VISKI Akashi White Oak

Akashi White Oak

Viski Akashi White Oak proizvodi se na dva načina i to onaj za japansko, te onaj za svetsko tržište, a evo i zbog čega

Japansi viski je sve popularniji među ljubiteljima viskija, a jedan od poznatijih je i viski Akashi White Oak, koji se proizvodi u destileriji White Oak ( destilerija Beli Hrast). Reč je o jednoj od najstarijih destilerija u Japanu, iz 1888. godine, u kojoj se s početka proizvodio samo sake. Viski iz ove destilerije flašira se od 1984. godine i za svetsko tržište, a u velikoj meri se prodaje i u Japanu.

Viski iz destilerije White Oak

Destilerija White Oak je obnovljena i nalazi se nedaleko od grada Koba, koji je u svetu poznat po Kobe govedini. Viski Akashi White Oak je mešani viski, koga prate razne kontroverze pošto se on proizvodi na dva načina, odnosno u dve različite verzije. Jedna je namenjena lokalnom tržištu, a druga za izvoz.

Viski snažne arome

Razlog za ovako nešto leži u tome što japanska verzija podrazumeva mešavinu malt viskija i destilata od melase, a to po evropskim standardima ne može da se deklariše kao viski. Zato se za svetsko tržište pravi mešavina malt i grain viskija. Za izvoznu verziju u mešavini se koriste destilati poreklom iz Japana, a mešavinu čine malt i grain viski. Sazrevanje se odvija u američkim burbon buradima. Zbog načina odležavanja ovaj viski ima snažanu aromu čim se prinese nosu.

Akashi White Oak

Viski Akashi White Oak čim se udahne oseti se jaka komponenta slada sa cvetnim aromama, poput kamilice. U pozadini se osete arome vanile i šerija. Na nepcu daje kremast i gladak ukus sa primesama  ukusa vanile, malo začinjenog hrasta i finim nijansama slada. Završnica traje prilično dugo i vraća cvetne note, koje su se ranije mogle naći na nosu. Osim toga, glatka slatkoća čini završnu obradu potpunom.

Servira se blago rashlađen.

 

Stil Blended

Alkohol 40 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu