RAKIJA OD KAJSIJE Fina rakija traži finu hranu

rakija od kajsije

Rakija od kajsije može da bude savršen par pastama, salatama i ribi, i to ukoliko se služi u širokoj čaši u koju ste dodali nekoliko kocki leda. Na ovaj način dobili ste spirit laganih nota, ali spirit koji će da „miluje“ i podigne svaki vaš zalogaj na poseban nivo i interesantan način

Rakija od kajsije prefinjena je rakija, rakija koja često dobija pridev ženska rakija. Ali ona to nije. Ona može da se nazove ženskom rakijom samo zbog toga jer su njene arome ženstvene, lepršave, divne i opijaju sva čula. Međutim, rakija od kajsije, posebno ako je kreirana u ozbiljnoj destileriji i ako se nakon destilacije stabilizovala u strogo kontrolisanim uslovima, rakija je u kojoj podjednako mogu da uživaju i muškarski i žene.

Interesantno je da je ova rakija, posebno zadnjih godina, često rado viđena u koktelima, ali i da se sve češće razblažuje ledom i na taj način postaje savršeno letnje osveženje u kom se uživa u plažnim restoranima i u plažnim barovima, te u baštama kafića tokom letnje žege i u otvorenim letnjim klubovima tokom vrelih noćnih žurki.

Upravo zbog svojih aromatskih kompleksa i mirisnih nota, ali i zato što ništa od svojih svojstava ne gubi dodavanjem leda ili razblaživanjem, rakija od kajsije dobar je par pojedinoj hrani, posebno onoj letnjoj. Pogrešno je mišljenje pojedinih rakijskih somelijea da je ona idealan pratilac samo dezerata i slatkiša. Doduše, rakijski somelijei ne greše kada spajaju rakiju od kajsije i pojedine dezerte i potpuno su u pravu kada rakiju od kajsije predlažu ne razblaženu kao aperitiv ili dižestiv, ali razblažena ona može da bude pratilac pojedinim jelima tokom jela.

Rakija od kajsije može da bude savršen par pastama, salatama i ribi, i to ukoliko se služi u širokoj čaši u koju ste dodali nekoliko kocki leda. Na ovaj način dobili ste spirit laganih nota, ali spirit koji će da „miluje“ i podigne svaki vaš zalogaj na poseban nivo i interesantan način.

Savršen par paste i rakije od kajsije

Paste mogu biti kreirane na mnogo načina i od nebrojano mnogo tipova testenina. Paste mogu biti spravljene od povrća, grilovanog ili svežeg, uz dodatak raznih ulja, začinjene raznim tipovima začina, aromatizovane biljem, uz dodatak velikog broja sosova, mesne ili riblje, sa dodatim morskim plodovima ili mesnim prerađevinama.

Paste se mogu praviti po definisanim receptima ili se u njih dodavati ono što se „pronađe“ u frižideru. Mnogo je mogućnosti i sve se svodi na ono što volimo i paste su tu jako zahvalne, odnosno omogućavaju nam da uživamo u njima dodajući u njih ono što najviše volimo, na način kako to najviše volimo.

Paste su zahvalne i za uparivanje sa jakim alkoholnim pićima i u zavisnosti kako i na koji način su kreirane, lako je odabrati savršenog pratioca, posebno ako ste skloni hedonizmu i znate pojedina pravila vezana za uparivanje hrane i pića.

Kada je reč o letnjoj pasti, odnosno pasti koju bi mogli da definišemo kao letnju pastu, koju bi sljubili uz rakiju od kajsije, tu izbor pada na interesantno kreiranu pastu koju smo spremili uz pomoć integralnih taljatelja, tikvica, ćurećeg belog mesa, pavlake za kuvanje i ne previše zrelih kajsija. Ova pasta se pravi lako i podrazumeva da skuvate testo i u njega dodate grilovane kockice ćurećeg belog mesa, grilovane tikvice isečene na kockice, sve prelijte sa malo pavlake za kuvanje i posolite, te začinite sa dve manje ne previše zrele kajsije koje ste isekli na sitne kockice. Ideja je da kajsije daju određenu kiselinu, ali i miris jelu, te da svojim aromama učine jelo interesantnim i neuobičajenim.

Uz ovu pastu poslužite rakiju od kajsije sa puno leda, koju konzumirajte tokom obroka i shvatite u praksi zbog čega je kombinacija kremaste integralne paste sa ćuretinom, tikvicama i kajsijama savršen par rakiji od kajsije. Sva sinergija blagih ukusa, posebno grilovananih tikvica i ne previše zrelih kajsija učiniće da u ustima osetite splet aromatskih kompleksa i mirisnih nota koje će svaki zalogaj činiti magičnim.

Potpuno drugačija salata kao par prefinjenoj rakiji

Salate nam, kao uostalom i paste, pružaju nebrojano mnogo mogućih kombinacija i samo je nebo granica broju salata koje možemo da pripremimo. Salate mogu biti pratilac jela, dodatak jelima, ali i kompletan obrok. Ovde ćemo se zadržati na salatama koje se nazivaju obrok salate. Ove salate su zahvalne za ručak ili večeru tokom cele godine, međutim leti su one savršen izbor. Posebno ako znate da ih uparite sa nekim alkoholnim pićem, koje će im podići ukus i celokupan doživljaj na viši nivo.

Predlažemo vam da uz rakiju od kajsije, koju ste ohladili i razblažili sa više kocki leda, odaberete povrtno-mesnu salatu u koju ste dodali sveže kajsije i da na taj način učinite svoj obrok neuobičajenim, ali i prikladnim za uparivanje sa rakijom od kajsije, te obrokom kom ćete se uvek vraćati.

Za pripremu ove salate treba vam nekoliko namirnica do kojih lako možete da dođete i pripremite na jednostavan način. Kupite zelenu salatu, avokado, mladi luk srebrnjak, već ispečene krutone, file tune, pavlaku za kuvanje i ne previše zrele kajsije.

Zelenu salatu isecite na trake širine oko dva santimetra, avokado očistite i isecite što sitnije možete, ali ne gnječite, mladi luk na sitno isecite, kajsije isecite na sitno pazeći da ostane struktura prisutna, dodajte krutone, prelijte pavlakom za kuvanje i posolite. File ili šniclu tune izgrilujte, rukama je „iscepkajte“ i dodajte u salatu. Sve dobro promešajte i vaša salata je gotova.

Kada je poslužite vašim gostima, obavezno pratite njihovu reakciju, a ako ste je pripremili samo za sebe već pri prvom zalogaju shvatićete zbog čega je ova salata savršen par hladnoj i razblaženoj rakiji od kajsije. Zajednički ukus koji kreira kompleksna tuna, specifičan šmek mladog luka, interesantan avokado i kajsija kao dijametralno suprotan ukus, pronaći će neverovatnog para u razblaženoj rakiji od kajsije i stvoriti senzaciju koje ćete se uvek sećati i kojoj ćete se rado vraćati.

File smuđa traži dižestiv u formi rakije od kajsije

Verovali ili ne, ali riba može da bude dobar par rakiji od kajsije. Međutim ne bilo koja riba i ne bilo kako pripremljena riba. Riba je namirnica koja takođe dopušta razna eksperimentisanja i riba može da se priprema na mnogo načina, ali i da bude namirnica koja se dodaje kao dodatak salatama, pastama, varivima i čorbama, te da bude namirnica koja se služi kao samostalan obrok. Riba može da bude pečena, pohovana, kuvana, da se priprema u rerni, na plotni ili na roštilju, te da se služi uz razne salate.

U slučaju uparivanja rakije od kajsije i ribe, opredelićemo se za smuđa. Predlažemo vam file krupnijeg smuđa, koji ćete blago ispeći na grilu i uz kog ćete kao prilog poslužiti pirinač koji ste prelili ređim bešamel sosom, na koji ste posuli jako sitno isečenu ne previše zrelu kajsiju.

Za pripremu ovog jela potreban vam je file većeg smuđa, basamati pirinač, bešamel sos i jedna krupnija ne previše zrela kajsija. File smuđa ispecite na grilu, skuvajte pirinač, napravite bešamel sos i kajsiju isecite na sitno, ali pazite da ostane struktura. Na tanjir stavite grilovani file, pored njega kuvani pirinač, pirinač prelijte sa malo ređeg bešamel sosa koji ste dobro pobiberili šarenim biberom i  preko bešamel sosa pospite kockice sitno sečenih kajsija.

Uz ovo jelo nemojte da pijete rakiju od kajsije koju ste razblažili kockama leda, već se ovog puta opredelite za rakiju od kajsije koju ćete poslužiti na sobnoj temperaturi kao dižestiv nakon jela. Na ovaj način uticaćete da se završnica jela i svi ukusi jela dugo zadrže podstaknuti finim aromama rakije od kajsije uz koju ćete dugo uživati nakon jela. Sklop svih ukusa, koji su došli do izražaja kombinacijom slatko-kremasto-ljuto-kiselih nota samog jela, uliće se u kompleksne ukuse prefinjene rakije od kajsije i stvoriti uzbuđenje koje će vas dugo držati u „gastro-hedonističkom šoku“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.