VISKI Holivud voli viski

Holivud voli viski

Filmovi i filmski serijali često su vezivali žestoka alkoholna pića uz sebe, ali i konkretne brendove, te sinergijskim efektom visoke produkcije i marketinga uticali na  stvaranje prepoznatljivog i popularnog proizvoda – bio to film ili viski, a najčešće oba

Viski je odvajkada filmadžijama bio inspiracija i čini se da ne postoji osoba koja nije bar jednom videla scenu iz kaubojaca gde lokalni dobri momak, strah i trepet Divljeg Zapada ulazi u salon, baca na šank dva dolara i u hodu na ex ispija ovo žestoko piće. Budimo realni i priznajmo da ne postoji ni jedan holivudski klasik u kojem glavni akter ne pije bar jednu čašicu viskija. Bio to šerif u vesternu, inspektor u krimi filmu ili zavodnik u romantičnom ostvarenju, te grubijan mekog srca u akciji.

Viski i Džejms Bond

Jedno od najpoznatijih filmskih ostvarenja je i legendarni serijal o Džejms Bondu, tajnom agentu 007, koji je s početka svoje karijere obožavao martini, međutim u novijim filmovima se okrenuo ka viskiju odlučivši da pije ni manje ni više nego The Macallan. Zahvaljujući serijalu o Bondu ovaj brendirani viski postao je toliko popularan među konzumentima da je na jednoj dobrotvornoj aukciji flaša The Macallan viskija prodata za neverovatnih 9.635 funti. Uvršten je u kategoriju najvišeg kvaliteta i starosti je 15 godina, a proizvodi se u poznatoj destileriji u Speyside-u. Cenovna kategorija za domaće prilike je je šarenolika, a njegov kvalitet diktira cenu.

Viski Games of Thrones

Ipak, ni jedno filmsko ostvarenje nije uspelo da popularizuje viski kao što je to uradio najpoznatiji filmski serijal Game of Thrones, kod nas preveden kao Igra prestola, koji se prikazivao na HBO kanalu. Zbog ogromne popularnosti, ali i u čast serije, kompanija Johnnie Walker prozvela je liniju viskija sa temom iz telenovele.
Prvobitno inspirisani Belim šetačima – White walkers nastao je i i prvi viski iz serijala White Walker koji je za kratko vreme postao vrlo popularan u svetu. Ništa čudno, jer zaista pleni svojim ukusom, pa se prilikom ispijanja prelivaju arome karamelizovanog šećera, vanile, crvenih bobica i svežeg voća. Interesantno je i to kako je flaša osetljiva na temperaturu i njen stvarni dizajn se vidi tek pošto se ona stavi u zamrzivač.
Naime, kompanija Diageo je lansira finalno izdanje, nazvano Six Kingdoms Mortlach. Ekskluzivni sing malt viski je star petnaest godina i veruje se da je najbolji iz svoje grupe.

“Osam fantastičnih viskija nazdravilo je finalnoj sezoni serije, a sada se još jednom okrećemo prema njoj i dižemo devetu čašu u njenu čast” – rekao je Džef Piters, potpredsednik licenciranja i prodaje kompanije HBO, komentarišući deveto i finalno izdanje.

Govoreći o Mortlach izdanju, Kavita Agarval, globalna direktorka brenda Diageo, izjavila je – “Mortlach je jedan od naših najtraženijih super-premium sing malt viskija, pa nam je delovalo da je upravo to savršeni način da se proslavi finale i kompletira ova kolekcija”.

Inače, ova kolekcija viskija inspirisana je filmskim serijalom Igra Prestola i dostupna je na tržištu Srbije, po cenama od 6.200 do 19.330 dinara za flašu. Uvoznik i distributer je kompanija Calix, a prodaje se u beogradskoj Tabacalera. U ovoj  prodavnici finih i luksuznih brendova možete odabrati viski kao što je Kuća Starkovih – House of Stark ili Kuća Targerijen – House of Targaryen ili uživati u onom nazvanom po Noćnoj straži i čuvarima Zida u Severnom Kraljevstvu.

Viski piše scenarije

I mnoga druga filmska ostvarenja promovišu viski do te mere da su pojedine teme posvećene isključivo ovom piću. Ovo je odličan marketinški potez, jer zahvaljujući filmovima, viski dobija sve više pristalica. Bilo da vaš ukus naginje vesternu ili hororu, single maltu ili burbonu, uvek postoji savršeni film koji se uklapa uz savršen viski.

Tako je reditelj Ken Louč inspirisan viskijem lansirao brilijantnu komediju The Angels Share, kod nas prevedeno kao Anđeoski deo, a glavni junak je Robi novopečeni tata iz Glazgova koji okreće novi životni list. On kao veliki ljubitelj viskija dolazi na ideju da povede prijatelje u posetu jednoj poznatoj destileriji, što više ulazi u priču o škotskom nacionalnom piću saznaje da je pronađeno bure procenjeno na oko milion funti. U skladu sa saznanjem planira krađu bureta skupocenog Malt Mill viskija, koji će biti izložen na aukciju. Treba istaći da je reč o izmišljenom viskiju, a ime filma se odnosi na ona dva procenta viskija, koja ispare tokom odležavanja u buradima.

Viski glavni glumac

I američki krimi klasik Laura, koji datira iz davne 1944. godine, odlično je iskoristio viski kako bi napravio odličan zaplet i još bolji rasplet zahvaljujući upravo ovom piću. Naime, glavna junakinja filma Laura Hunt, lepa i i uspešna njujorška reklamna agentkinja biva ubijena hicem iz sačmarice. Misterija se razrešava uz pomoć detektiva Mark McPhersona kojem je jedini ključni dokaz flaša viskija. Detektiv shvata da devojka nije bila sama u stanu jer ona nikad ne bi popila tako jeftinu, za ovu priliku izmišljenu, marku škotskog viskija.

I mnogi drugi filmovi su inspirisani ovim pićem, a neki od naslova u kojima je viski “glavni junak” su i The Bank Dick i Whisky Galore. Ukoliko ste ljubitelj ovog elegantnog pića, preporuka je da obavezno pogledate filmsku lektiru, gde je glavni akter upravo viski.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu