VISKI Svetski broj jedan i srpski broj jedan

viski i cevapi

Neka vaš izbor budu ćevapi kreirani od ovčijeg i junećeg mesa, koje ćete sljubiti uz japanski ili škotski malt koji ste dobro rashladili i razblažili ledom ili ledenom sodom. Uz ćevape nemojte jesti hleb, već salatu od krastavaca začinjenu belim lukom i mirođijom.

Kada bi rekli da je viski najpoznatije, ali i najprodavanije jako alkoholno piće, ne bi rekli ništa novo. Neki bi čak i dodali da to i vrapci na grani znaju. Ali kada bi rekli da je viski, posebno ukoliko je premium kvaliteta, ukoliko je malt i ukoliko dolazi iz Škotske ili Japana, te ukoliko je u pravoj meri razblažen sa ledom ili soda vodom, idealan par da se konzumira uz hranu, mnogi bi se zapitali koji su to idealni gastronomski parovi.

Savršenog para viskiju i hrani nije lako naći, ali nije ni teško. Ako znamo da je viski najmasovnije, najpoznatije i najprodavanije jako alkoholno piće, znamo i da ga ima puno stilova, mešavina, ali i maltova. Takođe, viski se proizvodi u mnogim zemljama, a bar desetak zemalja se bori za titulu najboljeg proizvođača viskija.

Kada sve to znamo, onda i znamo da je samo nebo granica ukusima i aromatskim kompleksima viskija, odnosno da postoje viskiji standardnog kvaliteta, premium kvaliteta, super premium kvaliteta i ultra premium kvaliteta. Razlike u ovim viskijima su ogromne i njih definiše geografsko poreklo, teroar, klima, nadmorska visina, način destilacije, način odležavanja, da li su mešani ili maltovi i još mnogo toga.

Takođe i cene viskija se kreću od bukvalno par dolara za bocu, do čak nekoliko hiljada dolara za bocu i to ukoliko pričamo o viskijima koji se krairaju serijski – industrijski ili zanatski. Postoje i viskiji koji se prave u minimalnim serijama i koji odležavaju nekoliko desetina godina u posebno napravljenim buradima i čija aukcijska cena dostiže i nekoliko desetina hiljada dolara za bocu.

Japan, Škotska i Srbija

Na domaćem tržištu postoji veliki broj brendova viskija, raspoređenih u svim kvalitativnim kategorijama i dostupnih u cenama koje definišu njihov kvalitet. Najveći deo ovih viskija dolazi iz velikih multinacionalnih kompanija za proizvodnju i plasman spirita, dok deo dolazi iz zanatskih pogona. Mejnstrim viskiji su svi sličnog ili približno sličnog ukusa, mirisa, nota i aromatskih kompleksa, dok oni spravljeni u zanatskim destilerijama često su dijametralno suprotnih ukusa i mirisnih nota, te vrlo specifični i karakteristični.

Možda najinteresantniji premium viskiji na srpskom tržištu su maltovi, koji dolaze iz Škotske i Japana. Domaći uvoznici i distributeri premium spirita nude tržištu impresivan broj japanskih i škotskih maltova i oni se mogu naći u skoro svim bolje snabdevenim marketima i specijalizovanim prodavnicama jakih alkoholnih pića, ali i ozbiljnijih ugostiteljskih objekata. Njihova cena nije mala, bar za naše prilike, ali njihova cena odražava kvalitet koji vam se nudi i oni su najbolji reprezenti premium viskija bar kada je reč o ceni i kvalitetu.

viski i ćevapi

Upravo ovi viskiji mogu savršeno da se upare uz letnju hranu, bez obzira koliko to neverovatno zvučalo, te da se napravi kombinacija koja će sve iznenaditi. Oni jesu kompleksni, oni jesu prepuni ozbiljnih aroma, oni su čak i teški, ali ako ih dovoljno rashladite i razblažite, a rashlađivanjem ne gube kompleksnost i razblaživanjem se ne kvari kvalitet, i poslužite uz adekvatnu hranu, dobićete idealnog para.

Mi ćemo vam ponuditi čudnu kombinaciju hrane i pića, ali budite smeli i probajte je. Mi ćemo vam ponuditi ćevape kreirane od ovčijeg i junećeg mesa koje ćete sljubiti uz japanski ili škotski malt, koji ste dobro rashladili i razblažili ledom ili ledenom sodom. Uz ćevape nemojte jesti hleb, već samo salatu od krastavaca začinjenu belim lukom i mirođijom.

Ćevapi od ovčijeg i junećeg mesa i malt viski

Do nedavno, bar kada je reč o Beogradu i Novom Sadu, na tržištu – mesarama, trgovinskim lancima i u restoranima, ponuda ćevapa se zasnivala isključivo na onima koji su kreirani od junećeg i svinjskog mesa.

Negde su bili bolji, negde lošiji, negde manji, negde veći, ali suštinski su bili sličnih ukusa. Danas postoje mesare koje nude ćevape i od mešavine drugih mesa i danas konzumenti otkrivaju svu magiju koju ćevapi mogu da pruže i zbog čega su toliko traženi od stranih turista koji posećuju našu zemlju.

Ćevapi suštinski nisu srpski proizvod, već korene vuku sa Bliskog Istoka odnosno Turske, ali mi volimo da ih svojatamo kao naš tradicionalan delikates. Upravo njihovo poreklo definiše njihov pravi recept, a ovo što smo mi decenijama smatrali ćevapima, samo je modifikacija i to pre svega u osnovnim sastojcima.

Pravi ćevapi prave se od junećeg i ovčijeg mesa i to u srazmeri pola-pola i dodavanjem soli i bibera, a kao solucija može da se doda i delić crvene mlevene začinske paprike. Ovi i ovakvi ćevapi ne bi trebalo da su veliki, već da odgovaraju jednom zalogaju – jedan ćevap, jedan zalogaj.

Kada sve ovo znamo, kupimo u proverenim mesarama juneće-ovčije ćevape ili ih napravimo u svojoj režiji i to na sledeći način – Kupite „prošarano“ juneće i ovčije meso, dobro ga sameljite, začinite solju, biberom i prstohvatom ljute mlevene začinske paprike, oblikujte i ostavite preko noći u frižideru da se sjedine i stabilizuju.

Redosled je važan za potpuni ugođaj

Uz ove ćevape, koje ćete peći na jačoj vatri i vrlo kratko, vodeći računa da budu srednje pečeni, poslužite salatu od krastavaca. Krastavce i to one rustične, odnosno one koji su manji i neujednačene boje, možete naći na pijačnim tezgama, a kada ste već na pijaci kupite i svežu mirođiju i beli luk.

Krastavce dobro operite i nemojte ih ljuštiti. Isecite ih na kockice, ostavite da se ocede od vode, blago posolite i pospite sitno seckanom mirođijom i sitno seckanim belim lukom.

Ovako pripremljenu salatu od krastavaca, mirođije i belog luka servirajte kao prilog vašim srednje pečenim juneće-ovčijim ćevapima. Ćevapi kreirani u ovoj kombinaciji i na ovaj način lak su obrok, posebno ukoliko ih jedete bez hleba. Salata od kiselih krastavaca poznata je i kao salata koja hladi i servirana uz začine kojom ste je začinili neverovatan je spoj vašim ćevapima.

Ukusi koji definišu ovu kombinaciju, a koju preporučujemo da poslužite kao kasni ručak ili ranu večeru, potpuno su kompatabilni, posebno zbog karakteristika ćevapa, u kojima je ipak dominantan ukus ovčijeg mesa, koji se savršeno sljubljuje uz kompleksnu, ali na neki način osvežavajuću mirođiju i reskost i jake arome belog luka.

Viski kao konačan začin

Kada na sve ovo dodamo recimo škotski malt, u kome se provlači tresetna aroma i salinitet kao posledica teroara, dolazimo do spoja koji garantuje neverovatno iskustvo, koje će nas provozati putem gastronomsko-hedonističke senzacije i učiniti da se osećamo kao istraživači potpuno nepoznatih aroma. I to i primarnih i sekundarnih i tercijarnih.

Ništa manju senzaciju nećemo doživeti ni ukoliko se odlučimo da uz naš obrok konzumiramo japanski malt, koji mnoge osobine deli sa škotskim, ali poseduje neke svoje dominantne karakteristike, koje ga opet čine potpuno specifičnim, a dobri poznavaci viskija bi rekli i najboljim maltovima na svetu. Japanski maltovi jesu kreirani po uzoru na škotske i oni se čak destiluju i odležavaju na isti način, ali teroar i načini odležavanja u buradima načinjenim od japanskog hrasta i još nekim vrstama drveta specifičnim za ovu daleku zemlju, te uslovi u kojima odležavaju, čine da arome poprimaju note zrelog voća, kandiranog voća, bibera, duvana, vanile, marcipana i začinskih biljaka i čak neke herbalne note.

Za kraj bi ponovili da vaše japanske ili škotske maltove, uz predloženi obrok, servirate na sledeći način – 0,03 L malta sipajte u širu i dublju čašu i u nju dodajte tri kocke leda ili 0,2 L hladne soda vode i tako ga konzumirajte tokom obroka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.