RAKIJA Manastir Kovilj Dunja

Manastir Kovilj Dunja

Rakija Manastir Kovilj Dunja čuva se minimun tri godine i odležava u manastirskom podrumu

Rakija je tradicionalni srpski proizvod. Pije se za dobro jutro i laku noć.  Uzima se kao aperitiv, za obloge i skidanje temperature. Proizvodi se destilacijom voća. Najpopularnije rakije su šljivovica, dunjevača, kajsijevača. Zatim rakija vilijamovka i jabukovača. Vekovima unazad postoji komšijsko rivalstvo, čija je rakija bolja. Mnogi su proizvodnju rakije proširili i napravili destilerije. Pojedine rakije svojim kvalitetom mogu da pariraju vrhunskom konjaku i viskiju.

Rakija koju proizvode monasi

Rakiju proizvode i monasi. Manastir Kovilj je primer za to. Nalazi se u istoimenom selu nadomak Novog Sada. Crkva je posvećena svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu. Po predanju manastir je osnovao Sveti Sava u 13. veku. Međutim o tome ne postoje nikakvi izvori.

Gotovo polovina monaha je visokoobrazovana. Svi rade na manastirskom imanju od oko 250 hektara. Prave med, konjak i liker od oraha. Imaju i dugu tradiciju u proizvodnji rakije. U ponudi manastira Kovilj je nekoliko vrsta voćnih rakija. Rakija koja se posebno istakla jeste rakija od dunje – Rakija Manastir Kovilj Dunja.

Rakija po drevnoj recepturi

Prilikom proizvodnje rakije Manastir Kovilj Dunja biraju se plodovi iz sopstvenog zasada. Zatim se prerađuju i destiluju po drevnim receptima. Rakija Manastir Kovilj Dunja se peče na tradicionalan način. Ona se dvaput destiluje. Rakija Manastir Kovilj Dunja odležava u hrastovim buradima minimum tri godine. Ova rakija odležava isključivo u manastirskom podrumu.

Rakija žute boje

Rakija Manastir Kovilj Dunja je zlatno žute boje. U čaši je prozirna, bistra i uljasta. Rakija Manastir Kovilj Dunja karakterističnog je izraženog mirisa dunje. Zaokružena je notama vanile i kokosa. Ove note dobijaju se od novih hrastovih buradi. U njima rakija odležava 6 meseci.

Rakija Manastir Kovilj Dunja na ukusu je veoma strukturna i puna. Zaokružena je sa notom slatkoće kojoj doprinisi uticaj drveta. Rakija Manastir Kovilj Dunja veoma je duge završnice. Nakon ispijanja ove rakije, još dugo se oseti ukus voća. Rakija Manastir Kovilj Dunja ima izrazitio dug aftertejst.

 

Stil Voćna rakija

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 18°C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

prodavnica alkohola

KONJAK Gde kupiti kvalitetan konjak

Ono što je najbitnije i možda najvažnije u specijalizovanim prodavnicama alkoholnih pića jeste kupac – kupac je fokus svih poslovnih odluka vlasnika objekta i zato prate trendove i na osnovu osluškivanja tržišta, na rafovima se uvek nađu inovativni artikli po odličnim cenama.

Tekila don julio anejo

TEKILA Don Julio Anejo

Tekila Don Julio Anejo  mora da odleži više od godinu dana. Zato ima daleko bogatiji ukus u odnosu na druge

viski i cigare

VISKI i cigara

Izbor viskija i nekog od duvanskih proizvoda je individualna stvar, ali sveto pravilo glasi da se sa viskijem nikada ne

Vilina dunja

RAKIJA Vilina Dunja

Rakija Vilina Dunja je destilat spravljen od isključivo srpske sorte dunje Rakija se u Srbiji proizvodi od davnina. Proizvodi se

Votka Smirnoff Orange

VOTKA Smirnoff Orange

Votka Smirnoff Orange sinonim je za odličnu votku, dobar provod i nezaboravno iskustvo Votka je žestoko alkoholno piće neutralnog ukusa.

Tekila Agavita

TEKILA Agavita blanco

Jedna legenda kaže kako su još u 19. veku, za vreme pandemije gripa, lekari preporučivali pacijentima da piju tekilu sa

Belobog kajsija

RAKIJA Belobog kajsija

Rakija Belobog kajsija je delikatesna rakija od kajsije, koja je destilovana na ručno iskovanom bakarnom kazanu Kada se ukrste dva

VOTKA Windspiel Barrel

Votka Windspiel Barrel Potato Premium proizvodi se od specijalne sorte krompira i zato ima blago zemljani ukus Želite tamniji ten. Možda glasniji smeh, duže dane

TEKILA Sauza Gold

Tekila Sauza Gold smatra se pionirskom tekilom i ulaznicom u svet tekile Tekila je piće koje rasplamsava strast. Od nje ključa krv – Podjednako kod

VISKI Dalmore 12

Viski Dalmore 12 je elegantan škotski viski, u kojem dominira ukus šerija pomešan sa suvim voće Viski spada u destilovana alkoholna pića. Nastaje fermentacijom ječma

BRENDI Badel Prima

Brendi Badel Prima je najpoznatije piće fabrike Badel 1862 i kao takav i dalje je popularan kao i pre 40 godina U Jugoslaviji je bilo

RAKIJA Vožd Barrique

Rakija Vožd Barrique je rakija od kajsije, s vrlo izraženim sortnim mirisom Barik je moda ili stil rakije? Mnogi će reći i jedno i drugo.

DŽIN Perun Mint

Džin Perun Mint je šumskog, citrusnog i biljnog ukusa, a zahvaljujući svojoj aromi savršeno se uklapa sa koktelima Nekim ljudima ne prija džin tonik. I