VISKI Springbank 10 YO

Springbank 10 YO

Viski Springbank 10 YO sazreva u bačvama od šerija i burbona što mu daje zlatnu boju i kremast ukus

Po mišljenju mnogih potrošača viski je danas najpopularnije žestoko alkoholno piće na svetu. Naravno, najpoznatiji je škotski viski, a za njim slede i irski, američki, kanadski i japanski. Ovo piće se dobija destilacijom fermentisanih žitarica, najćešće ječma, kukuruza ili raži, dok mnogi proizvođači ove žitarice mešaju te se dobija blended viski.

Single malt viski

Zato i postoji nekoliko tipova viskija poput mešanog (blended), grain, blended malt, single malt, bourbon i rye. Najpoznatiji brendovi današnjice su Johnnie Walker, Ballantine’s, Chivas, Jameson, Jack Daniel’s i Jim Beam. Međutim, poslednjih godina sve je popularniji i viski Springbank koji se proizvodi u istoimenoj destileriji, koja je smeštena u Campbeltownu odnosno u  južnom delu poluostrva Kintyr.

Springbank

Njihov viski se proizvodi još od 1591. godine i do danas nisu menjali recepturu. Među konzumentima vrlo je popularan single malt viski Springbank 10YO – star 10 godina, koji sazreva u bačvama od šerija i burbona. Vrhunskom ukusu doprinosi i tradicija Springbank destilerije jer oni koriste najbolje sirovine i oprobane metode proizvodnje. Za razliku od ostalih single malt viskija, Springbank se destiluje čak  dva i po puta.

Springbank 10 YO

Viski Springbank 10 YO je zlatne boje i kada se prinese nosu oseti se slatko dimljeni slad, trag treseta, nota kruške, a dominiraju i note soli i gorke čokolade. U pozadini se oseća blaga aroma sveže mente. Viski je mekog, gladkog do kremastog ukusa. Prilikom ispijanja osete se nijanse vanile, oraha i limuna. Hrast i blagi dim iniciraju dugu završnicu. Preporuka proizvođača je da viski Springbank 10 YO treba da se pije na nešto nižoj temperaturi nego ostali premium viskiji, jer tek tada sve arome dolaze do izražaja.

Viski Springbank 10 YO servira se blago rashlađen.

 

Stil Single malt

Jačina 46 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Espolon

TEKILA Espolon

Tekila Espolon Reposado zlatne je boje, a kada se prinese nosu oseti se pikantan miris sa primesama karamelne poslastice Tekila

Restoran Caruso

Restoran Caruso

Restoran Caruso nalazi se preko puta hotela Moskva, na Terazijama, na 8. spratu stambene zgrade. Restoran Caruso je restoran savremenog

viski yamazaki

VISKI Yamazaki single malt 12 godina

U pametnoj kupovini cena ne treba da bude presudna za odabir pojedine robe, ali treba da bude korektivni faktor, koji utiče da se opredelite za vrhunski proizvod, po adekvatnoj ceni.

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura