Rubin Kruševac dobio je još jedno priznanje i to za Vinjak XO, čime je svoju vitrinu pojačao još jednom potvrdom za kvalitet
Najreprezentativniji proizvod iz porodice vinjaka, Vinjak XO, odneo je još jednu pobedu na manifestaciji Srpska rakija. Ovo priznanje je još jedno u nizu priznanja i predstavlja potvrdu kvaliteta ovog jedinstvenog pića koje čini deo istorije Rubina jer su u njegovom kreiranju učestvovale generacije tehnologa koje su pratile višegodišnji proces njegovog odležavanje i sazrevanja.
Vinjak XO – Starenje do 25 godina
Svaki detalj proizvodnje ovog pića ispraćen je sa posebnom pažnjom, od hrastovog bureta pripremljenog po posebnom postupku za potrebe Vinjaka XO, do pažljivo ukomponovanih odabranih vinskih destilata i vinjaka vrhunskog kvaliteta čija se starost kreće od minimum 10 do 25 godina.
Vinjak XO – Ukus Francuske u čaši
Vinjak XO odlikuje se veoma intenzivnim mirisom, u kojem se prepliće mnoštvo aroma integrisanih u samo jednom gutljaju. Ukus odiše čvrstim karakterom i sofisticiranim i nežnim tonovima tipa konjaka, i ostavlja impresiju mekoće, harmonije i postojanosti.
Vinjak XO – Vrhunski dižestiv
Ovo piće, konzumira se isključivo kao dižestivno piće na sobnoj temperaturi (minimalna temperatura je 200C) kako bi aromatski potencijal ovog proizvoda došao do izražaja. Kao dodatak za potpuni ugođaj, služi se uz prepržena zrna kafe, bademe ili indijski orah.
Vinjak kultura
Vinjak je prirodno alkoholno piće, a osnovna sirovina za njegovu proizvodnju je grožđe. Dobija se od vina, njegovom destilacijom i odležavanjem u hrastovoj buradi određeni vremenski period. Dužina starenja i hrastovoj buradi zavisi od samog destilata i njegovog kvaliteta. Po načinu proizvodnje i po sirovinama koje se koriste, vinjak pripada porodici cognac-a.
Vinjak stari u srpskom hrastu
Starenje destilata se odvija u hrastovoj buradi zapremine 500 litara, proizvedenim isključivo od hrasta koji je poreklom iz Istočne Srbije. Hrastova burad proizvodi se isključivo u pinterskoj radionici Rubina, lociranoj uz podrum za odležavanje i starenje vinjaka u Kruševcu. Ova specifičnost o poreklu hrastovine doprinosi specifičnom karakteru Vinjaka kao vrste proizvoda, pa se može reći da zato i poseduje specifičan, prepoznatljiv i karakteristican ukus i miris.
Vinjak odležava od 2 pa do 25 godina
Od 1974. godine kada je podignut novi podrum za starenje vinskih destilata, sa oko 12.000 buradi pojedinačne zapremine od 500 litara, burad se nalazi u zatvorenom prostoru, a osnove tehnologije sa termostabilizacijom proizvoda koji su tada postavljene, primenjuju se i sada. Vinski destilat se razliva u posebno pripremljenu hrastovu burad na starenje i sazrevanje koje traje najmanje dve godine.
Vinjak nacionalni brend
Za poslednjih 60 godina, naše nacionalno piće, Vinjak, prodato je u količini od preko 300 000 000 litara. Na godišnjem nivou, proda se preko 3 000 000 litara Vinjaka. Prodaja iz godine u godinu sve više raste, i zato slobodno možemo reći da je Vinjak omiljeno nacionalno piće.
Vinjak kategorizacija
U zavisnosti od godina starenja vinskih destilata u hrastovoj buradi, postoje 3 kategorije Vinjaka :
Rubinov Vinjak VS – proizveden od vinskih destilata koji su starili najmanje 2 godine u hrastovoj buradi zapremine 500 litara
Vinjak 5 VSOP – proizveden od vinskih destilata koji su starili najmanje 5 godina u hrastovoj buradi zapremine 500 litara
Vinjak XO – proizveden od vinskih destilata koji su starili najmanje 10 godina u hrastovoj buradi zapremine 500 litara.