Konjak Hennessy VSOP Privilege se čuva na sobnoj temperaturi i na toj temperaturi se i konzumira
Konjak starenjem godišnje gubi oko tri odsto zapremine. Ovaj process se naziva „The angels’ share“. U prevodu ovo doslovno znači – Deo koji anđeli uzimaju za sebe. Zbog ovog, ali i drugih razloga konjak je veoma cenjen. Posebno je cenjen kod ljubitelja prefinjenih žestokih alkoholnih pića. Da bi bio spreman za flaširanje mora da odleži u bačvi najmanje 30 meseci. Uobičajeno odležava i mnogo duže, pa čak i nekoliko decenija.
Konjak VSOP
Hennessy VSOP je verovatno najpoznatiji konjak na svetu. On se često koristi kao reper za konjake drugih proizvođača u istoj kategoriji.
Proizvođači konjaka navode kako ovaj vinski destilat najbolje dočarava Hennessy kompaniju. Kompanija Hennessy pravi konjak već više od 200 godina.
U širokoj ponudi svojih destilata, Hennessy VSOP Privilege zauzima visoko mesto. Hennessy VSOP Privilege je posebno cenjen kod potrošača. Reč je o konjaku koji je mešavina 60 različitih Eux-De-Vie destilata. Svi destilati su dobijeni od sorte grožđa Ugni Blanc. Sorta grožđa Ugni Blanc se gaji u apelacijama Borderies i Fins Bois. Ali i u apelacijama Grande Champagne i Petite Champagne.
Konjak koji odležava 4 godine
Prilikom proizvodnje ovog konjaka destilati odležavaju najmanje četiri godine. Najstariji destilat u mešavini sazreva petnaest godina. I to isključivo u francuskim hrastovim bačvama Limousin.
Konjak s mirisom jabuke
Konjak Hennessy VSOP Privilege ima miris koji podseća na kajsiju i jabuku. U njegovom mirisu dominiraju i karanfilić i cimet. U ukusu se može prepoznati klasična vanila i note bureta. Ove note su propraćena laganim ukusom voća. Pored voćnih nota prisutne su i note cimeta i karanfilića. Ali i note meda i kandiranog voća.
Kao i druge vrste konjaka i konjak Hennessy VSOP Privilege može da se meša u koktelima. Međutim, preporuka da se pije bez leda i dodataka. Takođe, preporuka je i da se zagreva u rukama. Tada njegov ukus i miris najbolje dolaze do izražaja.
Stil VSOP Privilege
Alkohol 40%
Temperatura serviranja 12 ˚C