SPIRIT STYLE FESTIVAL PREDSTAVLJA Destilerija Hubert 1924

hubert

Destilerija Hubert 1924 osnovana je 2007. godine i smatra se pionirom moderne prerade rakija u Vojvodini,  u svom proizvodnom programu ima „bele“ rakije i barrique rakije premium kvaliteta od šljive, dunje, kajsije, jabuke, kruške, kao i likere od višnje i maline

Destilerija Hubert 1924 osnovana je 2007. godine i smatra se jednom od  pionira moderne proizvodnje premim rakija u Vojvodini. Destilerija Hubert 1924 nalazi se Banatskom Velikom Selu, nadomak rumunske granice. Selo ima bogatu tradiciju, a njegovi  prvi stanovnici bili su Nemci, koji su tu naseljeni, po naredbi carice Marije Terezije, davne 25. novembra 1763. godine.

Francuzi i Nemci prvi destileri

Osam godina kasnije doseljavaju se Francuzi iz pokrajine Lorene i Nemci iz jugozapadne Nemačke i tada osnivaju tri sela koja dobijaju imena Seul Tur, Šarlvil i Sent Hubert. Tokom 18. veka stanovništvo ova tri sela bavilo se zemljoradnjom, proizvodnjom i preradom voća i povrća. Nakon Drugog svetskog rata, Nemci bivaju deportovani u matičnu državu, a u ova mesta se doseljavaju porodice iz Bosne, te se od tri sela formira jedno pod nazivom Veliko Selo, da bi se 1948. godine preimenovalo u Banatsko Veliko Selo.

Prvi pogon za rakiju

Objekat u kome se danas nalazi Destilerija Hubert 1924  sagrađen je 1901. godine, a pogon za proizvodnju rakije 1924. godina i odatle i potiče naziv za destileriju. Danas ova kraft destilerija, koja je osnovana 2007. godine, u svom proizvodnom programu ima rakije i barrique rakije premium kvaliteta od šljive, dunje, kajsije, jabuke, kruške, kao i likere od višnje i maline. Poseduju 15 hektara sopstvenih voćnjaka, gde ručno skupljaju voće i trasportuju ga do proizvodnog pogona. Voće skladište u hladnjači, a nakon toga kreće i fermentacija koja se odvija u strogo kontrolisanim uslovima. Potom kreće dvostruka i trosktruka destilacija u bakarnim kazanima, s tim da rakije od šljive, dunje i jabuke stare  minimum tri godine u hrastovim buradima, dok rakije od kajsije i kruške vilijamovke odležavaju minimum tri godine u inox posudama.

Barrique rakije ponos Destilerije Hubert 1924

Sve rakije iz Destilerije Hubert 1924 proizvode se na tradicionalan način, s tim da su najviše istakle barrique rakije od dunje i šljive koje su i dobitnice mnogobrojih zlatnih medalja i nagrada.

Ove rakije su i ponos destilerije i treba istaći da Hubert 1924 Barrique dunja je zlatne boje, a u ukusu se osećaju arome raskošnog voća i vanile. S druge strane Hubert 1924 Barrique šljiva je ćilibarne boje i poseduje prefinjeni cvetni i vanilasti miris, punog je voćnog ukusa sa izraženim taninima iz hrastovog bureta u kom odležava najmanje tri godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu