RAKIJA OD DUNJE Rakija za urbanu generaciju

Stara Sokolova

Rakija od dunje Stara Sokolava je proizvedena od selektovanih, zrelih plodova najkvalitetnije leskovačke sorte dunje i zato zadovoljava sve standarde kvaliteta

Jedna od najstarijih voćnih kultura jeste dunja i ona pripada drvenastim biljkama iz porodice ruža. Njeni plodovi na drvetu izgledaju kao mešavina kruške i jabuke, ali sem izgleda dunja sa njima zapravo nema nikakve veze. Ovaj aromatični plod je jedini predstavnik te vrste, a pošto samo kada je zrela daje mirisnu aromu to je  jedan od osnovnih razloga zašto se u Sredozemlju smatrala simbolom plodnosti i boginje ljubavi Venere.

S dunjom se izjavljuje ljubav

U drevnoj Grčkoj dunja se poklanjala devojkama i to se smatralo svojevrsnom izjavom ljubavi. Međutim, tu se njena jedinstvenost ne završava, jer se od ovog voća proizvodi fina, pitka i aromatična rakija. Zato ne treba da čudi što se dunjevača poslednjih godina polako ali sigurno, popela na tron kada je reč o srpskim brendiranim spiritima. Dunjevaču sve češće naručuju u restoranima, barovima, noćnim klubovima i kafanama. Za nju se može reći da je postala piće urbanih generacija, koje za razliku od njihovih roditelja imaju mnogo probirljiviji ukus.

Dunjevača koja se sviđa mladim konzumentima

Ništa čudno, posebno kada se zna da odrastaju u eri digitalizacije i zato prate sve svetske trendove. Dobra vest je ta što rakiju od dunje obožavaju i dame, a ako se vratimo na početak priče da dunja simbolizuje ljubav, ovo zapravo i ne treba da čudi jer njena sveža, ali jaka aroma osvaja sva čula već na prvi gutljaj. Poslednjih nekoliko godina konzumenti u svetu dunjevaču svrstavaju među cenjenija pića koja dolaze iz Srbije.

Svaki iskusni destiler će reći da je proizvodnja rakije od dunje možda i najzahtevnija, te nju može da „ukroti“ samo iskusan proizvođač spirita. Naime, proizvodnja dunjevače zahteva ozbiljan pristup, a koji podrazumeva kvalitetan odabir najboljih plodova, vrhunski pristup destilaciji komine, te znalački odabir vremena odležavanja rakije.

Stara Sokolova

Brend Stara Sokolova osvaja srca mlađe populacije

Vrhunska rakija od dunje mora da bude u višoj cenovnoj kategoriji, jer ona zaista pripada premium segmentu. Pri proizvodnji najčešće koriste dve sorte – vranjanski dunjac i leskovačka dunja. Ipak, vrsni destileri smatraju da ukoliko postoji mogućnost izbora prednost se svakako daje leskovačkoj sorti.

Ukoliko želite ovakvu rakiju da konzumirate neka vaš izbor pametne kupovine bude rakija od dunje brenda Stara Sokolova pri čijoj se proizvodnji upravo koristi leskovačka sorta. Rakija od dunje Stara Sokolava je proizvedena od selektovanih, zrelih plodova najkvalitetnije leskovačke sorte koja postoji na prostorima Srbije. Stoga ovaj prefinjeni spirit zadovoljava sve standarde kvaliteta, a to je i rakija koja je na mirisu veoma prefinjena, dok je na ukusu prodorna, trajna i moćna.

Rakija koja se pije uz meso i slatkiše

Njena završnica je vrlo sveža i duga, a ukoliko želite da osetite, ali i da uživate u svim njenim aromatskim kompleksima trebalo bi da je konzumirate fino rashlađenu. Inače, ona se pije i kao aperitiv i kao dižestiv, a obično se služi na temperaturi do 14° Celzijusa. Ova aromatična rakija odlično se uparuje sa svim jelima u kojima dominira crveno meso, zatim idealna je za meze, kao i uz gril meso i povrće, a može da se posluži i uz pohovano. Kada je dobro ohlađena savršeno se slaže uz torte i slatkiše u kojima su osnovna baza orašasti plodovi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.