VISKI Glenmorangie

Glenmorangie

Viski Glenmorangie Nektar D’Or 12 YO prilično je punog ukusa i reflektuje note dezertnog vina  

Danas je svakako najpoznatiji škotski viski, a slede ga irski, američki, kanadski i japanski. Vrhunski škotski viski proizvodi se u Glenmorangie destileriji, koja je poznata po proizvodnji single malt viskija.

Glenmorangie distillery

Destilerija Glenmorangie je kategorisana kao Highland detilerija i može se pohvaliti najvećim bakarnim loncima u Škotskoj. U destileriji se pri odležavanju koriste razni tipovi buradi, pri čemu su svi proizvodi sazreli u belim hrastovim buradima, koji su proizvodeni od hrasta koji raste u sopstvenoj šumi destilerije Glenmorangie  na planinama Ozark u Misuriju – SAD. Ove bačve se ostavljaju dve godine na vazduhu pre nego se daju u zakup Jack Danielsu, Tennessee viskiju,  Heaven Hill  i Kentucky Bourbon kako bi u njima odležavali ti destilati dve odnosno četiri godine.

Najpopularniji britanski viski

Ovo je najprodavaniji single malt u Škotskoj i to skoro neprekidno od 1983. Godine. Njegova proizvodnja dostiže oko 10.000.000 litara godišnje, od čega se 6 do 6,5 miliona litara prodaje u Velikoj Britaniji. Tipičan predstavnik premium viskija ove destilerije je viski Glenmorangie Nektar D.  Reč je o bogatom, nehlađenom  i filtriranom single malt viskiju, koji nosi ime po reči ’’Òr’’ što na galskom jeziku označava zlato.

Glenmorangie Nektar D’Or 12 YO

Viski Glenmorangie Nektar D’Or 12 YO prvobitno je sazrevao u buradima za burbon, a zatim dodatno sazrevao ili se ’finiširao’ u Sauternes buradima, kako bi se stvorio ukus sočnog limuna i sirupa. U mirisu ovog viskija preovladavaju voćne note dezertnog vina, ali i slatke note ječma. Ukus je prilično pun i reflektuje note dezertnog vina, sa notama cerealija i ječma, bobičastog voća, tanina od bačve i sasvim malo herbalnih nota. Završnica je duga sa lepim notama drveta.

Servira se blago rashlađen.

 

Stil Single malt

Jačina 46 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.