Canadian Special Old se pije blago rashlađen.

 

Stil Kanadski viski

Alkohol 40 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu