VISKI Springbank 10 YO

Springbank 10 YO

Viski Springbank 10 YO sazreva u bačvama od šerija i burbona što mu daje zlatnu boju i kremast ukus

Po mišljenju mnogih potrošača viski je danas najpopularnije žestoko alkoholno piće na svetu. Naravno, najpoznatiji je škotski viski, a za njim slede i irski, američki, kanadski i japanski. Ovo piće se dobija destilacijom fermentisanih žitarica, najćešće ječma, kukuruza ili raži, dok mnogi proizvođači ove žitarice mešaju te se dobija blended viski.

Single malt viski

Zato i postoji nekoliko tipova viskija poput mešanog (blended), grain, blended malt, single malt, bourbon i rye. Najpoznatiji brendovi današnjice su Johnnie Walker, Ballantine’s, Chivas, Jameson, Jack Daniel’s i Jim Beam. Međutim, poslednjih godina sve je popularniji i viski Springbank koji se proizvodi u istoimenoj destileriji, koja je smeštena u Campbeltownu odnosno u  južnom delu poluostrva Kintyr.

Springbank

Njihov viski se proizvodi još od 1591. godine i do danas nisu menjali recepturu. Među konzumentima vrlo je popularan single malt viski Springbank 10YO – star 10 godina, koji sazreva u bačvama od šerija i burbona. Vrhunskom ukusu doprinosi i tradicija Springbank destilerije jer oni koriste najbolje sirovine i oprobane metode proizvodnje. Za razliku od ostalih single malt viskija, Springbank se destiluje čak  dva i po puta.

Springbank 10 YO

Viski Springbank 10 YO je zlatne boje i kada se prinese nosu oseti se slatko dimljeni slad, trag treseta, nota kruške, a dominiraju i note soli i gorke čokolade. U pozadini se oseća blaga aroma sveže mente. Viski je mekog, gladkog do kremastog ukusa. Prilikom ispijanja osete se nijanse vanile, oraha i limuna. Hrast i blagi dim iniciraju dugu završnicu. Preporuka proizvođača je da viski Springbank 10 YO treba da se pije na nešto nižoj temperaturi nego ostali premium viskiji, jer tek tada sve arome dolaze do izražaja.

Viski Springbank 10 YO servira se blago rashlađen.

 

Stil Single malt

Jačina 46 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.