Viski Dalmore 12 je elegantan škotski viski, u kojem dominira ukus šerija pomešan sa suvim voće
Viski spada u destilovana alkoholna pića. Nastaje fermentacijom ječma i pšenice. Mada se često pravi i od kukuruza i raži. Čuva se u drvenim bačvama od belog hrasta. Od upotrebe žitarica za destilaciju – razlikuju se i vrste viskija.
Viski iz Alensa
Destilerija Dalmore proizvodi viski Dalmore. Destilerija Dalmore u svom portfoliju ima nekoliko vrsta viskija. Ovi viskiji se razlikuju po starosti, odnosno po vremenu odležavanja. Ali i procesu proizvodnje. Posebno se istakao viski Dalmore star 12 godina. Destilerija Dalmore se nalazi u Alensu. Smeštena je pored morskog jezera Firth of Cromarty. Njihovi viskiji su popularni zbog čiste voda iz Loch Morea. Ali i zbog ječma gajenog na Crnom ostrvu. Destilerija Dalmore je osnovana 1839. godine. Osnivač destilerije je Aleksandar Matheson. Destilerija je do 1960. godine bila u porodičnom vlasništvu. Nakon toga ju se kupila kompanija White & Mackay.
Viski star 12 godina
Viski Dalmore 12 je elegantan škotski viski. Unapredio ga je master blender Andrev Mackenzie. On se usudio da eksperimentiše sa destilatima destilerije Dalmore. Naime, udvostručio je period sazrevanja sa 6 na 12 godina. Reč je o single malt viskiju. On sazreva 9 godina u američkim burbonskim bačvama – Bačvama u kojima su već odležavali burboni. Bačve su napravljene od belog hrasta. Polovina destilata ostaje u ovim buradima. Druga polovina se puni u tridesetogodišnje šeri bačve. Posle dvanaest godina, glavni blender Richard Peterson destilate spaja. Tako nastaje viski Dalmore 12
Viski mahagoni boje
Viski Dalmore 12 je mahagoni boje. U mirisu dominira šeri sa suvim voćem. Na to se nadovezuje miris pomorandže i začina. Osete se i lagane note dima. Ukus ovog vrhunskog viskija je pun. U njemu dominiraju sušene šljive i trešanje. Kao i note vanile, ali i kiselina limuna. Sve je skladno i zaokruženo ukusom šerija. Pije se čist, može da se konzumira i sa ledom.
Servira se blago rashlađen.
Stil Single Malt
Alkohol 40 %
Temperatura serviranja 12 ˚C