TRADICIONALNA KUHINJA I RAKIJA Novi trend na srpskoj sceni

Zaslugu za ovo imaju i destileri i ugostitelji i kuvari, ali i rakijski somelijei i stručni časopisi, koji svi zajedno stvaraju atmosferu koja pogoduje razumevanju gostiju da je premium rakija piće koje, ako se pravilno slaže uz hranu, iz nje izvlači neke posebnosti o kojima do sada nismo razmišljali i koje nismo pronalazili.

Do pre samo nekoliko godina, da ne idemo u dalju prošlost, rakija, odnosno njena konzumacija, se vezivala isključivo za suhomesnate delikatese na severu i u centralnoj Srbiji, te na salate, posebno one kisele, na jugu Srbije. Pored delikatesa i salata, uz koje se konzumirala, rakija je povezivana i kao aperitiv pre jela i to samo uz tradicionalna jela. I tu se njena uloga u gastronomiji završavala.

Međutim u proteklih nekoliko godina situacija se dramatično promenila i rakija postaje pratioc hrane, posebno kada je reč o tradicionalnim jelima koja su vekovima zastupljena na ovim područjima. Rakija se više ne posmatra ili bolje rečeno u većini slučajeva se ne posmatra kao piće koje se pije samo kao aperitiv, već sve češće se traži i kao dižestiv, ali i kao odličan i nezamenjiv pratioc jela tokom njegove konzumacije.

Tehnologija stvara nova pravila

Ovom je zasigurno doprineo trend koji živimo proteklih godina, a koji je definisan pojavom velikog broja novih destilerija koje na tržište plasiraju moderno kreiranu rakiju. Ova rakija je spravljena od vrhunskih sirovina, iz kojih se uz pomoć najmodernije tehnologije dobijaju premium destilati, koji često budu dodatno negovani i paženi u hrastovim buradima ili stabilizovani u strogo kontrolisanim inoksima.

Ovakva rakija poprima specifične arome, mirise i ukuse, koji, posebno u ozbiljnijim restoranima pronalaze put do idealnog pratioca tradicionalne hrane. Zaslugu za ovo imaju i destileri i ugostitelji i kuvari, koji svi zajedno stvaraju atmosferu koja pogoduje razumevanju gostiju da je premium rakija piće koje, ako se pravilno slaže uz hranu, iz nje izvlači neke posebnosti o kojima do sada nismo imali predstavu.

Pravila traže jasniju definiciju

Tako recimo danas nije ništa neobično da se vidi kako se razna pečenja, kuvana jela, pa čak i supe i dezerti uparuju uz određene vrsta rakija. U ovom uparivanju postoje određena pravila, koja doduše nisu još uvek jasno definisana, ali sve je to još uvek novo i traže se najbolji pratioci. Sigurno je da mnoga tradicionalna jela, bilo da su kuvana ili pečena, mogu da pronađu pratioca u raznim rakijama i bilo bi pretenciozno tvrditi koji su najblji parovi, međutim neki smisao postoji i vrlo izvesno da će se oko njega zavrteti karusel i da će u skoroj budućnosti postojati jasne preporuke.

Šta nam ovo govori i kuda nas ovaj pravac vodi? Sigurno je da nas vodi u više pravaca, od kojih su dva najbitnija. Prvi pravac je onaj da se mladi, kao konzumenti koji otkrivaju rakiju, ovim preporukama vraćaju tradicionalnoj hrani i da ona postaje sve popularnija, da se na društvenim mrežama, koje su najvažnije sredstvo komunikacije Milenijalaca, sve češće mogu videti preporuke rakije i tradicionalne hrane.

Drugi pravac je da se oni nešto stariji, koji su rakiju do nedavno posmatrali kao piće koje se ne naručuje i kroz prizmu pića najnižih slojeva društva, ponovo vraćaju rakiji, otkrivajući u njoj sve specifičnosti i aromatske komplekse koje nudi, ali i kao idealnog partnera hrani shvatajući da rakija u sljubljivanju sa hranom može da ponudi mnogo više nego vino.

Rakija se uz pomoć hrane vraća na tron

Upravo ova dva osnovna pravca nameću činjenicu da rakija počinje da spaja više generacija, a samim tim raste i njena popularnost, što na kraju dana kreira situaciju da postaje najpopularnije piće u našoj zemlji, što ona svakako treba da bude.

Zaslugu za ovo nosi i tradicionalna hrana, posebno ona koja se spravlja po prestižnim ugostiteljskim objektima i koja se upravo u tim objektima nudi u aranžmanima kakvi do sada nisu viđeni. Danas je sasvim normalna stvar da sarma, pasulj, paprikaš  đuveč ili recimo pečenje sa ražnja i pečenje ispod sača ili čorbe i supe, ali i tradicionalni dezerti kao što su baklave i vanilice, uz pomoć začina, soseva ili nekih modifikacija u pripremi služe u najboljim prestoničkim restoranima i što je najvažnije ti restorani postaju prepoznati po tim modifikovanim tradicionalnim jelima, koja oni preporučuju da se konzumiraju samo uz rakiju i isključivo uz rakiju.

Socijalni mediji „gore“

Na ovaj način se dodatno promoviše srpska rakija, jer društvene mreže postaju preplavljene slikama i komentarima ispod njih, gde se predlaže kako je uz kobasice najbolje poručiti rakiju od dunje, jer njena oporost savršeno se slaže uz pikantnu i začinjenu kobasicu ili kako je najbolji par pečenoj jagnjetini sa ražnja rakija od kajsije, jer svežina rakije od kajsije stvara dobar balans  mirisu jagnjetine.

Nije retko ni pročitati kako sarma baš traži belu rakiju od šljive ili kako uz pasulj sa suvim mesom treba poručiti rakiju od grožđa, jer aromatski tonovi bele rakije od šljive čine sarmu prijatnijom i nadograđuju joj ukus, dok rakija od grožđa pasulj sa suvim mesom prosto dopunjuje.

Roštilj je postao nezamisliv na socijalnim medijima uz ne previše odstojalu rakiju od kruške i u komentarima se može pročitati da rakija od kruške svim svojim specifičnostima kreira dodatni ukus mesu sa roštilja. Interesantno je da i dezerti postaju popularni za uparivanje sa rakijama, ali ovde se sljubljivanje vrši uz medovaču ili višnjevaču, što opet pokazuje da je tržište postalo iskusno i da se uparivanja smisleno rade.

Rakijske karte i edukovani konobari

Na kraju treba spomenuti i da su sklopljene, i to vrlo mudro, i rakijske karte restorana koji služe tradicionalnu hranu  i da konobari, koji su jako dobro edukovani u ovim restoranima, uz smislene argumente predlažu koje jelo je najbolje upariti uz koju rakiju, ali i što je možda još bitnije, uz koju hranu degustirati koju rakiju i šta se na taj način dobija kada je reč o gastronomskom užitku.

Interesantno je slušati njihove predloge i kako sve aromatske kompleske pojedinih rakija sljubljuju sa ukusima pojedine tradicionalne hrane, te kakve zaključke izvode u svojim preporukama i kako gosti, odnosno konzumenti sa pažnjom sve ovo upijaju, rado poručuju i s uživanjem komentarišu do konzumiraju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.