OTKRIVAMO Kako je nastao Rubinov Vinjak

Rubinov Vinjak

Otkrivamo vam kako je nastao Rubinov Vinjak i zbog čega danas kapacitet podruma Rubinovog Vinjaka iznosi 15 miliona litara, od čega je 6 miliona litara u hrastovim buradima

Vinjak je piće prepoznatljivog, prirodnog ukusa i mirisa. Da li ste znali da se Vinjak pravi od grožđa. Destilacijom najkvalitetnijih vina i njihovim starenjem u hrastovoj buradi. Tehnologija proizvodnje Vinjaka je identična tehnologiji proizvodnje konjaka. Samo je ime drugačije. S obzirom da nije bilo moguće da se novom Rubinovom piću da ime konjak, odlučeno je da se, s obzirom da se proizvodi od vina, nazove Vinjak.

Rubinov Vinjak – Rođenje legende

Sve je počelo u Kruševcu, davne 1958. godine, kada su prva hrastova burad napunjena vinskim destilatom krenula na odležavanje i starenje. Oblivena Suncem, ova burad su postala impresivna slika po kojoj se Rubin prepoznavao.

Proizvedeno je piće prirodnog, čarobnog ukusa i mirisa, najavljujući veliki bum.

Priča se da su Rubinov Vinjakov prvo probale kafanske meraklije u Prokuplju. A kada su prvi konzumenti počeli da se nadmeću u superlativima, hvaleći novi Rubinov proizvod, stigla je i prva zvanična narudžbenica iz ovog grada – Dva vagona Vinjaka.

Rubinov Vinjak – Razvoj brenda

Te davne 1978. godine u Folksvagenovoj fabrici je proizvedena poslednja buba. Kina i Japan posle dugih pregovora, potpisale su trgovinski ugovor vredan 20 milijardi dolara. Objavljen je i  prvi broj časopisa Garfild. Fudbalski klub Partizan osvojio je Srednjoevropski kup. Snimljen je film Brilijantin. Otkriven je Haron, najveći Plutonov mesec. Snimljen je prvi film Supermen. Predsednik Tito je bio u državnoj poseti SAD kod Džimi Kartera. Dominikanska Republika dobila je nezavisnost. Snimljen je domaći film Boško Buha. Emitovana je prva epizoda čuvene serije Dallas… U Velikoj Britaniji rodila se prva beba iz epruvete. Te godine osnovana je i rok grupa Riblja Čorba.  A mi? Mi smo te davne 1978. počeli proizvodnju čuvene Rubinove 5-ice, proizvedene od vinskih destilata koji su u hrastovoj buradi starili najmanje pet godina. Zvali su ga i Vitez. I Rogonja zbog viteške kapice. Bio je i Vinjak 600 – specijalno punjen za obeležavanje 600 godina Kosovskog boja. A danas je ovaj gospodin, čuvena Petica, u novom elegantnom odelu. Bio i ostao odličje pravih vrednosti, omiljen među konzumentima. Večeras je pretočen pravo iz hrastovog bureta u malu burad na vašim stolovima i za šankom. Uživajte.

Rubinov Vinjak – Granica je pređena

Vinjak je nadmašio sve prethodne rekorde proizvoda, po broju osvojenih odličja i priznanja za kvalitet, osvojenih na najpoznatijim svetskim manifestacijama u zemlji i svetu. Vinjak je osvojio čak 99 zlatnih medalja, 9 Grand prija, 43 puta Šampion sajmova… U Rimu, komisija za prirodna alkoholna pića Međunarodne organizacije FAO, dodelila je Rubinovom Vinjaku Veliku zlatnu medalju, uz obrazloženje da: “Rubinov Vinjak doprinosi afirmaciji savremenog vinarstva i razvoju vinogradarske proizvodnje”.

Svetskom priznanju Vinjaku doprinela je i Velika zlatna medalja za kvalitet, ni manje ni više nego iz Bordoa, koju međunarodni žiri eksperata  dodeljuje samo pićima premium klase. Godinama se nagrade nižu iz zemlje i sveta: iz grada Konjaka, Bordoa, Burgasa, Jalte, Madrida, Sofije…

Rubinov Vinjak – Prodato preko 500 miliona litara

Od svog nastanka pa do danas, Vinjak je prodat u rekordnoj količini od 500 miliona litara. Godine 1959., godinu dana nakon proizvedenog prvog Vinjaka, u Rubinu je osnovana pinterska radionica. Od tada, pa sve do danas, pinteri u Rubinu prave burad u kojima odležava naš Vinjak, isključivo od prvoklasnog srpskog hrasta kitnjaka sa Homoljskih planina.

Danas, kapacitet podruma Vinjaka iznosi 15 miliona litara, od čega je 6 miliona litara u hrastovim buradima. Čak 12.000 buradi od 500 litara izrađenih u Rubinovoj pinterskoj radionici za odležavanje destilata, što ga čini jednim od najvećih drvenih podruma u Evropi!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu