RAKIJA Akademska Rakija Zlatna Dunja

Akademska Rakija Zlatna Dunja

Rakija Akademska Rakija Zlatna Dunja proizvodi se od leskovačke dunje, a jedinstvena je po tome što joj se dodaju zlatni listići

Godišnje se u Srbiju proizvede oko 800.000 tona šljive. Od toga se proizvede oko 30 miliona litara rakije od šljive. Rakija od šljive se najviše proizvodi u Srbiji. Veoma tražena i cenjena rakija je i rakija od dunje – dunjevača. Pod dunjom se nalazi oko 5.000 hektara zasada u Srbiji. Domaće poljoprivrednike to čini drugima u Evropi. U Srbiji je registrovano oko 600 destilerija. Dobar deo njih proizvodi i rakiju od dunje.

Rakija koju treba znati napraviti

Jedan od proizvođača rakije u Srbiji je i – destilerija Akademska Rakija. Destilerija Akademska Rakija nastala je  slučajno 2015. godine. Naime, vlasnici su odlučili da nakon stečenog znanja proizvodu rakiju. Ali i da ispeku savršenu rakiju od dunje. O kojoj su toliko maštali.  Vatreno krštenje se pokazalo uspešnim. Rakija od dunje se popila brzo. Tražila se i flaša više. Tako su iz godine u godinu povećavali kapacitete. Odvažili su se da prave rakiju i od drugog voća.

Rakija Akademska Rakija

Sam naziv Akademska rakija malo je specifičan. Nastao je u šali i zadržao se do danas. Prve godine su za “mobu” pozvali prijatelje u pomoć. Među njima je bilo i diplomiranih masterovaca. Ali i onih koji su odustali od studija. Pa i po koji doktor nauka. Sve su to prijatelji od studentskih dana. Zato se destilati zovu Akademska rakija.

Rakija sa zlatnim listićima

Proizvod na koji su vrlo ponosni je Akademska Rakija Zlatna Dunja. Zlatna Dunja se pravi od 100 posto leskovačke dunje. Karakterišu je savršeno izbalansirane arome. Osvežavajući miris dunje je dominantan. Note vanile i muskatnog oraha daju posebnost. U ukusu se oseti karakterističan barik ukus. Rakija Akademska Rakija Zlatna Dunja se nakon tri godine odležavanja flašira. Uz to se  dodaju listići 23-karatnog zlata. Listići zlata su jestivi. I bezbedni za ljudsku ishranu. Zlatna Dunja  upakovana je u elegantnu drvenu kutiju.

Rakija Akademska Rakija Zlatna Dunja pije se ne previše rashlađena – na sobnoj temperaturi.

 

Stil Rakija od dunje

Alkohol 40 %

Temperatura serviranja 12° C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu