VISKI Ardbeg 10 YO

VISKI Ardbeg 10 YO

Viski Ardbeg 10 YO sa dominantnom notom treseta prava je poslastica za ljubitelje viskija

I danas se vodi debata gde je nastao viski. Pogotovo je „interesantan“ spor  između dijametralno – suprotnih škotskih i irskih tvrdnji. Međutim ljubiteljima vskija i nije važno odakle potiče. Bitno je da zadovoljava ukus. Jedan takav ukus spravlja se u destilerija Ardbeg iz Škotske. Oni proizvode viski od 1798. godine. Mada je to tada bio ilegalan posao.

Viski iz porodice Mac Dougall

Destileriju Ardbeg zvanično je osnovala porodica Mac Dougall. I to 1815. godine, kada je počela zvanična proizvodnja. Tada je većina njihovij viskija bila blended. Proizvodnja je zaustavljena 1981. godine. Kasnije, 1989. godine ponovo je  pokrenuta, ali sa smanjenim kapacitetom. Punim kapacitetom destilerija počinje da radi 1998. godine. Tada je preuzima Glenmorangie plc i počinje sa proizvodnjom single malt viskija.

Viski 10 godina star

Za ljubitelje viskija sa notom treseta – 10 godina star viski Ardbeg 10 YO prava je  poslastica. Reč je o single malt viskiju koji dostiže najviši nivo kvaliteta. Poznavaoci destilerija iz oblasti Islay – Ovaj viski ocenjuju kao najbolji. Odlikuje ga dominatna aroma treseta. Ali i složeni sladni ukus. Viski Ardbeg 10 YO  je nosilac Whisky Bible nagrade za 2012 godinu. I to kao najbolji single malt viski godine – U kategoriji 10 godina ili mlađi viskiji.

Viski s aromom treseta

Miris ovog viskija vodi od vanile preko veoma izraženih nota treseta. Sve to je prikriveno aromama citrusa i morske vode. Ukus podseća na slatku vanilu. A  kojoj kontriraju note limuna i limete, okružene dimom. Zato ovaj viski ima svojstven ukus. Dužeg je finiša i fenomenalnog balansa u aftertejstu, sa puno dima. Većini viskija alkohol se smanjuje na 40%. Međutim, viski Ardbeg 10 YO ne prolazi proces nehlađene filtracije i ima 46% alkohola.

Služi se na sobnoj temperaturi. Preporuka je da ga razblažite sa malo vode.

 

Stil Single malt

Alkohol 46 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu