ODRŽANA MANIFESTACIJA Srpske rakije

ODRŽANA MANIFESTACIJA Srpske rakije

Manifestacija pod nazivom Srpske rakije, održana je 21.06.2021. godine i na njoj su proglašene najbolje srpke rakije

Savez proizvođača rakije Srbije je 21.06.2021. godine organizovao manifestaciju pod nazivom „Srpske rakije“ na platou ispred hotela Radisson Collection Old, u Beogradu.

Dugoočekivana manifestacija iziskivala je velike napore organizatora. Pre finalnog dana, bilo je potrebno da se urade mnoge prezentacije, obuke, edukacije da bi na kraju došli do povoljnih rezultata.

“Srpske rakije” je bila prva manifestacija na republičkom nivou pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Učestvovale 42 destilerije

Konkurentne rakije je ocenjivao stručni žiri koji je brojao 15 članova. Ovog puta mogli su da učestvuju samo članovi saveza.

U nadmetanju za najbolju rakiju učestvovalo je 42 destilerije sa ukupno 74 uzorka.

Ovaj događaj “Srpske rakije” ispratio je i sam Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je pored male degustacije rakija prisutnih destilerija, uručio i nagrade najbolje ocenjenim destilerijama.

Senzorno ocenjene sve kategorije rakija

Na manifestaciji Srpske rakije senzorno su ocenjivane rakije i to rakija od kajsije, rakija od dunje, rakija od kruške, rakija od maline, rakija od grožđa, vinjaci i rakija od šljive. Takođe ocenjivane su i specijalne rakije, u nekoliko kategorija.

Najbolja rakija od kajsije

U kategoriji rakija od kajsija, najbolja rakija prema oceni žirija bila je Baraba Kajsija iz Podruma Palić 1896. Drugo mesto je osvojila rakija od kajsije iz manastira Kovilj, dok je treće mesto osvojila Potpis Kajsija iz destilerije Braća Rajković.

Najbolja rakija od dunje

U kategoriji rakija od dunje, najbolja je bila Dunja Barrique iz Podruma Lukić. Drugo mesto je osvojila Gorda Dunja iz destilerije Veljko i sinovi, dok je treće mesto pripalo Dunja Barrique iz destilerije Maoduš.

Najbolja rakija od kruške

U kategoriji rakija od kruške, prema oceni žirija, najbolja je bila Viljamovka iz destilerije Hubert 1924. Drugo mesto pripalo je Tron Viljamovka iz destilerije Kašasa, dok je treće mesto osvojila Dostojna Vilijamovka iz destilerije Čolić.

Najbolja rakija od maline

Kada je reč o rakiji od maline, najbolja je bila Malina iz destilerije Floriva. Drugo mesto je osvojila Opsesija rakija od maline iz destilerije Zarić, a treće mesto je pripalo rakiji od maline – Malinovača iz destilerije Voćar Kopaonik.

Najbolja rakija od grožđa

U kategoriji rakije od grožđa, najbolja je bila Independlenty blue rakija od grožđa iz destilerije 1804. Drugo mesto je pripalo rakiji od grožđa – Loza Aleksandrović iz vinarije Aleksandrović, dok je treće mesto pripalo rakiji – Loza Tamjanika Zlatar iz destilerije Zlatar.

Najbolji Vinjak

U kategoriji vinjaka, najbolje je ocenjen Vinjak XO iz vinarije Aleksandrović. Drugo mesto pripalo je Vinjak XO iz kruševačkog – Podrum Rubin, dok je treće mesto odneo Vinjak iz podruma Stari Hrast.

Najbolja rakija od šljive

U kategoriji rakije od šljive, gde je bilo i najviše prijavljenih uzoraka, prema oceni stručnog žirija, najbolja je bila Čedina Prepečenica iz destilerije Eko Tehnology. Drugo mesto je osvojila Stara Sokolova 12 iz destilerije Stara Sokolova, dok je treće mesto pripalo rakiji od šljive Kraljica Šljivovica iz destilerije Zarić.

Najbolje specijalne rakije

Kategorija ostale rakije, odnosno specijalne rakije, je podeljena u dve grupe i u prvoj grupi najbolje je ocenjena Arkanj rakija – rakija od matičnog soka od jabuke iz manastira Kovilj. U druoj grupi najbolje je ocenjena Klekovača iz destilerije BB Klekovača.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu