RAKIJA Stom travarica

Rakija Tok

Rakija Stom travarica sjajno će se uklopiti uz aromatične sireve sa plavom plesni, kao što je gorgonzola

Kada se spomene rakija prvo što na pamet pada jeste šljivovica. Rakija od šljive jeste najčešća i najzastupljenija rakija ovim prostorima. Međutim osim rakije od šljive, dominiraju i rakije od dunje, kruške, maline, kajsije i grožđa. Pored njih tu je i klekovača, orahovača, glogovača i druge vrste “lekovite” rakije.

Kada se pomeša najpopularnija rakija od šljive, odnosno šljivovica sa travkama dobija se unikatna travarica. Rakija travarica se dobija specijalnim procesom hladne maceracije.

Rakija sa Goča

Na tržištu je zastupljen veliki broj rakija, ali i rakija travarica. Jedan od proizvođača je i porodična manufaktura Tok. Destilerija Tok se nalazi na Goču i bavi se proizvodnjom limitiranih serija vrhunskih rakija.

Destilerija Tok je specifična po tome što za odležavanje i negovanje destilata koristi posebnu burad. Ona su napravljena od stoletnih stabala hrasta kitnjaka koji raste na planini Goč. Burad se već pola veka izrađuju u istoj pinterskoj radionici i isključivo po zahtevu ove destilerije.

U fazi odležavanja rakije, hrast sa sobom donosi i jedinstveni mikroklimat planine. On je značajan  zbog formiranja karaktera šljivovih prepečenica. To ih izdvaja i čini jedinstvenim na rakijskoj sceni Balkana.

Rakija sa herbalnim notama

U svojoj bogatoj ponudi destilerija Tok ima i travaricu pod nazivom Stom. Ona je posebna po mnoštvu svežih herbalnih nota. Ove note su obložene mekim mirisom sena i tek pokošene livade.

Lekovita rakija travarica je žute boje, sa primesama zelenih tonova i ima cvetne i začinske mirise. Dok se ispija daje mekan i slatkast ukus, uz vrlo malo blage gorčine koja je tipična za travaricu. Završnica je punog bogatog ukusa i sa izraženim cvetnim i začinskim notama.

 

 

Stil Travarica

Jačina 40 %

Temperatura serviranja 10 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu