KONJAK Tesseron Lot No. 76 X.O. Tradition

Tesseron Lot No. 76 X.O. Tradition

Konjak Tesseron XO Lot No. 76 X.O. Tradition vrlo je star destilat – datira iz 1976. godine i ima ukus prefinjene karamelizovane breskve

Francuzi se takmiče u proizvodnji konjaka. Njima je prestiž da naprave što bolji konjak. Jedna od poznatijih francuskih destilerija je – destilerija Tesseron. Destilerija Tesseron poseduje jedinstvenu kolekciju konjaka. Priča destilerije Tesseron počinje u 19 veku – Abel Tesseron u 19. veku kupuje imanje. I pokreće proizvodnju konjaka. Tradiciju nastavljaju sin i unuk. Abel Tesseron je 1905. godine osnovao kompaniju Tesseron. Oslanjajući se u to vreme na odvojena imanja – aplikacije. Prvo je u Grande Champagne.  Drugo imanje je u Petite Champagne. Kompanija proizvodi konjak pod imenom Tesseron.

Konjak sa oznakom Lot

Konjak Tesseron je označen kao Lot. Ovaj izraz se retko koristi u Charenteu. U proizvodnji se koriste tradicionalne sorte grožđa – Ugni Blanc, Folle Blanche i Colombard. Grožđe uzgajaju na imanjima Tesseron. Destilacija se strogo kontroliše. Počinje 1. oktobra i završava se 31. marta. Svaki Tesseron konjak je dvostruko destilovan. Destiluje se u bakarnim posudama.

Konjak X.O.

Konjak Tesseron odležava u hladnim i vlažnim podrumima. Podrumi datiraju iz 13. veka. Podrumi su pripadali crkvi. Danas su u okviru porodice. U podrumu mladi „eaux-de-vie“ odmara. Tu i odležava. Čuva se u starim hrastovim buradima. Porodica Tesseron isključivo proizvodi Tesseron X.O. konjak.

Vrlo je cenjen Konjak Tesseron Lot No. 76 X.O. Tradition. Broj u nazivu ukazuje da je proizveden te godine – što znači da je destilovan davne 1976. godine. Svi destilati koje se koriste za mešavinu ovog konjaka imaju minimum 25 godina. Konjak Tesseron Lot No. 76 X.O. Tradition je proizveden od grožđa Ugni Blanc. Grožđe se gaji u regiji Grande Champagne cru.

Konjak sa ukusom meda

Konjak Tesseron Lot No. 76 X.O. Tradition iz serije 76 je vrlo prefinjen. Čim se primakne nosu oseti se aroma karamelizovane breskve. Međutim osete se i arome badema i kandiranog voća. Konjak Tesseron Lot No. 76 X.O. Tradition na napcu daje ukus orašastih plodova. Ali i meda i suvog voća.

Konjak Tesseron Lot No. 76 X.O. Tradition se pije čist, na sobnoj temperaturi.

 

Stil Konjak X.O.

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 14 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu