LIKER OD ORAHA Eliksir mladosti i savršen sastojak koktela

Stara Sokolava orahovača

Orahovača Stara Sokolova može da se koristi i kao glavni sastojak popularnih koktela poput Walnut Martinija

Sadašnja istorija likera od oraha kakvu danas poznajemo nastala je u 17. veku, a sve zahvaljujući francuskom kralju Luju XIV (1638.–1715.) iz dinastije Burbona. Naime, ovaj vladar je bio poznat i kao Kralj Sunca ili Veliki Luj, a sve zbog svoje  vladavine koja je trajala pune 72 godine, što je i rekord u evropskoj istoriji vladara.  Luj XIV je ostao upamćen i po rečenici: „Država – to sam ja.“, a upravo čini se zbog te njegove ideje živeo  je raskošno i rasipnički, bio je i veliki ženskaroš , kao i obožavalac vina.

Stara Sokolava

Markiza de Mentenon napravila prvi eliksir mladosti

Međutim, kada je reč o likeru od oraha, ključnu ulogu u njegovom pravljenju, imala je Markiza de Mentenon, koja je u to vreme bila jedna od njegovih mnogobrojnih ljubavnica. Ona je primetila da neumeren život koji vodi Luj XIV počinje da ostavlja tragove na njegovoj muškosti te odlučuje da mu pomogne. Ona je po savetima, ali i po receptu kaluđera iz redova Benediktanaca, spravila „čudotvoran“ i okrepljujući liker na bazi mladih zelenih oraha, meda i strogo za to vreme čuvanog leka etanola. S obzirom na to da mu se preparat, odnosno liker od oraha mnogo dopao, markiza je odlučila da mu da ime po Luju XIV i njegov prvobitni naziv je bio Kraljevski odnosno Liker Sunce. Nije ostalo zabeleženo da li je ovo novonastalo piće imalo lekovito dejstvo na Luja XIV po pitanju odvikavanja od alkohola, ali se sa sigurnošću zna da je Veliki Luj odmah nakon smrti svoje prve supruge Marije Tereze oženio svoju dugogodišnju ljubavnicu markizu de Mentenon.

Srbija poznata po premium likeru od oraha

Srbija nije imala Luja XIV, ali zato ima podjednako odličnu orahovaču, ako čak ne i bolju od one koja se proizvodi u njegovoj matičnoj državi. Inače, valjalo bi napomenuti kako su liker nekada davno pile samo devojke, s tim da se situacija totalno promenila, jer ga danas konzumiraju i muškarci, a što je najvažnije ovom starinskom piću u novom ruhu sve se više okreću i mladi konzumenti. Ranije se najviše kupovao industrijski liker, pa se ta flaša razvlačila godinama po kući. Sada se kupuju oni pravi domaći za degustaciju i uživanje, kako domaćina, tako i gostiju. Upravo jedan od najekskluzivnijih likera od oraha proizvodi se u destileriji R.B. Global d.o.o.

Stara Sokolava

Orahovača Stara Sokolova piće za urbanu generaciju

Reč je o likeru Orahovača Stara Sokolova, koji je pomirio i spojio tradicionalno i savremeno, drevno i atraktivno, rustično i sofisticirano. Ovaj liker se proizvodi od šljivovice koja je starila u hrastovom buretu i ekstrakta mladih zelenih plodova oraha i zato se za njega može reči da je blagotvorno i pitko piće koje odiše toplinom i harmoničnim ukusom. Preporučeno serviranje je na 12 stepeni Celzujusa. Orahovača Stara Sokolova je napravljena za dobro raspoloženje i idealno se slaže uz kafu late ili kolač, a može da se koristi i kao glavni sastojak popularnih koktela poput Walnut Martinija.

Walnut Martini i Orahovača Stara Sokolova

Za ovaj koktel vam je potrebno 25 mililitara votke, 20 mililitara likera od oraha Stara Sokolova, tri sveže brusnice, jedna grančica ruzmarina i za dekoraciju jedan prepečen orah. Pomešati votku, liker i led u šejkeru, zatim dobro protresite i procedite, a zatim sipajte u ohlađenu čašu za martini. Za dekoraciju postaviti brusnice na grančicu ruzmarina, pa staviti u čašu gde se već nalaze orasi.

Takođe, ukoliko niste ljubitelj koktela, već jasno definisanih ukusa, važno je napomenuti da je orahovača Stara Sokolova odlična i kada se pije čista i bez mešanja, jer je i i sama po sebi dovoljna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.