KONJAK Skenderbeg

KONJAK Skenderbeg

Konjak Skenderbeg pravi se od destilata zrelog grožđa, odležava tri godine u hrastovim buradima i ima vrlo finu i specifičnu aromu

Brendi je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića. Pod brendijem se smatra svaki destilat – Čiju osnovu čini fermentisano voće. Poreklo brendija direktno je  povezan sa prvim pokušajima destilacije. Prve destilacije datiraju iz doba antičke Grčke i Rima. Najčuveniji brendi dolazi iz francuske oblasti Konjak. Kada se kaže brendi, prvo se pomisli na konjak. U mnoštvu brendija istakao se i vinjak. Valja istaći i da je Armanjak karakteristična vrsta brendija.

Konjak koji se istakao

Jedan brendi posebno se istakao. Reč je o albanskom konjaku Skenderbeg. Treba naglasiti da Skenderbeg po pravilu ne sme da se zove konjak – Ali ga svi nazivaju konjak. On nosi ime po Skenderbegu srednjovekovnom plemiću. Skenderbeg potiče iz feudalne porodice Kastriota.  Konjak Skenderbeg – Skënderbeu Brandz je ugledao svetlost dana 1. septembra 1967. godine. Napravljen je u Albaniji, u tadašnjoj vladinoj Cantini Skënderbeu. Kantina je bila deo prehrambenog kombinata Ali Kelmendi. Od 20. decembra 1999. godine Cantina je vlasništvo kompanije Adol. Kompanija Adol se bavi proizvodnjom pića.

Konjak iz bakarnih posuda

Konjak Skenderbeg dobija se destilacijom različitih sorti grožđa. Ali i plodova albanske i strane flore. Cantina je opremljena najkvalitetnijom opremom za proizvodnju konjaka. Konjak Skenderbeg – Skënderbeu je konjak  dobijen od destilata zrelog grožđa. Zrelo grožđe podleže procesu fermentacije. I to na kontrolisanoj temperaturi. Zato se dobija vino određenih karakteristika. Vino se zatim premešta u bakarne posude. Tamo se odvija destilacija.

Konjak s ukusom planinskog bilja

Destilacija se završava kada tečnost postane kristalno bistar alkohol. I to vrhunskog kvaliteta. Ovako dobijen destilat stari tri godine, u hrastovim buradima. Odatle potiče jedinstvena aroma ovog konjaka. Zbog načina odležavanja konjak Skenderbeg –  ima i poseban buke. Ali i posebnu boju. Dok se ispija konjak Skenderbeg oseti se nežni  ekstrakt planinskih biljaka. Kao i prerađeno voće. U ovom konjaku dominira grožđe. Zatim su prisutni limun i crna šljiva. U završnici se oseti cvetni med i karamela.

Služi se na sobnoj temperaturi.

 

Stil Brendy

Alkohol 40%

Temperatura serviranja oko 15 ˚C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Tekila Agavita

TEKILA Agavita blanco

Jedna legenda kaže kako su još u 19. veku, za vreme pandemije gripa, lekari preporučivali pacijentima da piju tekilu sa

konjak i cigare

Konjak i cigare

Ono što je Francuska za vinske destilate, to je Kuba za cigare, te ne treba da čudi što u njihovoj kombinaciji dolazi do eksplozije ukusa.

VOTKA Ciroc Ultra Premium

VOTKA Ciroc Ultra Premium

Votka Ciroc Ultra Premium dolazi sa juga Francuske i pravi se isključivo od belog grožđa iz regije Gejak Prva asocijacija

Predstavljamo vam destilerije

Destilerije u Srbiji, njihova ponuda, kako i gde kupiti najbolju rakiju. Spirit Style je tu da vam pomogne. Predstavljamo vam najbolje domaće destilerije i njihovu

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda