VISKI Two Doves

VISKI Two Doves

Viski Two Doves je srpski viski, koji se dobija trostrukom destilacijom, nakon čega odležava u fruškogorskoj hrastovini

Sigurni smo da se Irci i Škoti nikad neće složiti oko toga ko je prvi počeo da destiluje fermentisanu kominu i proizvodi alkoholno piće koje je nakon više vekova, usavršavanjem proizvodnje, dobilo današnji karakter.

Viski

Čini se da u ovom mini ratu ipak za nijansu vodi Irska, a za to je kažu lično zaslužan Sveti Patrik. On je u petom veku uveo u upotrebu kazane za destilaciju. Irski kaluđeri su usavršili umeće destilacije, a njihove škotske kolege su to umeće zdušno prihvatili. Kasnije su i Amerikanci, Kanađani, ali i Japanci počeli da proizvode odličan viski.

Srpski viski

Međutim i Srbija može da se pohvali sa svojim viskijem, jer je na sajtu whiskyflavor.com objavljena lista od pet manje poznatih viskija nastalih širom planete, a koji po kvalitetu mogu da se mere sa najpoznatijim proizvodima nastalim u čuvenim destilerijama. Među viskijima iz Škotske, Japana, Australije i SAD našao se i – viski Two Doves, koji je nastao u Srbiji.

Two Doves

Viski Two Doves proizvodi se u destileriji Komaromi, koja se nalazi u Đurđevu, selu nadomak Novog Sada. Ovaj viski je nastao kao rezultat skoro tridesetogodišnjeg usavršavanja tehnološkog postupka prilagođenog porodičnoj proizvodnji viskija. Reč je o prvom vojvođanskom single malt viskiju koji se proizvodi isključivo od domaćeg ječmenog slada i domaćeg kvasca. Triput je destilisan u klasičnom kazanu, a njegova boja je posledica dugotrajnog kontakta s fruškogorskom hrastovinom.

Bez leda

Viski Two Doves karakterističan je po zlatnoj boji, koju dobija od hrastovine, kao i po  slatkastom ukusu i aromi, ali i jasno definisanom završnicom. Viski Two Doves se pije na sobnoj temperaturi, blago rashlađen i bez leda. Eventualno, da bi se oslobodili ukus i aroma može se doliti malo negazirane izvorske vode.

 

Stil Single Malt

Alkohol 40%

Temperatura serviranja oko 12 ˚C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

DŽIN BOMBAY SAPPHIRE

DŽIN BOMBAY SAPPHIRE

Džin Bombay Sapphire – London Dry Gin pruža lagane note svežih citrusa i zato je odličan u koktelima Džin je

VISKI Caol Ila 12

VISKI Caol Ila 12

Viski Caol Ila 12 je single malt viski, koji je odležao 12 godina u hrastovim bačvama i tipičan je reprezent

RAKIJA Zlatar Divlja Kruška

RAKIJA Zlatar Divlja Kruška

Rakija Zlatar Divlja Kruška pravi se od najkvalitetnijih plodova koje priroda daje Proizvodnja rakija u Srbiji bazira se na čitavoj

RAKIJA Jezdić Dunja

RAKIJA Jezdić Dunja

Rakija Jezdić Dunja je vrlo korektna rakija, finog, pitkog i aromatičkog ukusa, sa dugom završnicom u kojoj dominira opor ukus

KONJAK Skenderbeg

KONJAK Skenderbeg

Konjak Skenderbeg pravi se od destilata zrelog grožđa, odležava tri godine u hrastovim buradima i ima vrlo finu i specifičnu

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura