VISKI Najpovoljniji viski u Srbiji

Najpovoljniji viski u Srbiji

Danas je na srpskom tržištu prisutan velik broj brendova viskija u širokoj cenovnoj kategoriji. Najtraženiji su oni u nižoj cenovnoj kategoriji. Mi smo istraživali da li oni sa nižom cenom pružaju konzumentu odgovarajući kvalitet. Saznajte koji je najpovoljniji viski u Srbiji

Ukus i kvalitet viskija zavise od mnogo faktora što svakako utiče i na njegovu cenu, odnosno u koju će cenovnu kategoriju biti svrstan. Dok stručnjaci i poznavaoci s jedne strane navode kako dobar viski ne može da bude jeftin, ljubitelji ovog pića smatraju kako loš viski zapravo ne postoji. U ovom slučaju čini se da su potrošači u pravu, jer ako se zaboravi na stereotipe poput onog kako viski pije samo elita i zato je opravdano skup, dolazi se do zaključka da na domaćem tržištu postoje vrlo kvalitetni stilovi koji se prodaju po nižoj cenovnoj kategoriji i generalno su dostupni široj populaciji konzumenata. Dakle, ako ste se pridružili redovima ljubitelja ovog žestokog alkoholnog pića ili spadate među one koji isključivo uživaju u viskiju trebalo bi da znate da možete uštedeti novac kupujući kvalitetan viski. Naravno, ne pričamo o lažnom viskiju ili onom sumnjivog porekla, čija kupovina može da vas košta zdravlja, a ponekad i života. HORECA kanal u Srbiji potrošačima nudi široku paletu viskija, počev od onih elitnih, ali i onih koji su namenjeni za masovnu potrošnju i svakodnevno konzumiranje. Takođe, u trgovinskim lancima i malim komšijskim radnjama dostupan je velik izbor viskija, u širokom rasponu cenovne kategorije.

Viski Johnny Walker

Najpopularniji viski u kategoriji pristupačnih brendova je Johnny Walker, koji godišnje na svetsko tržište isporuči više od 100 miliona flaša viskija. Na našem prostoru veoma su atraktivni brendovi Red Label i Black Label.

Red label spada u kategoriju mešanog filtriranog škotkog viskija i sadrži 40 odsto alkohola. U ukusu dominiraju zadimljene note, razređene blagim prizvukom vanile. Prilikom ispijanja oseti se oštrina koja otupljuje ukoliko se u njega sipa led.

U trgovinskim lancima cena je od 1.300 – 1.400 za flašu od 0,7 l, dok litra staje oko 2.000 dinara.

Black Label starosti 12 godina, koji sadrži 43 odsto alkohola, omiljen je kod poštovaoca ovog pića. Ima dominantan ukus dima, slada i voćnog šerija. Vidljivi su i nagoveštaji citrusa, ali i blagog ukusa grožđica. Zaostali ukus u ustima daje tresetne i voćne nijanse i zato se pije čist.

Njegova cena varira u zavisnosti od mesta prodaje, a boca od jedne litre staje od 4.000-5.200 dinara.

Viski Chivas Regal

Konzumenti rado kupuju i piju i standardni Chivas Regal čija je strarost 12 godina. Reč je o neprikosnovenom lideru među elitnim pićima koja dolaze iz Škotske. Poprilično je jak i sadrži 40 odsto alkohola. Ima bogatu paletu ukusa od blage čokolade i pomorandže do kremaste teksture fondana, oseti se i primesa meda, jabuka, orašastih plodova, karamele i vanile. Miriše na slatku pomorandžu i breskve, a upotpunjuju ga mirisne note marcipana i lešnika. Ovaj viski ima savršeno izbalansiran miris sa ukusom što mu daje satenski glatku, a ipak zrelu i punu aromu sa blagim primesama drveta. Poznavaoci viskija svakako cene luksuznu glatkoću koju ovaj viski poseduje. U zavisnosti od trgovinskih lanaca cena za 700 ml iznosi između 3.300 i 4.000 dinara.

Viski Ballantine’s Finest

Veoma rado viđen “gost” na stolovima konzumenata i svim privatnim proslavama je i Ballantine’s Finest. Njegova svetlo zlatna boja i ukus dolaze iz kompleksnog miksa malt i grain viskija, a zahvaljujući žitaricama koje se koriste u proizvodnji i potiču sa sve četiri strane Škotske – aroma je neodoljiva. Ona se dobija iz osnovnih maltova koji mu daju note čokolade, jabuke i vanile. Litra  viskija staje između 1.700 i 2.200 dinara, a sedam deci je od 1.400 do 1.800 dinara.

Srpski konzumenti rado za sebe kupuju, ali i poklanjaju Jameson, možda i najpopularniji i najpoznatiji irski viski, koga odlikuje posebna aroma. Ovaj ekskluzivni viski ima ukus marmelade i đumbira, a staje u trgovinskim lancima između 2.000 i 2.500 dinara.

Viski Jack Daniels

Naravno, nema smisla ne spomenuti stari dobri Jack Daniels kojeg  nazivaju i “božanski nektar”, a koji se proizvodi u nekoliko verzija. Na domaćem tržištu najpopularniji i najprodavaniji je klasični Jack Daniels poznatiji kao Old Number 7. On je tipičan predstavnik američke škole viskija iz Tenesija i staje oko 3.000 dinara, a sve u zavisnosti u kom trgovinskom lancu ga kupujete.

Viski Four Roses

Na našoj listi kvalitetnih, a povoljnih i vrlo popularnih zaslužno se obreo i burbon Four Roses. Karakter mu je cvetni, a pri prvom susretu istovremeno se osete slatke i kremaste arome, voćni i cvetni mirisi sa nijansama nežnih začina i meda, kao i tragovi seviljske marmelade narandže i limuna. Na nepcima daje hrskav, mekan i gladak i uravnotežen ukus koji dodiruje sveže voće, jabuke i kruške, marmelade i bagremovog meda u pozadini. Završnica je mekana, duga i prijatna, sa ukusom začina i nagorelog hrasta. Njegova cena u trgovinskim lancima se kreće od 2.000 do 2.200 dinara.

Viski Teacher’s

Teacher’s viski je takođe veoma popularan zbog autentičnog ukusa i prepoznatljivog karaktera, a veoma je atraktivan, pre svega zbog cene. Karakterističan je po neobično velikom procentu malt viskija i zato se  prilikom ispijanja na početku oseća slad praćen blagim ukusom dima koji zatim bledi, a izbijaju slatki ukusi jabuke, kruške i meda. Završnica mu je dobro izbalansirana, sa čistom punoćom koja lagano bledi. Cena ovog viskija varira od radnje do radnje i kreće se u rasponu od 999 do 1.980 dinara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu