VINJAK XO PODRUMA PEVAC Otmeni spirit traži otmeni obrok

vinjak i cepkana patka

Savršenog para dugo odležalom vinskom destilatu treba tražiti u cepkanom mesu sporo pečene patke, koje ćete poslužiti uz sos od jabuka aromatizovan cimetom i uz crveni kupus koji ste dinstali u crvenom vinu, i koje ste pripremili u svom aranžmanu i kod svoje kuće.

O vinjaku je prethodnih stotinak godina sve napisano. I njegovo poreklo i datum nastanka i ko ga je stvorio i zbog čega je stvoren i zbog čega je to piće koje je obeležilo čitavu jednu epohu i zašto je njegova popularnost bila neviđenih razmera, te sve što bi napisali kao uvod ovog teksta bilo bi samo ponavljanje.

O vinjaku se puno pričalo između dva svetska rata kada je bio ekskluzivno jako alkoholno piće tadašnje elite, zatim u poratnom periodu u eri značajnog razvoja tadašnje države kada je bio piće i radnika i direktora, u proteklih nekoliko decenija kada je njegova slava nestala i kada se kao ptica Feniks ponovo uzdigao iz zaborava i danas kada pretenduje da opet bude jako alkoholno piće koje će vladati tržištem premium spirita.

Za ponovno oživljavanje legende i njegov povratak na scenu zaslužne su pojedine domaće destilerije, koje su uz pomoć tradicionalnih recepata i savremene opreme, ali i veština, uspele da kreiraju vinjake koji pretenduju da postanu najekskluzivniji destilati koje srpske destilerije nude domaćem i inostranom tržištu.

Vinjaci, posebno njih nekoliko, iz najboljih i najeminentnijih srpskih destilerija, postali su stvar prestiža i o njihovom kvalitetu se puno piše, a destilerije koje stoje iza njihovih kreacija sa ponosom ih nude.

U skladu sa njihovim kvalitetom, dobijenim pažljivim odabirom sorti grožđa od kojih se destiluju, te moderne tehnologije kojom se prave, stabilizacijom u najsavremenijim sudovima u strogo kontrolisanim uslovima, ali i načinima odležavanja u pažljivo biranim hrastovim buradima, vinjaci su postali najtraženija jaka alkoholna pića u otmenim restoranima. Oni se na posebnim kartama pića fajndajning restorana nude uz jela internacionalne i tradicionalne kuhinje.

Vinjak XO Podruma Pevac

Jedan od vinjaka iz prestižnih srpskih destilerija je i Vinjak XO Podruma Pevac, koji je kreiran od sorte grožđa r kaciteli i koji je deset godina odležavao u hrastovim buradima. Na taj način, Vinjak XO Podruma Pevac, dobio je sve aromatske komplekse i mirisne note koje karakterišu vinjak, ali i neke sekundarne i tercijarne arome koje umeju da prepoznaju somelijei i istinski poznavaoci jakih alkoholnih pića, posebno konjaka. Ovaj vinjak opčinjava svojim aromama i one koji su samo konzumenti i uživaoci u premium jakim alkoholnim pićima i ostavlja ih u nedoumici i sa pitanjem da li sipati još jednu čašu, ugrejati je toplotom svog tela, često mirisati i sitnim gutljajima piti, mućkajući ga dugo u ustima dok se ne proguta. Ovakav način konzumacije je nužno potreban, zbog aromatskih kompleksa koji se prepliću od voćnih, čokoladnih, do začinskih, ali i dodira drveta koji to sve prepliće i na kraju uobličuje u jednu celinu u dugoj i intenzivno interesantnoj završnici.

Vinjak XO Podruma Pevac zahteva poseban odabir hrane, a kako smo ušli u leto naš predlog bi svakako bila neka hrana dovoljno moćna da stane uz njega, te dovoljno lagana da obrok učini prikladnim temperaturama na kojima uživamo u obroku i vinjaku koju sljubljujemo uz njega.

S obzirom da su već temperature dovoljno visoke, i danju i noću, nije lako opredeliti se za idealan par vinjaka i hrane, ali nije ni nemoguća misija.

Idealan par vinjaka i hrane

Mi vam predlažemo da svoju prvu impresiju Vinjaka XO Podruma Pevac i hrane doživite kod kuće ili na odmoru i u društvu drage osobe. Svakako je da u restoranu možete da dobijete veći izbor hrane i dodatne ideje, no nekako savršenog para ovom dugo odležalom destilatu treba tražiti u cepkanom mesu sporo pečene patke, koje ćete poslužiti uz sos od jabuka aromatizovan cimetom i uz crveni kupus koji ste dinstali u crvenom vinu. Uz ovo jelo poslužite vinjak, sipan u konjak čaše, u koji ste dodali kocku ili čak dve leda i koji ćete piti uz obrok.

Fuzija ukusa koju ćete osetiti, ukoliko vinjak degustirate tokom jela, ravna je magiji i sva čarolija držaće vas dugo opčinjenim. Interesantno je da su i ukusi mesa i sosa i dinstanog kupusa i vinjaka na neki način dominantni, ali njihovom mešavinom dobija se jedinstveni ukus koji spaja sve postojeće, nadograđuje ih i čini neko čudno jedinstvo mešavine vrhunskih ukusa. Da li je vinjak isključivi krivac za ovu impresiju ili su to toliko kompatabilne arome, ukusi i mirisne note hrane, to je pitanje za najbolje poznavaoce sljubljivanja više vrsta hrane i jakih alkoholnih pića.

Bilo kako bilo, ovaj par zaista jeste jedinstven i ukoliko ste neko ko uživa u gastronomskim čarolijama, pripremite ga za letnju večeru i poslužite na terasi dragoj osobi i čekajte njenu reakciju.

Priprema najboljeg para vašem vinjaku

Priprema sporo pečene i cepkane patke nije komplikovana, ali zahteva vreme i dobar odabir patke. Ona ne sme da bude jako stara i predlažemo vam da je kupite na gradskim pijacama od proverenih proizvođača. Kada ste je kupili, dobro je posolite, premažite hladno ceđenim premium suncokretovim uljem i utrljajte štapićem vanile koji ste isekli na sitno. Patku stavite na pleh za pečenje, dobro „zatvorite“ celofanom i stavite u rernu da se peče na 150 stepeni Celzijusa. Patku pecite pet sati dobro zatvorenu celofanom, pa skinite celofan i pecite još 30 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Kada je patka ispečena, pustite je da odstoji 30 minuta, da se meso stabilizuje, zatim meso odvojte od kostiju i rukom „iscepkajte“.

Sos od jabuka lagano se priprema i njegov trik najboljeg ukusa je da koristite kisele jabuke i cimet kao osnovni začin. Za one koji nisu nikada pravili sos od jabuka, predlažemo vam da kupite jabuke sorte greni smit, oljuštite ih i na trenici izrendate. Izrendane jabuke kuvajte u malo vode i kada su skuvane dodajte gustin, malo šećera i cimet, te sve izblendirajte štapnim mikserom da bi dobili kompaktnu masu, odnosno sos od jabuka.

Dinstani crveni kupus u vinu takođe se lako priprema i za njegovu pripremu potrebna vam je jedna glavica crvenog kupusa i crveno vino slatkih nota. Kupus se narenda, stavi se u dublji i veći tiganj, koji smo dobro nauljili i dinsta se dok kupus ne omekša. Kada kupus omekša i kada voda ispari, odnosno kada kupus počne da se lepi za dno tiganja, doda se crveno vino, najbolje neki pinot noir ili merlot, i dinsta se dok svo vino ne ispari. Dinstani kupus u crvenom vinu začinite samo sa malo smeđeg šećera.

Serviranje i način posluženja hrane i vinjaka

Vašu sporo pečenu i cepkanu patku sa sosom od jabuka i dinstanim kupusom poslužite u tri posude za serviranje i tako iznesite na sto. Na stolu, pred dragom osobom, sve stavite na velike tanjire i to na sledeći način – Cepkano meso sporo pečene patke poslužite u jednom delu tanjira. Dinstani crveni kupus u crvenom vinu poslužite na drugom delu tanjira, dok sos od jabuka aromatizovan cimetom servirajte na trećem delu. Jako je važno da ih ne izmešate, već da dobijete tri celine na tanjiru.

Kada ste pravilno poslužili svoj obrok, sipajte vinjak u konjak čaše, dodajte kocku ili dve leda u njega i prepustite se magiju ukusa, koju ćete isprovocirati ako prvo stavite u usta meso cepkane patke, zatim dinstani kupus u crvenom vinu, pa sos od jabuka aromatizovan cimetom. Kada ste zalogaj sažvakali i progutali, popijte manji gutljaj vinjaka razblaženog ledom i neka magija gastronomske fuzije počne.

Nemojte žuriti sa svojim obrokom i svaki zalogaj pretvorite u ritual koji će dugo trajati, te stvarati kod vas utisak da nikada neće prestati i da ćete uvek biti opčinjeni onim što doživljavate sljubljujući vaš obrok sa jakim alkoholnim pićem, na način kako je to najbolje uraditi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.