SAZNAJTE Zašto je viski toliko popularan

Whiskey

Saznajte zašto je viski toliko popularan i šta je uslovilo njegovu planetarnu popularnost

Postoje određena alkoholna pića koja više preferiraju muškarci, a jedno od njih je šta druga nego pivo. S druge strane, pićima poput vina više su naklonjene žene, ali postoji jedan destilat u kojem podjednako uživaju oba pola – verovatno ste pogodili, reč je o viskiju. Ovaj cenjeni destilat najčešće se dovodi u vezu sa moćnicima i uspešnim ljudima, koji vode uspešan biznis i zato se visoko  kotiraju u društu. Upravo, ta moć koju konzumenti iskazuju kroz ispijanje viskija, čine ovo žestoko alkoholno piće najpoznatijim, najprivlačnijim i najpopularnijim na svetu. Viski se pije u svakoj prilici, a zbog različite cenovne kategorije sve češće ga piju i ljudi srednjeg staleža, te ih ovaj  destilat bar na tren čini moćnim i odvažnim ljudima.

Viski se dobija destilacijom fermentisanih žitarica, najčešće ječma, kukuruza i raži, ali i njihovim mešanjem. U zavisnosti od vrste žitarica, razlikuju se i stilovi viskija, a najpoznatiji su američki – burbon, škotski i irski viski koji se konzumiraju širom sveta, ali i kod nas.

Viski prija domaćim konzumentima

U  srpskim restoranima viski je nezaobilazan aperitiv, pa je samim tim i ponuda  bogata, a najčešće se nude Baileys, Jack Daniel’s , Johnie Walker, Chivas Regal, Jim Beam, Jameson, Four Roses, Ballantine’s, Hibiki, Nikka, Togouchi i Suntory. Zato svaki gost može da pronađe nešto po sopstvenom ukusu, a to i jeste osnovni razlog što njegova aroma prija svima. Upravo bogatstvo raznih žitarica daje mu široku paletu ukusa, mirisa i zato dok se ispija zadovoljava standarde i najprobirljivijih konzumenata. Zapravo, ni jedan provod ne može da se zamisli bez ovog alkoholnog pića, jer čak i kada se popije više od predviđenog – retko kad zaboli glava.

Viski iz Škotske

Poreklo viskija datira iz 800. godine pre nove ere. Smatra se da je nastao u Indiji i da je njegov preteča bilo piće pd nazivom Arak. Valja istaći da je viski kroz istoriju bio poznat kao vatrena voda, a sama reč viski potiče od francuske reči usquebaugh što u prevodu znači voda života. Prvi značajniji pisani dokument o viskiju potiče iz 1494. godine i nastao je u Škotskoj, mada kako to obično biva i oko njegovog porekla se i dan danas ratuje, jer Irci smatraju da su oni tvorci viskija. Mnogi se svađaju i oko toga da li je ispravno napisati whiskey ili whisky. Mada, i jedni i drugi su u pravu. Naime, whiskey se piše kada su u pitanju brendovi iz Amerike i Irske, dok se whisky koristi na etiketama škotskih, japanskih i kanadskih brendova. Popularnost viskija leži i u činjenici da sadrži visok procenat alkohola i zato je potrebna samo jedna čaša ovog luksuznog pića kako bi se konzumenti opustili. Poznata je i činjenica da je viski glavni akter u skoro svim filmovima i serijama, a i to je jedan od razloga što ga mnogi konzumiraju u velikim količinama.

Viski je svuda prisutan

Po pravilu viski se ispija iz elegantnih niskih čaša. I zato ovaj destilat, u pravilno odabranoj čaši, učiniće svakog da izgleda profesionalno i ozbiljno, a ujedno i veoma opušteno, čak i kada to nije. Bez viskija ne mogu da se zamisle ni kokteli koje preferiraju mlađe generacije. S obzirom na to da viski spada u ekskluzivno žestoko alkoholno piće, ispijanjem koktela, sutradan nema uobičajenog mamurluka. Razblažen se lakše podnosi i zato ga vole i dame. Ovo piće ispijaju i sve osobe koje vežbaju i vode računa o liniji, jer sadrži mali procenat kalorija. Jednostavo, viski podiže društveni status raznih žurki i svečanosti, jer odaje istančanu notu glamura i prefinjenosti. Najpoznatiji miks u svetu jeste viski s koka kolom.

Viski iz Japana

Inače, vrste viskija se razlikuju i po tome kako i u kojoj meri se meša sam destilat, kao i po procentu alkohola i zato se razlikuje i njegova tekstura. Nakon destilacije viski bi trebalo da odstoji najmanje dve godine, ali i duže, jer što duže odležava sve je prefinjeniji i pitkiji. Interesantna je i činjenica kako je poslednjih godina sve popularniji japanski viski, koji je na neki način uzdrmao staru gardu premium viskija širom sveta. Stručnjaci iz ove oblasti, ali i konzumenti spoznali su neverovatan kvalitet koji sa sobom donose japanski viskiji.  Viski iz Japana ima dugu tradiciju i postoji punih 86 godina, što ga svakako stavlja „rame uz rame” sa irskim, američkim, kanadskim i škotskim viskijima. Japanski viski je prepoznat i u našoj zemlji, pre svega zahvaljujući beogradskom Calix-u koji uvozi i distribuira neke od najpoznatijih japanskih viski brendova.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu