Viski The Naked Grouse pravi je predstavnik vrhunskog škotskog destilata, koji dozreva na suncu – u u sušenim sherry i hrastovim buradima
Viski je vrsta destilovanog alkoholnog pića, a pravi se od fermentisane kaše žitarica. Za različite vrste i brendove koriste se različite žitarice. Viski se čuva u starim drvenim bačvama, koje se najčešće prave od belog hrasta. Viski je strogo kontrolisano žestoko alkoholno piće, a proizvodi se širom sveta u mnogo klasa i vrsta. Jedan od njih je i viski The Naked Grouse iz destilerije Famous Grouse brend.
Viski sa bogatom istorijom
Viski The Naked Grouse pojavio se davne 1896. godine. Tada ga je proizvodila destilerija Matthew Gloag & Son. Posle mnogo promena vlasničke strukture, danas je ovaj brend u vlasništvu Edrington grupe. Reč je o single malt viskiju. Njegov amblem je Red Grouse, tetreb nacionalna ptica Škotske.
Viski i njegova mešavina
Destilerija Matthew Gloag & Son počela je da se bavi proizvodnjom viskija 1875. godine, da bi 1896. Williamov nećak Matthew Gloag preuzeo porodični posao te je stvorio novi brend – The Grouse. Međutim, 1905. godine kompanija menja ime u The Famous Grouse. Godine 1970. destilerija je prodata Highland kompaniji.
Viski omiljen u svetu
U Škotskoj 1980. godine ovaj brend postaje najprodavaniji. Te iste godine kreće izvoz viskija The Naked Grouse. Njegova popularnost je i dalje na istom nivou, te se u svetu proda više od 2 miliona kutija viskija. Za ovaj viski kažu da je pravi predstavnik škotskog viskija.
Viski s aromom crne trešnje
Viski The Naked Grouse dozreva na suncu u sherry i hrastovim buradima. Uticaj na kvalitet ima prvo punjenje u sherry bačve. Zato je ovaj viski crvenkasto smeđe boje, dok se u mirisu oseti crna trešnja, kao i hrast. Aromatičan je, a aroma je vrlo uglađena. Osim toga viski The Naked Grouse je prepoznatljive arome sušenog voća, dok se u pozadini osete cimet i muskatni oraščić. Završnica je slatka i bogata i u njoj dominira tamna čokolada i narandža.
Servira se blago rashlađen.
Stil Blended malt viski
Alkohol 40%
Temperatura serviranja 10 ˚C