KOKTELI Votka obavezan dodatak

Votka u koktelima

Dolazi vreme koktela, a mi smo istraživali zbog čega je votka obavezan dodatak koktelima

Kada je reč o napijanju globalnih razmera mnogima je votka najomraženije piće. Ona je i glavni krivac za nečije prvo pijanstvo. Međutim, ukoliko se pravilno i umereno konzimira pružiće samo osećaj zadovoljstva. „Rakija od krompira“ potiče iz Istočne Evrope i ima bogatu istoriju. Prvi zapisi o proizvodnji vezuju se za kraj 9. veka u Rusiji, premda je prva poznata destilerija votke nastala u Khylnovsku 200 godina kasnije. Oko njenog porekla i dan danas se vodi pravi mali rat – identičan onom oko porekla viskija. Rusi tvrde da je votka njihov izum, dok se Poljaci protive i dokumentuju kako se u Poljskoj destilovala u 8. veku. Međutim, prva zvanično zavedena poljska votka pojavila se u 11. veku i zvala se „Gorzalka“, a koristila se kao lek.

Votka ima burnu istoriju

Ovo piće ima burnu istoriju, menjala je ime i način proizvodnje, a vrhunac popularnosti stiče u 19. veku kada destilerije usvajaju standardne proizvodne tehnike. Tada votku zvanično i formalno priznaju za registrovani spirit. Ona je bila popularna samo u Istočnoj Evropi, ali se posle ruske revolucije sve promenilo.  Boljševici su zaplenili sve privatne destilerije u Moskvi i zato su mnogi proizvođači ovog pića emigrirali odnoseći svoje veštine i recepte. Jedan predstavnik porodice Smirnov emigrirao je iz Moskve, te je oživeo svoj brend u Parizu koristeći francusku verziju imena svoje porodice – Smirnoff. Upoznavši drugog ruskog emigranta u SAD podiže sa njim prvu destileriju votke 1934. godine koja je kasnije prodata američkoj kompaniji. Od tada votka doseže vrhunac popularnosti i u zapadnom svetu, a tako je ostalo do dana današnjeg.

Votka koktelima daje snagu

Votku vole barmeni jer je idealna za pravljenje koktela, a razlog je jednostavan – votka nema ni ukus niti miris i stoga se slaže sa svim alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Zapravo, votka u koktelima daje snagu drugim pićima i pri tome im ne uništava ukus. Naravno, što je votka kvalitetnija i koktel će biti ukusniji i pitkiji. Kod izbora votke za koktele najbitnije je da se vodi računa od kojih sastojaka je napravljena. Votka se najčešće destiluje iz žitarica poput pšenice, raži ili pirinča, ali se pravi i od krompira, repe, kukuruza i voća. U pojedinim zemljama za preradu koriste mleko ili javorov sirup. Votka od krompira ima kremasto telo i suptilan zemljani ukus. Ona koja se spravlja na bazi kukuruza obično je slađa, dok su pšenične kremaste i čistog ukusa. Votka na bazi raži je pikantnog ukusa. Najpopularniji proces proizvodnje jeste onaj od mešavine zrna žitarica, jer se jedino tada dobija čista votka neutralnog ukusa koja je idealna u koktelima i koja najčešće sadrži oko 40 odsto alkohola. Votka destilovana od zrna žitarica je idealna, jer se uz pomoć nje mogu sakriti ili pojačati ukusi drugih pića u koktelima. Najpoznatiji brend koji se smatra čistom votkom i koji se destiluje iz zrna žitarica je Smirnoff.  Tri puta se destiluje i prolazi kroz deset faza filtracije kroz ćumur. Iako je ekstra kvaliteta, cena joj je pristupačna i zato je vrlo popularna. Sem u koktelima ona se danas meša i sa energetskim pićima poput Red Bull-a ili Guarane. Ova mešavina je izuzetno popularna među mladima širom Evrope.

Votka prepoznata u kultnim koktelima

Ipak, oni nešto stariji, a posebno dame pobornici su starih dobrih koktela. Omiljeni koktel među pripadnicama lepšeg pola je Cosmopolitan. Reč je o klasičnom koktelu za koji se veruje da je nastao sedamdesetih godina prošlog veka u Njujorku. Cosmopolitan ili popularno nazvan Cosmo sastoji se od  od Smirnoff votke, likera od pomorandže, soka od brusnice i sveže isceđenog soka od limete. Vrhunac popularnosti je stekao zahvaljujući seriji Sex and the City, jer ga je najčešće ispijala Carrie Bradshaw iz serije. Iako Cosmo više nije glavni koktel za naručivanje i dalje je jedno od najpopularnijih pića na svetu. Koktel koji je za nijansu popularniji od njega jeste Sex on the beach. Reč je o jednom od najpoznatijih američkih koktela koji ima puno varijacija u načinu pravljenja. Postoje dva glavna tipa ovog koktela. On se obično spravlja od  votke, soka od pomorandže, Passoe ili rakije od breskve i soka od brusnice. Međutim, zajedno sa votkom, drugi način uključuje Chambord, Midori liker od dunje i Midori sok od ananasa. Votka je takođe baza i u drugim raznim koktelima kao što su White Russian, Mudslide i Chocolate Martini. Ovi kokteli uopšte nemaju ukus alkohola, pa treba biti oprezan prilikom ispijanja.

Votka i Bloody Mary

Ako volite da pijete čistu votku postoji dosta koktela sa intenzivnim ukusom ovog destilata poput Martinija, Vespera ili Dirty votke Martini. Ipak najpoznatiji koktel koji je proslavio votku jeste Bloody Mary, koji je danas standard za vreme branča. Veruje se da je on nastao u vreme prohibicije u Njujurku. Koktel se pravi od kombinacije votke Smirnoff, soka od paradajza, soka od limuna, Worcestershire sosa, Tabasco sosa, bibera i mešavine soli i celera. Bloody Mary je stekao reputaciju kao izvrstan lek posle mamurluka i piće za regeneraciju organizma i zato je preporuka da se pije ujutru.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu