VISKI Jura 12 YO

Jura 12 YO

Viski Jura 12 YO je klasični reprezent škotskih premium single malt viskija i sigurno pravi izbor, ukoliko ste fan viskija kreiranih po tradicionalnim škotskim metodama

Škotski viski je najpopularniji viski na svetu. Postoji nekoliko različitih stilova proizvodnje, ali su single malt i blended najpoznatiji. Ovo piće se proizvodi od žitarica, najčešće od ječma, odnosno ječmenog slada, a osim toga u proizvodnji se koristi i kukuruz, raž, pšenica.

Škotski viski                    

Škotska je poznata po velikom broju poznatih brendova viskija, a jedan od njih je i viski Jura, koji se proizvodi u škotskoj destileriji, koja se nalazi na istoimenom ostrvu, na zapadnoj obali Škotske. Destileriju je osnovao Archibald Campbell 1810. godine i nazvao je destileriju po malim ostrvima. Destilerija je sada vlasništvu kompanije White & Mackay.

Ostrvo Jura

Ostrvo Jura je široko 11 i dugačko 48 kilometara, a na ostrvu je izgrađen samo jedan put, jedan pab i jedna destilerija. Interesantno je da na ostrvu Jura živi samo 200 ljudi.  Ipak sve to ne sprečava destileriju da proizvodi 2,2 miliona litara destilata godišnje. Voda koja se koristi u proizvodnji stiže iz jezera Loch a’Bhaile – Mhargaidh, koje se takođe nalazi na ostrvu Jura.

Jura 12 YO

Ova destilerija u ponudi ima nekoliko vrsta viskija, a među konzumentima je vrlo popularan viski Jura 12 YO. Reč je o destilatu koji odležava 12 godina. Naime, deset godina odležava u kombinaciji američkog belog hrasta i ex bourbon buradima i još dve godine stari u  španskim Oloroso šeri buradima, što mu daje bogat i zaobljen ukus, te savršenu ravnotežu dima i slastkoće.

Single malt

Viski Jura 12 YO odiše aromama dima, breskvi i kajsija koje su praćene citrusima, dok posle nekoliko minuta do izražaja dolazi više dima i mlečne vanile. Najbolje je piti ga čistog ili sa nekoliko kapi vode, kako biste osetili njegov pun ukus i kako bi se otpustile sve arome ovog vrhunskog škotskog single malt viskija.

Viski Jura 12 YO servira se blago rashlađen.

 

Stil Single malt

Jačina 40 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

RAKIJA Big Plum Gold

RAKIJA Big Plum Gold

Rаkijа Big Plum Gold je šljiva prepečenica, oplemenjena sa komadićima jestivog zlata U Srbiji se preferiraju voćne rakije. Najčešće od

Espolon

TEKILA Espolon

Tekila Espolon Reposado zlatne je boje, a kada se prinese nosu oseti se pikantan miris sa primesama karamelne poslastice Tekila

Herradura Reposado

TEKILA Herradura Reposado

Tekila Herradura Reposado miriše na tople note začina, voća i kuvanih agava, dok u ukusu dominira mekani blago puterasti ukus

TEKILA Sauza Gold

TEKILA Sauza Gold

Tekila Sauza Gold smatra se pionirskom tekilom i ulaznicom u svet tekile Tekila je piće koje rasplamsava strast. Od nje

KONJAK Skenderbeg

KONJAK Skenderbeg

Konjak Skenderbeg pravi se od destilata zrelog grožđa, odležava tri godine u hrastovim buradima i ima vrlo finu i specifičnu

Martell Cordon Bleu XO

KONJAK Martell Cordon Bleu XO

Konjak Martell Cordon Bleu XO idealan je za posebne prilike, jer pruža eksploziju ukusa zahvaljujući začinskim i voćnim notama Za

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura