DŽIN Trendi spirit uz trendi jela

Moderna kuhinja definisala je mnoga nova jela, bilo da su posebno osmišljena ili da su tradicionalna nadograđena, koja traže spirite koji mogu da ih isprate, a bogatsvo ukusa džina, bilo da ga pijete pre jela, tokom jela ili nakon jela, dopušta kreativnost i mogućnost eksperimentisanj.

Džin je prevalio dug put od jakog alkoholnog pića koje je služilo kao lek, preko najjeftinijeg pića za „utapanje“ u alkoholu, do jednog od najpopularnijih spirita. Rođen je u Holandiji pre više vekova, odrastao u Velikoj Britaniji, a svoje najbolje dane provodi raširen svuda po svetu opčinjavajući konzumente svojom magijom herbalnih biljaka.

Danas je džin jedno od najpopularnijih jakih alkoholnih pića na svetu i zasigurno najpopularniji spirit za mešanje u koktelima i miksevima. Pravi se u velikim industrijskim destilerijama i u zanatskim destilerijama i iza pojedinih brendova, bili oni masovni ili kraft, često stoje neka od najpoznatijih imena svetskog džet seta ili najpoznatije multinacionalne kompanije, koje plasiraju bezalkoholna i alkoholna pića u svaki kutak planete.

Džin se najčešće pravi od bobica kleke i herbalnog bilja, ali u vreme kada džin živi svoj san samo je nebo granica kreativnosti master blendera džina i dodataka koje unose u njega. Danas nije ništa neobično da na deklaraciji, posebno kraft džinova, pročitate da se on pravi od najrazličitijih sastojaka, koji u kombinaciji i sinergijskim efektom aroma, mirisa i ukusa daju neverovatne proizvode koji su prilagođeni da se piju čisti, sa ledom, razblaženi soda vodom ili sa tonikom. Neverovatan je podatak da je i industrija tonika upravo zahvaljući popularnosti i inovativnosti industrije džina, razvila vrhunske ukuse i premium tonike.

Što možete aromatizovati, aromatizujte džinom

Percepcija većine konzumenata džina, bilo da su oni istinski zaljubljenici u ovo jako alkoholno piće ili su samo trendseteri, je da se ovo piće isključivo konzumira na žurkama, plažnim barovima ili tokom letnjih dana i noći u baštama kafića, restorana ili klubova. Međutim, manje je poznato, posebno kod nas, da je džin, bio čist, razblažen ili u kombinaciji sa tonikom, savršeno piće za uparivanje sa hranom ili kao pratilac hrane.

Upravo zbog površnog znanja pokušaćemo da vam približimo kako i na koji način džin možete kombinovati uz hranu i koja jela da ovog leta budu vaš izbor, ali i kako da im poboljšate i podignete ukus dopuštajući džinu, u ovom ili onom obliku, to uradi za vas.

S obzirom da je džin pre svega jako alkoholno piće sa moćnim herbalnim aromama u osnovi, uz njega, bilo da ga pijete kao aperitiv ili dižestiv ili kao koktel ili miks pre jela, uz jelo ili posle jela, treba odabrati adekvatnu hranu čiji ukusi traže poboljšanje u herbalnim, gorkim ili blago slatkim aromama. Kada to znamo, logično je da izbor budu čorbe, paste i dezerti.

To praktično znači, i preporučujemo vam da se držite ovog pravila pri sljubljivanju džina i hrane, da jela koja traže začinske arome aromatizujete na način što ćete uz njih konzumirati džin. Ovo pravilo možete da primenite i kod jela koja po pravilu ne začinjavamo začinskim ili herbalnim biljkama, a možda upravo dodavanjem ovih „začina“ ona mogu da postanu još bolja i ukusnija. Nemojte se držati zacrtanih pravila, već eksperimentišite, a mi ćemo pokušati da vam ponudimo pravce i moguće predloge.

Letnja čorba i dižestiv

Vrlo izvesno da su čorbe, bile one povrtne, mesne ili riblje najbolji odabir obroka koji krepi naše telo, vraća mu snagu i izgubljene elektrolite. Čorbe su idealna hrana tokom letnjih meseci, jer su lake, brzo se spremaju, raznih su ukusa, podložne su raznim dodacima, nemaju stroge recepte i svako može da pronađe najbolji ukus za sebe. Čorbe zbog svoje strukture nisu najbolji izbor za neko piće koje se pije uz obrok, ali su savršene da se nakon njih popije jako alkoholno piće koje smo razblažili sa puno leda ili u njega dodali veću količinu soda vode.

Meat soup

Naša preporuka bila bi bela teleća čorba, koju za ovu priliku nemojte da aromatizujete začinskim biljem ili biberom, već je poslužite napravljenu po tradicionalnom receptu i sa dodatno više povrća. Tako kreirana bela teleća čorba biće neutralnog, blago kremastog ukusa i solidne gustine, nalik ređem varivu, zbog koncentracije mesa i povrća.

Teleća čorba je zahvalna za pripremu i ne zahteva neka dodatna znanja i kulinarske veštine. Važno je da odaberete kvalitetno teleće meso, kvalitetno povrće i da znate kada je pravi trenutak da je zgusnete pred serviranje.

Nakon što ste napravili belu teleću čorbu, servirali je i pojeli, napravite dižestiv od 0,03 L premium džina i 0,15 L soda vode, u koji ćete dodati dve kocke leda. Ovako spravljen džin pijuckajte nakon jela kao dižestiv i dopustite mu da njegove herbalne i blago začinske note preovladaju svim vašim čulima i da se u sinergiji sa završnicom bele teleće čorbe pretvore u kompleksan ukus koji će vas dugo opčinjavati.

Džin kao začin u pasti

Još jedan savršen letnji obrok je lagana pasta, posebno ukoliko je napravljena u kombinaciji sa kremastim povrtnim prelivom ili još bolje sa nekim sosom na bazi paradajza. Mi bi vam ovog puta preporučili da vaš izbor budu pene, koje ćete preliti sosom napravljenim na bazi paradajz pelata, maslinovog ulja i belog luka. U ovom prelivu, na bazi pelata, belog luka i maslinovog ulja, obavezan je i sušeni bosiljak ili majčina dušica, ali to ovog puta nemojte dodavati, već prepustite džinu da odigra ulogu začina. Na ovaj način doživećete nezaboravno iskustvo, kada je reč o uparivanju jakog alkoholno pića i hrane, koje će vas nakon konzumacije ponovo i ponovo privlačiti i kome ćete se rado vraćati.

Preliv, odnosno sos, na bazi pelata, maslinovog ulja i belog luka lak je za pravljenje i samo je važno da kupite dobar pelat, da maslinovo ulje pravilno aromatizujete belim lukom i da pogodite idealnu gustinu samog preliva. Za sve ovo ne postoji recept, već samo iskustvo koje definiše pravi momenat.

Kada ste pripremili preliv, skuvali testo, sve sjedinite i poslužite bez dodavanja parmezana. Pored pripreme jela, pripremite džin i to na način da ste u veću čašu dodali 0,03 L premium izrazito mediteranski herbalnog džina, 0,1 L soda vode i jednu kocku leda. Ovako pripremljen džin konzumirajte nakon svakog zalogaja paste i prepustite se ukusima Mediterana i aromatskim kompleksima koji vas, ako zatvorite oči, mogu odvesti na plažni rustični restoran Azurne obale, španskih ostrva na Mediteranu ili juga Italije i ponuditi sklop ukusa koji nudi sasvim drugu definiciju tako jednostavno spravljenom jelu.

Šnenokle „presečene“ džinom na bazi lavande

Kako leti smanjujemo obroke, važno je da povećamo međuobroke, koji će nam pomoći da izdržimo letnje vrućine i stvoriti osećaj sitosti. Jedan od međuobroka dobro je da bude na bazi šećera, jaja i mlečnih proizvoda, ali da je lagan i ne težak za naš stomak, te sa malo šećera tolikog potrebnog da ne izgubimo energiju.

Dobar dezert za konzumiranje po letnjim vrućinama su šnenokle, koje su i naša preporuka ovog puta kao savršenog dezerta koji ćemo upariti uz džin. Međutim, budite jako obazrivi sa konzumacijom šnenokli tokom leta, jer se prave na bazi jaja i lako su kvarljive ako nisu dobro čuvane, odnosno moraju uvek biti sveže i čuvane u frižideru na adekvatnoj temperaturi.

Priprema šnenokli je jednostavna i njih voli svako. Za pripremu vam trebaju jaja, šećer, mleko i štapić vanile. Nakon pripreme, one bi trebalo da odleže u frižideru dva do tri sata, da se stabilizuju i da im se ukusi smire i sjedine u celinu koja očarava. One su često i zamena za sladoled, posebno kod ozbiljnih hedonista i onih koji uživaju u gastronomskim delikatesima, a šnenokle jesu vrhunski delikates.

Uz šnenokle bi vam preporučili džin kao dižestiv i to džin u koji ste stavili jednu kocku leda. Predlažemo vam da odaberete super premium džin koji je aromatizovan dodavanje lavande i to isključivo lavande i bez nekih drugih herbalnih ili začinskih biljaka. U manju čašu sipajte 0,03 L džina aromatizovanog kvalitetnom lavandom i dodajte jednu manju kocku leda. Ovako napravljen džin popijte kao dižestiv nakon hladnih šnenokli i to odjednom, opustite se i prepustite magiji kremastih struktura šnenokli, ukusa koji nalikuju hladnom ređem pudingu od jaja, te snazi alkoholnog pića, snazi herbalnih biljaka koje su „presekle“ sve to, moćnom ukusu lavande i osećaju koji preplavljuje svako vaše čulo kao cunami stvoren od ledenih slatko-gorko-herbalnih impresija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.