RAKIJA I HRANA Otkrivamo idealan par

RAKIJA I HRANA

Rakija i hrana su stari pratioci, a mi vam otkrivamo idealan par rakije i hrane

Mnogi ugostitelji, ali ni gosti restorana, ne vode računa o tome kako na najbolji način da upare određenu vrstu voćne rakije sa hranom. Ukoliko se napravi loša kombinacija sasvim je sigurno da takav obrok neće ostati nikom u lepom sećanju. Ovakve stvari se ponekad događaju zbog lošeg kvaliteta rakije, premda se smatra da je glavni krivac za to slabo poznavanje materije, odnosno edukacija konobara i kuvara u restoranima. U Srbiji zapravo i ne postoje neke smernice koje bi pomogle pri uparivanju jela i rakije. Zato se u restoranima u Srbiji uz rakiju uglavnom naručuje meze, mada rakija ima mnogo veći potencijal. Ono što se zaboravlja jeste da značajnu ulogu u kreiranju posebnog ukusa hrane imaju upravo aperitivi i dižestivi.

Rakija poseduje široku paletu aroma i ukusa

Za razliku od spirita koji se proizvode od žitarica, voćne rakije imaju široku paletu ukusa i aroma i zato prijaju kako pre, tako i nakon jela. Stoga je vrlo bitno napraviti balans između aromatskog kompleksa destilata, sa aromom hrane. Opšte je pravilo da se uz nežne rakije poput rakije od kajsije, rakije od kruške ili dunje jede manje začinjena hrana, dok se uz rakiju od šljive preporučuju jača jela.

Rakija od dunje vrlo je pitka, aromatična i blažeg je karaktera i zato dobro ide uz meke i tvrde bele sireve. Njena naglašena voćna nota pojačava ukus sira. Rakija od dunje se pije i uz svinjsku pršutu, a idealna je podloga za pileće belo meso i pečenu svinjetinu. Takođe slaže se i sa povrćem, a punjene tikvice zapečene u rerni su dobitna kombinacija. Izbor hrane bi trebalo da bude drugačiji, ukoliko osoba preferira barikiranu rakiju od dunje. Reč je o rakiji od dunje koja se dobija odležavanjem destilata dunje u hrastovim barik buradima. Barik rakija od dunje je u odnosu na „običnu“ aromatičnija i intenzivnijeg ukusa, a ipak veoma pitka. Konzumira se kao odloženi aperitiv na temperaturi od 8 do12 stepeni Celzijusa. Odlično se uklapa uz jela sa roštilja, kao i uz fino začinjenu ribu.

Rakija od šljive zahteva poseban pristup

Rakija od šljive ima potencijal da preraste u srpski brend zbog svoje karakteristike, različite arome i ukusa, kao i zbog samog procesa proizvodnje. Na tržištu postoje mlade rakije slabijeg intenziteta, prepečenice, ali i destilati koji po kvalitetu mogu da pariraju premium viskiju i konjaku. Bez obzira na to koliko je „jaka“ opšte je pravilo da se uz rakiju od šljive lepo slažu sve vrste mesa. Ipak, valja napomenuti da starost destilata i njegova jačina igraju ključnu ulogu kada je reč o uparivanju sa hranom. Primera radi, rakiju od šljive prepečenicu bi valjalo uparivati sa svim vrstama zrelog belog sira, kao i sa pršutom i crnim maslinama ili s ćurećim fileom, u sosu od gorgonzole. S druge strane mlada rakija od šljive traži jača jela, a zbog svoje pitkosti i manje količine alkohola idealan je saveznik tradicionalnih srpskih jela – sarme, podvarka i pasulja. Izbor hrane bi trebalo da bude drugačiji ukoliko se za aperitiv poruči rakija od šljive stara 10, ali i više godina. Ova rakija ima potpuno drugačije karakteristike u odnosu na mladu rakiju od šljive i rakiju od šljive – prepečenicu. Aroma odležale rakije od šljive, ali i njen ukus i miris više podsećaju na škotski viski. Zbog dugogodišnjeg odležavanja u bačvama rakija poprima aromu dima. Ova desetogodišnjakinja trebalo bi da se pijucka uz grilovani biftek, jer se dim iz mesa savršeno uklapa sa dimnom aromom rakije. Laganiji obrok uz desetogodišnjakinju jeste zapečena rolovana suva šljiva, obmotana dimljenom pršutom. Nećete pogrešiti ni ukoliko servirate pečenje preliveno sosom od suvih šljiva. Rakija šljiva stara 15 godina pije se uz dimljenu vešalicu, prelivenu sa sosom od suvih šljiva. Zapravo kada je reč o ekskluzivnim destilatima svako dimnjeno ili pečeno meso u kombinaciji sa sosom od šljiva se savršeno slaže, jer i piće i hrana imaju zajedničke komponente – šljivu i dim.

Rakija od kruške i pečenje

Za one koji preferiraju rakiju od kruške imamo dobru vest. Rakija od kruške se slaže sa skoro svim jelima. Najpoznatija rakija od kruške – vilijamovke, zbog svog perfektnog ukusa i mirisa, stvorena je da prati hranu. Odlično se uklopa uz čitav spektar jela domaće kuhinje. Rakija od kruške je rakija sa karakterom, punoćom i intenzivnom aromatikom, a njena gipka jačina čini je odličnim saveznikom uz sočne ćevape, pečenja ispod sača i juneći perkelt. Savršeno se slaže i uz specijalitete poput jagnjećih kotleta i svinjskih mariniranih rebara.

Ukoliko naginjete ka čašici dobre i prefinjene rakije od kajsije, uvek je dobrodošao tost sa nekim blažim sirnim namazom, pršutom i suvom kajsijom. Sirevi su uz rakiju od kajsije najpraktičniji izbor, dok se povrće uz ovu vrstu rakije ne preporučuje.

Rakija od meda se služi kao aperitiv

Medovača je jedan od najpoznatijih aperitiva, a za nju kažu da je bolja čak i od martinija. Rakija od meda se pije hladna, gutljaj po gutljaj. Ovaj liker poboljšava apetit i varenje, a odlično se slaže sa slatkim i neutralim sirevima, kao i sa slatkišima, s ukusom vanile.

Kada se završi sa obrokom obično se javlja potreba za čašicom nekog jačeg pića. Posle blažih obroka slobodno popijte rakiju od kajsije, rakiju od kruške ili dunje, a nakon jače i začinjene hrane uzmite rakiju od šljive, koja je odlažala 10, odnosno 15 godina. Nećete pogrešiti ni ako posle obroka popijete lekovitu travaricu, jer se smatra da ona ima posebno dobra dejstva za želudac.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu