RAKIJA Manastir Kovilj Dunja

Manastir Kovilj Dunja

Rakija Manastir Kovilj Dunja čuva se minimun tri godine i odležava u manastirskom podrumu

Rakija je tradicionalni srpski proizvod. Pije se za dobro jutro i laku noć.  Uzima se kao aperitiv, za obloge i skidanje temperature. Proizvodi se destilacijom voća. Najpopularnije rakije su šljivovica, dunjevača, kajsijevača. Zatim rakija vilijamovka i jabukovača. Vekovima unazad postoji komšijsko rivalstvo, čija je rakija bolja. Mnogi su proizvodnju rakije proširili i napravili destilerije. Pojedine rakije svojim kvalitetom mogu da pariraju vrhunskom konjaku i viskiju.

Rakija koju proizvode monasi

Rakiju proizvode i monasi. Manastir Kovilj je primer za to. Nalazi se u istoimenom selu nadomak Novog Sada. Crkva je posvećena svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu. Po predanju manastir je osnovao Sveti Sava u 13. veku. Međutim o tome ne postoje nikakvi izvori.

Gotovo polovina monaha je visokoobrazovana. Svi rade na manastirskom imanju od oko 250 hektara. Prave med, konjak i liker od oraha. Imaju i dugu tradiciju u proizvodnji rakije. U ponudi manastira Kovilj je nekoliko vrsta voćnih rakija. Rakija koja se posebno istakla jeste rakija od dunje – Rakija Manastir Kovilj Dunja.

Rakija po drevnoj recepturi

Prilikom proizvodnje rakije Manastir Kovilj Dunja biraju se plodovi iz sopstvenog zasada. Zatim se prerađuju i destiluju po drevnim receptima. Rakija Manastir Kovilj Dunja se peče na tradicionalan način. Ona se dvaput destiluje. Rakija Manastir Kovilj Dunja odležava u hrastovim buradima minimum tri godine. Ova rakija odležava isključivo u manastirskom podrumu.

Rakija žute boje

Rakija Manastir Kovilj Dunja je zlatno žute boje. U čaši je prozirna, bistra i uljasta. Rakija Manastir Kovilj Dunja karakterističnog je izraženog mirisa dunje. Zaokružena je notama vanile i kokosa. Ove note dobijaju se od novih hrastovih buradi. U njima rakija odležava 6 meseci.

Rakija Manastir Kovilj Dunja na ukusu je veoma strukturna i puna. Zaokružena je sa notom slatkoće kojoj doprinisi uticaj drveta. Rakija Manastir Kovilj Dunja veoma je duge završnice. Nakon ispijanja ove rakije, još dugo se oseti ukus voća. Rakija Manastir Kovilj Dunja ima izrazitio dug aftertejst.

 

Stil Voćna rakija

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 18°C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.