Konjak i cigare

konjak i cigare

Ono što je Francuska za vinske destilate, to je Kuba za cigare, te ne treba da čudi što u njihovoj kombinaciji dolazi do eksplozije ukusa

Žestoko alkoholno piće je odlično društvo uz cigaru, ali treba veoma voditi računa o tome da cigara i spirit budu kompatibilni i vrlo sličnog i definisanog ukusa. Konjak je piće koje dominira visokim društvom i jedno je od onih alkoholnih pića koja praktično ima istu dušu kao i cigare. U svetskim, ali i pojedinim domaćim, ekskluzivnim restoranima i na elitnim privatnim žurkama često se postavlja pitanje: “Šta biste popili uz vašu omiljenu cigaru?” Mnogi će u ovom slučaju odgovoriti da bi im prijalo neko sofisticirano vino ili ekskluzivno pivo. Međutim postoje određene vrste pića koja su prirodno društvo cigara, a reč je o Cognac, Brandi i Armagnac vinskim destilatima koja su za hedoniste prava poslastica. Ono što je Francuska za vinske destilate, to je Kuba za cigare, te ne treba da čudi što u njihovoj kombinaciji dolazi do eksplozije ukusa.

Konjak i cigare istorijat

Neraskidiva veza između konjaka i cigara traje dugo, a još u 19. veku ispijanje konjaka i pušenje cigara bila je privilegija bogatih. Tadašnja elita je nakon obedovanja odlazila u biblioteku kako bi tamo uživali u cigarama i konjaku, kralju pića koji se po pravilu služio topao, pa čak i u zagrejanim čašama. Sličnu naviku su imali i u prvoklasnim i ekskluzivnim salonima dok su putovali vozom. Međutim sredinom 19. veka sve se promenilo i omasovilo, a za ovo je bilo presudno pakovanje, odnosno ambalažiranje konjaka. Konjak se pre toga prodavao isključivo u bačvama, a od 1850. godine počinje njegovo flaširanje. Tada ovo piće  zvanično dobija ime konjak, po  francuskoj oblasti Cognac iz koje dolazi. Flaširanje konjaka donelo je svojevrsnu revoluciju jer su 1870. godine proizvođači XO konjaka uputili direktan poziv bogatašima da probaju njihovo piće uz svoje omiljene cigare. Inače, oznaka XO (Extra Old) označava starost konjaka, a u ovom slučaju znači da on mora da bude star šest godina pod uslovom da je odstojao u hrastovom buretu.

Konjak i cigare kako servirati

Pre pola veka u Srbiji je tek po koji hedonista uz konjak palio  omiljenog kubanca, a ono što se pouzdano zna jeste i da je predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito imao naviku da zapali kvalitetnu cigaru i popije čašu ovog ekskluzivnog francuskog pića.

Danas je kod nas ova praksa potpuno prihvaćena, te se često mogu videti mladići i devojke, ali i poslovni ljudi kako nakon ručka ili na nekom hepeningu piju omiljeni konjak i puše cigaru. Zapravo jedno bez drugog i ne ide, jer konjak i cigara čine jednu celinu. Zato se nameće pitanje kako je najbolje servirati konjak uz cigaru?

S obzirom na to da se konjak drži, ali i služi, isključivo na sobnoj temperaturi, a tako se pije,  preporuka je da se u čašu ne stavljaju kockice leda, niti da se on meša sa drugim bezalkoholnim pićima, jer se u tom slučaju neće osetiti pravi ukus konjaka i cigara. Ipak, zbog prevlasti na tržištu danas je sve dozvoljeno, a čak i poznati svetski proizvođači konjaka preporučuju serviranje ovog alkoholnog pića s ledom ili u koktelima. Bez obzira na ove inovacije i dalje postoje neka pravila koja istinski uživaoci konjaka i cigara i dalje poštuju.

Konjak X.O. i cigara

Uz X.O. konjake najbolje se slažu cigare punog ukusa i srednje arome. U tu kategoriju spadaju Bolivar cigare napravljene početkom prošlog veka, zatim havanski Partagas i Cohiba cigara koja ima odličan balans suptilno kremaste slatkoće i duvana srednje jačine. Ukoliko se opredelite za ovu kombinaciju u ustima ćete oseti pun ukus cigare i pića, gde će vam se za nepce podjednako lepiti aroma pića i ukusi finog duvana.

Konjak V.S.O.P i cigara

Uz V.S.O.P konjake svih proizvođača najbolje se uparuje cigara marke Upman koja ima izražen ukus duvana sa minimalnom primesom dodatnih aroma, zatim  Romeo & Julieta karakteristična po kompleksnosti aroma, ali i Montecristo  pikantne arome sa ukusom kafe, kakaa, vanile i duvana. U ovom slučaju konjak pojačava aromu cigare u ustima i zato alkohol prosto klizi niz grlo.  V.S.O.P označava vrlo superiorna staru paletu konjaka i on obično ima bogat i začinjen ukus s aromom meda.

Konjak V.S i cigara

Ukoliko pratite nove trendove i ipak pijete konjak u kombinaciji sa ledom, sodom ili ga volite u koktelima onda je preporuka da pušite blage cigare poput Hoyo de Monterey koja dok uvlačite dim u ustima daje lagane orašaste, kremaste i slatkaste tonove. U ovoj kombinaciji odlične su i Davidoff cigare koje se ističu cvetnim aromama i ostavljaju čist, kremast ukus, kao i Montecristo Open srednjeg ukusa, autentičnog za kubanske cigare. S ovim cigarama odlično se slaže i V.S konjak, a reč je oznaci “Very Special”, odnosno destilatu koji je u hrastovim buradima sazrevao minimum dve godine.

Preporuka stručnjake je da ne umačete kraj cigare u konjak, jer tako nećete oplemeniti ukus vašeg omiljenog dima. U tom slučaju ukus cigare postaće gorak i opor. Kombinacija ukusa treba da se oseti na nepcu, a ne u veštačkim varijantama.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

DŽIN Aviation American

DŽIN Aviation American

Džin Aviation American najukusniji je džin na svetu, a jedan je od retkih koji u mirisu ima intenzivnu lavandu Svako

prodavnica alkohola

KONJAK Gde kupiti kvalitetan konjak

Ono što je najbitnije i možda najvažnije u specijalizovanim prodavnicama alkoholnih pića jeste kupac – kupac je fokus svih poslovnih odluka vlasnika objekta i zato prate trendove i na osnovu osluškivanja tržišta, na rafovima se uvek nađu inovativni artikli po odličnim cenama.

Vilina dunja

RAKIJA Vilina Dunja

Rakija Vilina Dunja je destilat spravljen od isključivo srpske sorte dunje Rakija se u Srbiji proizvodi od davnina. Proizvodi se

Viski Bushmills Balck Bush

VISKI Bushmills Black Bush

Viski Bushmills Black Bush destiluje se tri puta i najbolje je piti ga čistog Pravila u procesu destilacije viskija skoro

VOTKA Windspiel Barrel

Votka Windspiel Barrel Potato Premium proizvodi se od specijalne sorte krompira i zato ima blago zemljani ukus Želite tamniji ten. Možda glasniji smeh, duže dane

TEKILA Sauza Gold

Tekila Sauza Gold smatra se pionirskom tekilom i ulaznicom u svet tekile Tekila je piće koje rasplamsava strast. Od nje ključa krv – Podjednako kod

VISKI Dalmore 12

Viski Dalmore 12 je elegantan škotski viski, u kojem dominira ukus šerija pomešan sa suvim voće Viski spada u destilovana alkoholna pića. Nastaje fermentacijom ječma

BRENDI Badel Prima

Brendi Badel Prima je najpoznatije piće fabrike Badel 1862 i kao takav i dalje je popularan kao i pre 40 godina U Jugoslaviji je bilo

RAKIJA Vožd Barrique

Rakija Vožd Barrique je rakija od kajsije, s vrlo izraženim sortnim mirisom Barik je moda ili stil rakije? Mnogi će reći i jedno i drugo.

DŽIN Perun Mint

Džin Perun Mint je šumskog, citrusnog i biljnog ukusa, a zahvaljujući svojoj aromi savršeno se uklapa sa koktelima Nekim ljudima ne prija džin tonik. I