TEKILA Vreme je za tekilu i letnje delicije

tekila i letnja hrana

Kombinacijom tekile, miksova na bazi tekile i odabranih obroka, bićete u prilici da razumete svo bogatstvo ukusa koje pruža tekila, ukoliko je naravno ispravno servirana i ponuđena uz obroke čiji je ona istinski pratilac.

Čuveni meksički destilat kreiran od plave agave davno je pokorio svet, a svoju veliku popularnost doživeo je početkom ovog veka na prostorima zemlje gde danas živimo. Tekila je bila izrazito popularna u Srbiji, iako se tadašnja zemlja nije tako zvala, pre 25 do 30 godina i naprosto je bio trend da se u noćnim izlascima pije tekila i liže so, ali i sve to zaliva meksičkim Soul pivom ili miksa u megapopularnom koktelu Margarita. Čak se u prodavnicama pića prodavala tekila u paru sa Margaritom i svi smo sve znali o tekili ili smo bar mislili tako.

Ali nismo znali jednu osnovnu stvar, a o kojoj sve više stičemo znanja proteklih godina kada su spiriti masovnije pozicionirani na domaćem tržištu i to oni u premium i super premium kvalitetu. Tada nismo znali da mi pijemo najjeftinije tekile, odnosno tekile sumnjivog kvaliteta, koje su nekim čudnim kanalima stizale na naše tržište.

Srbija, svet i tekila u trećoj dekadi 21. veka

Danas je situacija potpuno drugačija i danas su u trgovinskim lancima, ali i specijalizovanim prodavnicama za jaka alkoholna pića, dostupne i jeftine slabog kvaliteta tekile, te tekile vrhunskog kvaliteta iz premium i super premium segmenta. Danas je i tržište edukovano i tačno se zna šta je šta. Danas i konzumenti, posebno oni koji preferiraju ovaj spirit znaju sve o njegovim stilovima i kako i na koji način se pojedini stilovi konzumiraju.

Međutim i svo znanje koje imamo danas o tekili i sve premium tekile koje su nam dostupne na prodajnim mestima u trgovinskim lancima i u ugostiteljskim objektima, ne mogu da vrate popularnost tekili kakvu je imala krajem prošlog veka i početkom ovog na tržištu Srbije.

U svetu je situacija potpuno drugačija i tekila na bogatim i razvijenim tržištima živi svoj san i plezir svakog iole poznatijeg pripadnika svetskog džet seta je da ima svoju destileriju tekile i tekilu koju potpisuje.

Puno smo pisali o tekilama u nekim od prethodnih izdanja Spirit Style magazina, čak smo i jedno izdanje posvetili tekili i detaljno objasnili sve što bi trebalo da znate o ovom jakom alkoholnom piću i njegovim stilovima, te se ne bi puno zadržavali oko tih detalja, već ćemo se posvetiti uparivanju tekile i miksova na bazi tekile i hrane prilagođene vrelim letnjim danima.

Tekila kao aperitiv i kao pratilac obroka

Zbog obilja aroma, ukusa i mirisa, koji su našim konzumentima nepoznati, tekila, a posebno one iz premium i super premium segmenta, pogodne su za uparivanje sa hranom. Da budemo potpuno iskreni i one bazne i iz standardnog segmenta pogodne su za uparivanje sa hranom, posebno ako su pomešane u koktelima ili jednostavnim miksevima.

Upravo zbog toga, ponudićemo vam dve opcije sljubljivanja tekile sa hranom i to opciju slaganja premium tekile sa letnjim obrokom i slaganje bazne tekile u miksu sa hranom.

Ideja je da vam predložimo sled hrane koju ćete kreirati kod svoje kuće ili na odmoru, gde ćete uz prvo jelo premium tekilu koristiti kao aperitiv, dok ćete uz drugo jelo, koje će se nastaviti na prvo, tekilu standardnog kvaliteta u miksu sa ceđenom pomorandžom konzumirati uz obrok.

Naš predlog biće rečna riba, u ovom slučaju štuka, koju ćete zapeći u rerni sa pirinčem, mangom i ananasom, te začiniti kimom i smeđim šećerom dobijenim od melase. Jelo koje ćete poslužiti nakon štuke, biće standardna štrudla sa orasima kreirana na tradicionalan način i bez ikakvih dodataka.

Kombinacijom tekila i odabranih obroka, bićete u prilici da razumete lepezu ukusa koju pruža tekila, ukoliko je naravno ispravno servirana i ponuđena uz obroke čiji je ona istinski pratilac.

Štuka na egzotičnom voću i tekila

Štuka spada u jednu od najcenjenijih riba u prestonici svetske kulinarske scene – Francuskoj. Francuzi izuzetno cene meso štuke i smatraju štuku najboljom rečnom ribom. Svoju popularnost meso štuke duguje interesantnoj aromi koju ima i koju nema ni jedna druga riba. Upravo zbog toga, štuka je odlična za pripremu hrane u kojoj ona igra glavnu ulogu.

U Srbiji štuka nema neku posebnu popularnost i nije česta na meniju ljubitelja ribe. Zaslugu za ovo duguje činjenici da ima puno kostiju i to je ono što konzumente rečne ribe odbija od nje.

Ali njen kvalitet i ukus mesa treba da budu razlog zbog čega ćete se opredeliti za štuku na tanjiru i kada jednom budete istinski uživali u štuki, uvek ćete joj se vraćati.

Za obrok koji vam predlažemo, potrebna vam je jedna štuka, pirinač, mango, ananas, smeđi šećer i kim. Očišćenu štuku veličine od oko jednog kilograma možete pronaći u svakoj bolje snabdevenoj ribarnici, dok pirinač kratkog zrna, svež mango i ananas, zrno kima i smeđi šećer dobijen od melase možete pronaći u svakom boljem trgovinskom lancu.

Kada ste kupili namirnice, počnite sa pripremom koja je jednostavna i neće vam uzeti puno vremena. U pleh sa većim ivicama sipajte pirinač, prelijte ga vodom, dodajte kim i smeđi šećer. Na pirinač postavite štuku, koju ste presekli na pola, a oko komada štuke posložite na kocke isečen ananas i mango. Sve stavite u rernu i pecite na 150 stepeni Celzijusa oko 45 minuta do sat vremena.

Štuku poslužite tako što ćete odvojiti jedan file u tanjir i pored njega dodajte pirinač i tropsko voće. Pre početka, kao aperitiv, poslužite tekilu stila reposado – stila koji spada u super premium stil tekile. Karakteristike ovog stila su pre svega kompleksnost. Kada se prinese nosu, osete se tople note začina, voća i kuvane plave agave, dok se u ukusu oseti mekani blago puterasti ukus vanile sa aromom slatko kuvane agave pomešane sa orasima i pomorandžom. Završnica ovog stila impresionira i dugo traje, ali i otkriva mnoštvo sekundarnih i tercijarnih aroma. Kada na sve ove impresije nadovežete karakterističan ukus štuke, ali i priloga koji ste servirali uz nju, gastronomska magija je zagarantovana.

Štrudla sa orasima i savršen miks tekile i pomorandže

Štrudla sa orasima tradicionalan je dezert, koji na području Vojvodine ima kultni status. Doduše, večita je dilema i rasprava da li je bolja štrudla sa makom ili orasima, ali vi ovog puta odaberite štrudlu sa orasima.

Štrudla sa orasima savršen je letnji dezert, jer je sita, kalorična i vraća toliko potrebnu energiju. Još kada je uparite uz osvežavajući miks kreiran od tekile i sveže pomorandže, sva čula biće zadovoljena.

strudla sa orasima

Priprema štrudle sa orasima nije komplikovana, ali je zahtevna i traži znanja i iskustvo u kuhinji. Za recept za pripremu štrudle sa orasima pitajte Google, koji će vam ponuditi ogroman broj predloga, koji su u suštini identični, ali za savet za pripremu priupitajte baku ili neku stariju ženu sa iskustvom u pripremi, a koja korene vuče iz Vojvodine.

Kod pripreme štrudle, jedno je sigurno – Testo treba da je što tanje i da ga što manje ima, a nadev od oraha treba da je što deblji i da ga što više ima.

Ukoliko niste sigurni u pripremu, postoje prodajna mesta u Beogradu i Novom Sadu koja nude vrhunski kreirane štrudle sa orasima.

Kada ste pripremili svoju štrudlu ili ukoliko ste je kupili, isecite je na šnite debljine od oko jedan santimetar i poslužite na manji tanji i pospite mlevenim beli šećerom. U štrudlu servirajte tekilu stila blanco, koju ćete sipati u veću čašu i preliti ručno ceđenim sokom pomorandže. U čašu sipajte 0,03 L tekile blanco i 0,2 L ceđenog soka pomorandže. Tekilu konzumirajte uz vaš dezert i prepustite se čaroliji ukusa.

Sinergija moćne štrudle sa orasima i laganih osvežavajućih ukusa miksa ceđene pomorandže i tekile stila blanco učiniće da kompleksnost orašastog voća i slast šećera stvore dodatne ukuse, koji će balansirati na ivici citrusnih nota i fine vanile. Budite sigurni da će vam završnica svakog zalogaja biti impresivna i duga i da ćete u njoj osetiti preplitanje citrusa, pečenih oraha i slast vanile.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.