SAZNAJTE Pravila za mešanje koktela

Pravila za mešanje koktela

Saznajte koja su pravila za mešanje koktela i koje su kombinacije mikseva dozvoljene u koktelima i šta s čim sme da se meša, a šta nikako ne bi smelo

Bez koktela ne može da se zamisli društveni život, jer oni su podjednako zastupljeni na ležernim letnjim zabavama, nezaboravnim  žurkama i svečanim prijemima. Ovo piće većinu asocira na prijateljice, koje uz omiljene mešavine skladno umiksanog pića, ogovaraju svakog koga se sete. Mnogi će pomisliti da je reč o pomodarstvu, a možda ne znaju da kokteli imaju bogatu istoriju i dugu tradiciju.

Kokteli kroz istoriju

Prema jednoj verziji reč cocktail označava petlov rep, po kojem je navodno ovo osvežavajuće alkoholno piće i dobilo ime. Legenda kaže kako su Amerikanci, po uzoru na Špance, svojevremeno priređivali borbe petlova. Kada bi se borba završila, vlasnik pobednika mogao je da gubitničkom petliću iščupa rep. Nakon ovog rituala ostale učesnike bi častio pićem. Pretpostavlja se da su to bila mnogobrojna mešana pića, raznih boja, koja su podsećale upravo na petlov rep. Međutim, prema drugoj teoriji reč cocktail se prvi put spominje 1806. godine, kada je objavljen članak u američkom časopisu „The Balance“. Definicija je glasila: „Koktel je stimulativno alkoholno piće i  sastoji se od osnovnog alkohola, šećera, vode i gorkih likera – vulgarnog je naziva bittered sling i smatra se odličnim napitkom za zbližavanje“.

Od prohibicije, pa do danas

Iako su kokteli od svog postojanja do danas uvek bili cenjeni, svoj vrhunac popularnosti dosežu za vreme prohibicije. U to vreme, kada je bio zabranjen alkohol, kombinacije sastojaka u koktelima koje su korišćene imale su zadatak da zamaskiraju neprijatan ukus ilegalnog pića. U to vreme, najveću ulogu je igrala maštovitost barmena koji su kreirali pojedine koktele, a koji se piju i dan danas. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka popularnost im opada, a od osamdesetih kreće pomama za koktelima sa votkom, kada i nastaje čuveni miks votka martini. Početkom ovog veka najpopularniji su bili oni sa džinom, a danas bukvalno ne postoje pravila i pije se praktično sve. I bez obzira na to koji se spirit koristi kao osnovna baza, ipak bi trebalo da se ispoštuju pravila ukoliko želite da uživate u ispijanju ovog čarobnog šarenog alkoholnog napitka. Iskusni barmeni, prilikom pripreme koktela mere svaku kap pića, strogo poštuju recepture, kao i rituale mućkanja, točenja, pa i ispijanja. Destilati se pažljivo biraju i uvek se koriste oni najkvalitetniji. Najpopularnija alkoholna pića za pripremu koktela jesu konjak, tekila, džin, votka i viski.

Konjak u koktelima

Većina barmena će se složiti kako je konjak vrlo zahvalan destilat zbog bogatstva ukusa i fine arome. U kombinaciji s drugim pićima konjak poprima novu dimenziju ukusa i aroma i zato su kokteli spravljeni od njega vrlo pitki i aromatični. Ovom prefinjenom destilatu najviše odgovaraju voćni i gazirani sokovi, mleko i mlečni proizvodi poput sladoleda. Po pravilu kokteli sa konjakom se piju rashlađeni ili sa lomljenim ledom. Što je konjak kvalitetniji i koktel je ukusniji. Najpoznatiji i jedan od najstarijih koktela na bazi konjaka je Sazerac. Nastao je oko 1800. godine u Nju Orleansu, a njegov tvorac je ugledni apotekar Antoine Amedie Peychaud. U originalu ovaj koktel se pripremao sa konjakom Sazerac de Forge et Fils, po kome je i dobio naziv. Legenda kaže da se ova mešavina u prošlosti servirala u posudi za serviranje kuvanih jaja – “coquetier“, te se smatra da se od tada mešana pića nazivaju koktelima. Kokteli sa konjakom služe se posle ručka ili večere, odnosno kao dižestivi.

Džin u koktelima

Još jedan nezaobilazan destilat u koktelima je i džin. Ovo alkoholno piće je odličan saveznik pri eksperimentisanju, pošto ga njegovi biljni dodaci čine izuzetno karakterističnim. Bogatstvo aroma i složenost ukusa čine ga da jednim od glavnih sastojaka kad su u pitanju najbolji kokteli na svetu. Odlično dolazi do izražaja ukoliko se meša s likerima ili vermutom, a njegova aromatičnost u koktelima dobija na snazi kada se miksuje sa limunom i drugim agrumima. U novije vreme sve češće se uparuje s mineralnom vodom, sodom ili kolom. Najpoznatiji kokteli su džin tonik i džin martini, koji je pio i legendarni tajni agent Džejms Bond.

Votka u koktelima

S druge strane, kokteli sa votkom omiljen su izbor mlađe generacije. Zbog svog neutralnog ukusa i zbog toga što je bez mirisa, votka može da se meša sa najrazličitijim sokovima i pićima. Neretko se miksuje sa sokovima, gaziranim napitcima, šampanjcem, rumom, viskijem, a naročito je odlična u kombinaciji sa suvim martinijem. Najbolji kokteli sa votkom obično se mešaju sa slatkim pićima, limunskom kiselinom i naravno alkoholnom bazom. Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih koktela sa votkom je Cosmopolitan. Po originalnom receptu, koktel Cosmopolitan sastoji se od votke, triple sec-a, soka od brusnice i ceđene limete.

Tekila u koktelima

Još jedan spirit nezaobilazan pri mešanju pića je tekila. Lepota tekile ogleda se u njenoj aromi koju dobija od plave agave i zato u koktelima donosi posebnu zemljanu i slatku aromu, koja se retko gde može pronaći. Zanimljivo je i kako taj ukus i aroma reaguju u različitim miksevima, odnosno u drugačijim koktelima. Tekila se najčešće meša sa sokom ili likerom od limuna, pomorandže i jabuke, kao i sa sokom od paradajza. Blanko tekila se meša sa  limunovim sokom, dok gold tekila ide uz sok od paradajza ili sok od jabuke. Margarita je najpoznatiji i definitivno najtraženiji koktel na bazi tekile. Originalna, klasična Margarita, vrlo je jednostavna za pravljenje, a uključuje samo tri sastojka – tekilu, liker od pomorandže, kao i sok od limuna, a često se dodaje i so na ivice čaše.

Viski u koktelima

I kao šlag na torti, za kraj smo ostavili viski. Kokteli koji se prave sa njim imaju posebnu aromu i harmoniju ukusa. Često su blago sladunjavi, ali s druge strane i oštri, pa čak i kiselkasti. Pravi poštovaoci viskija slažu se da se ovo žestoko alkoholno piće pije čisto odnosno bez dodatka leda i soda vode. Američki viski se najčešće koristi za osnovnu bazu u koktelima, scotch se kombinuje sa limunom, dok je burbon najtraženije piće, pa su zbog toga i kokteli od viskija postali zaštitni znak barova. Zbog svojih raznolikih aroma, koje se dobijaju iz žitarica, kao i zbog usklađene kombinacije ukusa i mirisa, viski se kombinuje sa kafom, pivom, mlekom, koka-kolom, vinom, ali i kakaom. Kokteli na bazi viskija imaju karakterističnu aromu i skladnost ukusa i zato su ili blago slatki, ali pak oštri, donekle čak i kiselkasti. Najtraženiji kokteli u svetu na bazi viskija su Old- Fashioned, Whiskey Sour i Manhatton.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu