KONJAK Hennessy

hennesy

U svetu vina, vinskih destilata i gastronomije praktično ništa ne može da prođe bez Francuza, ali čini se da im je ovaj put konce pomrsio jedan Irac. On je stvorio brend Hennessy, a porodična tajna uspeha je u posebnoj tehnologiji proizvodnje i želji  porodice da ostanu najbolji

Svaki konjak ima svoju priču i tradiciju, a sve zahvaljujući francuskim trgovcima koji su utabali put današnjim velikim proizvođačima ovog najluksuznijeg žestokog alkoholnog pića. U svetu vina i gastronomije praktično ništa ne može da prođe bez Francuza, ali čini se da im je ovaj put konce pomrsio jedan Irac.

Konjak proizveden u La Charenteu nosi ime Hennessy po porodici koja ga potpisuje preko 250 godina i on drži titulu najboljeg među najboljima. Destileriju je osnovao Ričard Hennessy irski oficir u vojsci Luja XV.  Naime, on je nakon ranjavanja transportovan u bolnicu, a sudbina je htela da bude smešten u blizini grada Cognac, koji je u to vreme bio poznat po proizvodnji “čarobne rakija” koja je prema pričama lokalnih stanovnika mogla da izleči čak i teško bolesne. Očaravajući ukus ovog alkoholnog pića ostavio je neizbrisiv utisak na Ričarda koji je ubrzo stvorio slično piće. Godine 1765. penzionisani kapetan vraća se u ovu oblast gde otvara malu destileriju za konjak. Iskoristivši privremeni nedostatak viskija organizovao je isporuku svog pića po celom svetu, prvo za Irsku, a kasnije i Veliku Britaniju. Vremenom ukus njegovog konjaka postao je toliko cenjen u Francuskoj da je čak stekao i velike simpatije Luja XV. Henesijevi potomci nastavljaju tradiciju i 1813. osnivaju popularni brend Jas Hennessy & Co koji uspešno i sada posluje. Procenjuje se da Jas Hennessy & Co godišnje proda oko 50 miliona flaša konjaka širom sveta, što ih čini najvećim svetskim proizvođačem. Brend Hennessy sinonim je u industriji alkohola, a porodična tajna uspeha je u posebnoj tehnologiji proizvodnje i želji  porodice da ostanu najbolji. Zbog falsifikovanja konjaka čak su dizajnirali flašu 1865 godine koja ima obrise oblika grožđa. U istom razdoblju Ričardov praunuk Maurice Hennessy napravio je legendarnu klasifikaciju konjaka koja se koristi i danas. Na svakoj flaši utisnuta je Zvezda koja označava minimalno vreme starenja pića. Hennessy Very Special dobio je tri zvezde i jedan je od najpopularnijih konjaka na svetu, dok Hennessy VSOP ima četiri zvezdice. Njihovi najpoznatiji konjaci i cenovno pristupačni su Hennessy XO, Hennessy VS, Hennessy VSOP.

Oni skuplji i ne baš svima pristupačni su Hennessy Paradis i Richard Hennessey, dok u kategoriju najekskluzivnijih i najskupljih spadaju Hennessy Timeless, Hennessy Ellipse, Hennessy Private Reserve čija cena dostiže neverovatne cifre.

Konjak Hennessy VS

Reč je o najpopularnijem konjaku na svetu, a oznaka mu označava da je vrlo poseban. Ova vrsta konjaka mora da odstoji od dve do pet godina u hrastovim bačvama.  Čini ga mešavina od oko 40 različitih eaux-de-vie, a odlikuje ga svetlucavo žuta boja. Pitak je i baršunast, ima cvetni, hrastov i orašasti ukus. Na završnici se oseti blaga vanila.

Konjak Hennessy VSOP

Ovaj konjak je svetlo vatrene boje, a na prvi gutljaj osete se vanila, cimet kao i blagi ukus dima, a dok se greje u ustima prodire ukus meda i vinove loze, u završnici daje ukus badema i voća. Oznaka ovog konjaka označava vrhunski stari blend. Hennessy VSOP je prvi konjak na svetu koji je napravljen od mešavine  60 različitih eaux-de-vie, a mora da odstoji minimun četiri, a maksimum 15 godina. Poznat je po svojoj ravnoteži i sofisticiranosti. Nastao 1817. godine za budućeg kralja Engleske Georgea IV. Krajem 19. veka VSOP je čvrsto uspostavio svoju reputaciju među plemstvom.

Konjak Hennessy XO

Može se reći da je konjak iz ove kategorije pravo malo remek delo u industriji alkoholnih pića. On ima duboku crvenu boju i savršeno uravnotežen ukus, osete se note cimeta, kandiranog voća i hrastovine čija snaga je omekšana nijansama sušenog voća, cveća i kakaa.  Hennesy XO je delo Maurice iz 1870.godine, a napravljen je isključivo za  njegov krug prijatelja. Maurice uveo novi stil konjaka, a za njegovo kreiranje meša se sto destilata koji moraju da odleže najmanje dvanaest godina. Oznaka XO nam govori da je ovo ekstra star konjak.

Konjak Hennessy Paradis

Dobio je ime po posebnom delu u podrumima gde su pažljivo čuvani najfiniji, najvredniji i najstariji eaux-de-vie. Napravljen je 1979. godine, a zamišljen je kao mešavina suptilnih i najdragocenijih osobina koje imaju Hennessy konjaci. Spada u kategoriju ultra-premium konjaka. Ovaj na tržištu najmlađi destilat iz “porodice” Hennessy konjaka mora da odleži minium trideset, a maksimum pedeset godina.

Konjak Richard Hennessy

Ovaj konjak je posvećen Richardu osnivaču kompanije. Za ovaj konjak kažu daje kruna porodice. Stvoren za najveće poznavaoce konjaka, a u njegovom ukusu se sudaraju prošlost i sadašnjost. Sa eaux-de-vie starim skoro dvesta godina ima izbalansiran i složen, bogat buke koji dok se pije polako oslobađa niz aroma, te se oseti vanila, začini, biber i nežno mirisno cveće. U ustima daje beskrajno rafinisanu teksturu koja otkriva izuzetnu paletu ukusa, dok u finišu daje ukus   zrelog ploda hrasta.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

KONJAK Sve o konjaku

Iskusni znalci kažu kako se konjak ne pije, već se u njemu uživa i zato su se od davnina do danas zadržali rituali prilikom njegovog ispijanja.

Manastir Kovilj Dunja

RAKIJA Manastir Kovilj Dunja

Rakija Manastir Kovilj Dunja čuva se minimun tri godine i odležava u manastirskom podrumu Rakija je tradicionalni srpski proizvod. Pije

Dzin Tanqueray

DŽIN Tanqueray Nº Ten

Džin Tanqueray Nº Ten je ultra premium džin – vrlo je pitak i kremaste je teksture Džin ima viševekovnu tradiciju.

prodavnica alkohola

KONJAK Gde kupiti kvalitetan konjak

Ono što je najbitnije i možda najvažnije u specijalizovanim prodavnicama alkoholnih pića jeste kupac – kupac je fokus svih poslovnih odluka vlasnika objekta i zato prate trendove i na osnovu osluškivanja tržišta, na rafovima se uvek nađu inovativni artikli po odličnim cenama.

nikka viski

VISKI Nikka from the Barrel

Decembar je mesec slava, mesec kada svodimo račune i planiramo iduću godinu, prvi mesec zime, ali i mesec kojim završavamo jednu i ulazimo u drugu godinu. Takođe, decembar je i mesec kada čekamo Novu godinu, te mesec koji svi smatramo na neki način posebnim i uzvišenim.

Tajna rakije

RAKIJA U čemu je tajna rakije

Ljubav prema rakiji nije rasprostranjena samo u Srbiji. Ovo žestoko alkoholno piće obožava čitav region. Zato se često vodi „rat“

KONJAK Meukow V.S.O.P. Superior

Konjak Meukow V.S.O.P. Superior odležava duže od četiri godine u francuskim hrastovim bačvama i vinski je destilat koji će vas oduševiti  Konjak je vrsta brendija

RAKIJA Manastir Kovilj Dunja

Rakija Manastir Kovilj Dunja čuva se minimun tri godine i odležava u manastirskom podrumu Rakija je tradicionalni srpski proizvod. Pije se za dobro jutro i

DŽIN Tanqueray Nº Ten

Džin Tanqueray Nº Ten je ultra premium džin – vrlo je pitak i kremaste je teksture Džin ima viševekovnu tradiciju. Otac džina je holandski lekar

VOTKA Grey Goose

Votka Grey Goose spada u premium spirite i proglašena je za najbolju votku na svetu Votka potiče iz Istočne Evrope. Naziv je dobila po ruskoj,

TEKILA 1800 Anejo

Tekila 1800 Anejo pravi se od agave koja je isključivo stara osam godina i zato ima karakterističan i prefinjen ukus Tekila se u Srbiji ispija

Burbon Jim Beam

Burbon Jim Beam se obično služi čist, razređen sa malo vode, preko kockica leda, mešan sa sodom, ili u koktelima Škoti i Irci se sigurno