KONJAK Skenderbeg

KONJAK Skenderbeg

Konjak Skenderbeg pravi se od destilata zrelog grožđa, odležava tri godine u hrastovim buradima i ima vrlo finu i specifičnu aromu

Brendi je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića. Pod brendijem se smatra svaki destilat – Čiju osnovu čini fermentisano voće. Poreklo brendija direktno je  povezan sa prvim pokušajima destilacije. Prve destilacije datiraju iz doba antičke Grčke i Rima. Najčuveniji brendi dolazi iz francuske oblasti Konjak. Kada se kaže brendi, prvo se pomisli na konjak. U mnoštvu brendija istakao se i vinjak. Valja istaći i da je Armanjak karakteristična vrsta brendija.

Konjak koji se istakao

Jedan brendi posebno se istakao. Reč je o albanskom konjaku Skenderbeg. Treba naglasiti da Skenderbeg po pravilu ne sme da se zove konjak – Ali ga svi nazivaju konjak. On nosi ime po Skenderbegu srednjovekovnom plemiću. Skenderbeg potiče iz feudalne porodice Kastriota.  Konjak Skenderbeg – Skënderbeu Brandz je ugledao svetlost dana 1. septembra 1967. godine. Napravljen je u Albaniji, u tadašnjoj vladinoj Cantini Skënderbeu. Kantina je bila deo prehrambenog kombinata Ali Kelmendi. Od 20. decembra 1999. godine Cantina je vlasništvo kompanije Adol. Kompanija Adol se bavi proizvodnjom pića.

Konjak iz bakarnih posuda

Konjak Skenderbeg dobija se destilacijom različitih sorti grožđa. Ali i plodova albanske i strane flore. Cantina je opremljena najkvalitetnijom opremom za proizvodnju konjaka. Konjak Skenderbeg – Skënderbeu je konjak  dobijen od destilata zrelog grožđa. Zrelo grožđe podleže procesu fermentacije. I to na kontrolisanoj temperaturi. Zato se dobija vino određenih karakteristika. Vino se zatim premešta u bakarne posude. Tamo se odvija destilacija.

Konjak s ukusom planinskog bilja

Destilacija se završava kada tečnost postane kristalno bistar alkohol. I to vrhunskog kvaliteta. Ovako dobijen destilat stari tri godine, u hrastovim buradima. Odatle potiče jedinstvena aroma ovog konjaka. Zbog načina odležavanja konjak Skenderbeg –  ima i poseban buke. Ali i posebnu boju. Dok se ispija konjak Skenderbeg oseti se nežni  ekstrakt planinskih biljaka. Kao i prerađeno voće. U ovom konjaku dominira grožđe. Zatim su prisutni limun i crna šljiva. U završnici se oseti cvetni med i karamela.

Služi se na sobnoj temperaturi.

 

Stil Brendy

Alkohol 40%

Temperatura serviranja oko 15 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.