ARMANJAK Delord Bas Armagnac 1969

Delord Bas Armagnac 1969

Armanjak, pa samim tim i Delord Bas Armagnac 1969, je karakteristična vrsta brendija. On je specifične arome  i proizvodi se na jugozapadu Francuske

Smatra se i da je brendi nastao sasvim slučajno. Pre nastanka brendija u Francuskoj se pravilo samo vino. Oblast gde je nastao brendi bila poznata isključivo po odličnim sortama loze i kvalitetnim vinima.

Tokom vekova proizvodnja brendija se razvijala i napredovala. Proizvodnju brendija u osnovi je i dalje činilo vino. Tačnije njegova destilacija i starenje u hrastovim buradima. Ovaj tip destilata može da se proizvodi i od jabuka. Ali on se izvorno proizvodi od grožđa, odnosno vina.

Armanjak VS Konjak

Finese u postupku proizvodnje brendija su u destilerijama razvijene do najsitnijih detalja. Svaki proizvođač zapravo ima svoje “male tajne”. Upravo  zbog njih je baš njegov destilat poseban i prepoznatljiv.

U svetu su već svima poznata zvučna imena nekoliko tipova brendija. I to su sve brendiji koji se dobijaju destilacijom grožđa. To su Armanjak, Konjak i Metaksa.

Armanjak je karakteristična vrsta brendija. Armanjak poseduje specifične arome. On se proizvodi na jugozapadu Francuske. Armanjak ima skoro pa identičan ukus kao i konjak. Međutim, on se tradicionalno destiluje jedanput. Kao rezultat toga dobija se piće koje je manje “uglađeno” od konjaka.

Armanjak dugo odležava u buradima

Za Armanjak je karakteristično i to što dugo sazreva u hrastovim buradima. Ovo odležavanje ublažava njegov ukus.

Jedna od poznatijih destilerija koja se bavi proizvodnjom armanjaka je Delord Armagnac. Destilerija Delord Armagnac nalazi se u regiji Bas.

U ovoj destileriji proizvode prefinjena alkoholna pića stara preko 50 godina. Karakteristični su po tome što je na njihovim flašama obavezno napisan datum punjenja.

Jedno od majstorskih dela je i Delord Bas Armagnac 1969.  On je star 52 godine.  Delord Bas Armagnac 1969  karakterističan je po intenzivnom mirisu. U njegovom mirisu se jasno prepoznaju različite arome. Dominiraju arome vanile, kafe, bibera i pralina. Delord Bas Armagnac 1969 u ustima daje uravnotežen ukus. Na ukusu dominiraju biber i sladić. Završnica mu je duga i aromatično intenzivna.

 

Stil Armanjak

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 12 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu