VISKI Laphroaig 10

VISKI Laphroaig 10

Viski Laphroaig 10 se pravi na isti način kao i pre 75 godina, a napravio ga je master destilerije Ian Hunter

Škotski viski spada među najpopularnija pića na svetu. Postoji nekoliko različitih stilova – Najpoznatiji su single malt i blended. Viski se proizvodi od žitarica. Uglavnom od ječma, odnosno ječmenog slada. Koriste se i kukuruz, ali i raž i pšenica. Proizvodnja viskija u Škotskoj podeljena je na pet glavnih ragiona – Highland, Lowland, Islay, Speyside i Campbeltown. Najpopularnije destilerije su Macallan, Glenfiddich i Ardbeg. Među priznatim su i Balvenie, Glenmorangie i Talisker. Takođe i Lagavulin, Johnnie Walker i Ballantine’s, ali i mnoge druge.

Viski sa obale mora

Viski Laphroaig 10 je veliko ime u svetu singl malt viskija. Potiče sa čuvenog škotskog ostrva Island of Islay. Destilerija je smeštena na obali mora. Ovaj viski je najprodavaniji ostrvski singl malt na svetu. Bez ijedne izmene viski Laphroaig 10 se pravi na isti način kao i pre 75 godina. Viski je napravio master destilerije Ian Hunter.  Višestruko nagrađivan, Laphroaig 10 je srce brenda. Princ Čarls, prestolonaslednik je rekao da je ovo najbolji viski na svetu.

Viski sa mirisom dima

Viski Laphroaig 10 je veoma nadimljen. I zato je pravi predstavnik škotskih single malt viskija. Spada u klasike do 10 godina starosti. U mirisu  prvo daje jake note treseta. Zatim i začina bilja i morske soli koja podseća na jod.

Viski s ukusom morske trave

Ukus u ovom viskiju predvodi morska trava. Na to se nadovezuje sladoled od vanile. I kako god to čudno zvučalo začinjen je notama antiseptika iz prve pomoći. Note drveta su jake. One dolaze do izražaja ako se viski Laphroaig 10 duže zadrži na jeziku. Uz pojavu začina poput bibera, papričica i kardamona. Završnica je suva i opora, katranasta sa kompleksnim notama joda. Ovo je jedini single malt iz Laphroaig opusa koji se preporučuje uz malo vode.

Servira se blago rashlađen.

 

Stil Single malt

Alkohol 40 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu