VISKI Glenmorangie

Glenmorangie

Viski Glenmorangie Nektar D’Or 12 YO prilično je punog ukusa i reflektuje note dezertnog vina  

Danas je svakako najpoznatiji škotski viski, a slede ga irski, američki, kanadski i japanski. Vrhunski škotski viski proizvodi se u Glenmorangie destileriji, koja je poznata po proizvodnji single malt viskija.

Glenmorangie distillery

Destilerija Glenmorangie je kategorisana kao Highland detilerija i može se pohvaliti najvećim bakarnim loncima u Škotskoj. U destileriji se pri odležavanju koriste razni tipovi buradi, pri čemu su svi proizvodi sazreli u belim hrastovim buradima, koji su proizvodeni od hrasta koji raste u sopstvenoj šumi destilerije Glenmorangie  na planinama Ozark u Misuriju – SAD. Ove bačve se ostavljaju dve godine na vazduhu pre nego se daju u zakup Jack Danielsu, Tennessee viskiju,  Heaven Hill  i Kentucky Bourbon kako bi u njima odležavali ti destilati dve odnosno četiri godine.

Najpopularniji britanski viski

Ovo je najprodavaniji single malt u Škotskoj i to skoro neprekidno od 1983. Godine. Njegova proizvodnja dostiže oko 10.000.000 litara godišnje, od čega se 6 do 6,5 miliona litara prodaje u Velikoj Britaniji. Tipičan predstavnik premium viskija ove destilerije je viski Glenmorangie Nektar D.  Reč je o bogatom, nehlađenom  i filtriranom single malt viskiju, koji nosi ime po reči ’’Òr’’ što na galskom jeziku označava zlato.

Glenmorangie Nektar D’Or 12 YO

Viski Glenmorangie Nektar D’Or 12 YO prvobitno je sazrevao u buradima za burbon, a zatim dodatno sazrevao ili se ’finiširao’ u Sauternes buradima, kako bi se stvorio ukus sočnog limuna i sirupa. U mirisu ovog viskija preovladavaju voćne note dezertnog vina, ali i slatke note ječma. Ukus je prilično pun i reflektuje note dezertnog vina, sa notama cerealija i ječma, bobičastog voća, tanina od bačve i sasvim malo herbalnih nota. Završnica je duga sa lepim notama drveta.

Servira se blago rashlađen.

 

Stil Single malt

Jačina 46 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

DŽIN Aviation American

DŽIN Aviation American

Džin Aviation American najukusniji je džin na svetu, a jedan je od retkih koji u mirisu ima intenzivnu lavandu Svako

RAKIJA Troglav Šljiva

RAKIJA Troglav Šljiva

Rakija Troglav Šljiva pravi se od četiri vrste šljive – požegače, crvene ranke, čačanske lepotice i čačanske rodne Šljivovica je

VISKI Laphroaig 10

VISKI Laphroaig 10

Viski Laphroaig 10 se pravi na isti način kao i pre 75 godina, a napravio ga je master destilerije Ian

VOTKA Windspiel Barrel

VOTKA Windspiel Barrel

Votka Windspiel Barrel Potato Premium proizvodi se od specijalne sorte krompira i zato ima blago zemljani ukus Želite tamniji ten.

konjak i cigare

Konjak i cigare

Ono što je Francuska za vinske destilate, to je Kuba za cigare, te ne treba da čudi što u njihovoj kombinaciji dolazi do eksplozije ukusa.

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura