SOUL RIVER HOTEL E CUCINA Interesantno kreirana hrana i rakija fina

SOUL RIVER HOTEL E CUCINA

Ono što je zaista zadržava pažnju gostima Soul River Hotel e Cucina je njegov restoran, ne velikog kapaciteta, sa jelovnikom internacionalne kuhinje, ali i kuhinje koja je prilagođena poziciji na kojoj se nalazi, odnosno na obali reke, u ravnici i na mestu gde su se preplitale kulture kreirajući autentične i neobične kreacije hrane i plemenitih pića

Na samom ulazu u Pančevo, kada krenete iz Beograda starim putem za Pančevo, prelazeći reku Tamiš i stari metalni most, na Pančevačkom keju, nalazi se Soul River Hotel e Cucina.

Na oko ne impresivna građavina, posebno iz ugla onih koji hotele gledaju kroz prizmu franšiznih hotelskih lanaca, stvara potpuno drugi osećaj i pruža dozu topline kada se do njega dođe i kada se u hotel uđe.

Mistični detalji na svakom koraku Soul River Hotel e Cucina

Soul River Hotel e Cucina nalazi se na obali reke Tamiš, pruža određenu dozu intime i nudi gostima dvosobne, trosobne i četvrosobne sobe, ali i nekoliko apartmana.

Generalno struktura soba je klasična, sobe ničim ne odskaču od sličnih u okolnoj ponudi, ali sama pozicija hotela i pogled koji se pruža iz soba čini ovaj hotel interesantnim za goste koji dolaze poslovno u Beograd i željni su da večeri i deo dana kada su slobodni provedu u miru, daleko od gužve, a na samo desetak kilometara od naše prestonice.

Cene soba su korektne, možda i za nijansu povoljnije nego što slični objekti nude i za sada nije jasno zbog čega se cene ne koriguju, sem ukoliko ideja vlasnika hotela nije da nižim cenama privuče goste i na taj način popularizuje ovaj novi objekat.

Hotel je interesantno čist, svedeno uređen, ali prepun zanimljivih detalja i upravo ta sinergija svedenosti i velikog broja detalja, umetničkih dela, replika pojedinih dela, igre svetlosti i gomile sitnih predmeta skupljanih sa raznih strana sveta daju ovom hotelu dozu mističnosti i svaki gost sa pažnjom prati svaki detalj dok sedi u restoranu, klubu ili se šeta hodnicima u potrazi za sobom.

Modifikovana internacionalno-tradicionalna kuhinja

Međutim, ono što je zaista zadržava pažnju gostima Soul River Hotel e Cucina je njegov restoran, ne velikog kapaciteta, sa jelovnikom internacionalne kuhinje, ali i kuhinje koja je prilagođena poziciji na kojoj se nalazi, odnosno na obali reke, u ravnici i na mestu gde su se preplitale kulture kreirajući autentične i neobične kreacije hrane i plemenitih pića.

Ono što je nas privuklo u ovaj hotel i zbog čega smo se zadržali u njemu, te kreirali ovu priču koju čitate je njegova kuhinja i velik izbor premium rakija koje nude uz tu kuhinju. Na naše veliko iznenađenje, konobar koji nas je posluživao bio je edukovan i znao je da nam posluži upravo ono što nas je zanimalo, odnosno na naše upite odgovarao je vrlo smisleno, ponudio nam hranu koja je karakteristična za ovaj deo Vojvodine, ali i ponudio uz nju rakije koje su više tipične za središnji deo Srbije, romansko-sredozemlje i one koje korene vuku iz skandinavskih zemalja, a pojedini kažu iz srednjovekovne Srbije. Hrana nije bila tipski napravljena, već više kroz formu internacionalne kuhinje i nekih mešavina kuhinja regiona koje gravitiraju oko naše zemlje.

Perkelt od dunavskog soma i Jelički dukat

Za početak smo odabrali perkelt od dunavskog soma, jelo koje nikako nije tipično za ovaj deo Srbije i koje se često može naći na čardama gornjeg toka Dunava, duž reke Tise, u severnim delovima Vojvodine, ali i na dunavskim čardama južne Mađarske.

Perkelt je poslužen u zanimljivoj stilizovanoj šerpici, a pored njega, na rustičnoj dasci, su posluženi široki rezanci sa sirom i sitno seckanom prženom slaninom. Uz ovo veoma kompleksno jelo, koje zahteva neka pravila posluženja, kojim konobari u  Soul River Hotel e Cucina vladaju, predloženo nam je da popijemo dugo odležalu šljivovu rakiju.

Konobar je insistirao da to bude rakija Jelički dukat, jer je prema njegovim rečima ova rakija kada se posluži na sobnoj temperaturi savršen pratilac ovog jela i čini da se ukoliko se popije kao apertiv, otvore aromatski komplesi samog jela, pojačaju i čak dugo zadrže na receptorima u grlu.

Sve ovo je delovalo vrlo stvarno, međutim šljivovu rakiju smo degustirali i tokom jela i došli do zaključka da sama rakija Jelički dukat ima neke specifičnosti zrele ili čak ne previše suve šljive i da upravo ta slast savršeno daje dodatni ukus perkeltu i prilogu koji je poslužen uz njega.

Grilovani file smuđa uz Pirum Abate Fetel

Nakon perkelta logičan sled je bio smuđ, koji je bar prema rečima konobara ulovljen u Tamišu, no koji nije serviran kao na rečnim čardama, već je filetiran i grilovan na roštilju. Uz grilovan file smuđa, kao prilog je poslužen krompir sa blitvom, što opet nije običaj služenja priloga uz ribu na rečnim čardama ili restoranima koji se nalaze uz tri glavne vojvođanske reke.

Međutim, ova kreacija je bila impresivna. Smuđ je bio dobro ispečen, ni previše ni premalo, prilog je bio dobro napravljen, a piće koje nam je sugerisano uz ovo jelo dalo je celokupnoj impresiji potpuno neočekivani obrt.

Konobar nam je sugerisao da uz grilovanog smuđa, blitvu i krompir naručimo rakiju Pirum Abate Fetel, koja je napravljena od kruške sorte abate fetel, koja nije uobičajena kod nas i koja se najčešće gaji u Italiji.

Ova divna i mekana rakija, ne previše, ali opet dovoljno aromatizovana notama kruške, vrlo fina je i nenapadna, nekako suptilna i gospodska, sa dozom nekog šarma, savršeno se uklopila kao aperitiv, ali i kao dižestiv uz grilovanog smuđa, krompir i blitvu.

Taman su svi blagi ukusi poneseni nekom sinergijom učinili da smuđ dobije slatkasto mesni ukus, da grilovana korica filea postane strukturno aromatizovana, a da prilog ne prekrije svu eksploziju aroma.

Baklava i Medena iz destilerije Zarić

Kao dezert, potpuno neočekivano, konobar nam je ponudio domaću baklavu, koju pripremaju u Soul River Hotel e Cucina i sugerisao da uz nju popijemo Medenu iz destilerije Zarić.

Medena je ustvari medovača, odnosno vrlo kompleksan liker na bazi rakije i meda, sa umerenom dozom alkohola, ne previše slatka, ali kremasta, fina, na momente i puterasta i nekako razdragana. Uz baklavu, koja jeste bila robusna i možda previše slatka, Medena se sljubila kao da su pravljeni da se konzumiraju jedno uz drugo.

Naša je preporuka, iako je konobar tvrdio suprotno, da medovaču obavezno konzumirate dok jedete baklavu ili da je popijete kao dižestiv, jer svojim notama i savršeno uklopljenim alkoholom razlaže svu slast baklave i čini je mnogo primamljivijom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.