KONJAK Courvoisier V.S.O.P.

Konjak Courvoisier

Ovaj specifičan konjak može, ali i treba da se pije čist, no mlađi ga često koriste i za koktele

Konjak spada u aromatična alkoholna pića i dobija se dvostrukom destilacijom belog vina, od kiselih sorti grožđa. Nakon druge destilacije izdvajaju se najbolji delovi destilata. Ovi destilati se ostavljaju u hrastovu burad na višegodišnje dozrevanje. Konjak ne stari u flaši kao viski, te on ima isti ukus i posle više godina.

Konjak iz predgrađa Pariza

Jedan od veoma popularnih konjaka je Courvoisier. Istorija konjaka Courvoisier počinje 1809. godine u predgrađu Pariza. Prvi destilati Courvoisier konjaka su potekli u maloj kompaniji za distribuciju pića. Upravo ta kompanija  je prvi Courvoisier konjak napravila dve godine kasnije.

Osnivač kompanije je Emile Courvoisier, a destirerija Château Courvoisier se nalazi u Jarnacu u Francuskoj. Interesantno je i da se nalazi na obalama reke Charente, oko deset milja istočno od Cognaca.

Konjak koji je pio Napoleon

Za konjak Courvoisier postoji i jedna zanimljivost u vezi destilerije. Ona kaže da ju je Napoleon Bonaparta posetio, te se oduševio ukusom tog pića. Nakon njegovog poraza i silaska sa trona i zatočeništva, Napoleon je bio privilegovani zatvorenik. Na ostrvu Sveta Jelena imao pravo na svoj luksuz, a to je bio ovaj konjak. Napoleonu u čast, njegova silueta krasi bocu ovog konjaka od 1909. godine.

Konjak kompleksnog ukusa

Courvoisier V.S.O.P. je jedan od konjaka iz ove destilerije i on je flaširan veoma ekskluzivno. Zbog takve ambalaže nalazi u rangu V.S. konjaka. Flaša je plasirana pod imenom Žosefina, a u čast Napoleonove prve žene i kao takva i danas je prepoznatljiva širom sveta.

Courvoisier V.S.O.P. je blend jantarne boje i ima vrlo kompleksan ukus i miris. Ukus i miris ovog konjaka razvijaju izuzetne arome jasmina, breskve i pečenog badema. U završnici daje blago citrusnu notu.

Konjak Courvoisier V.S.O.P. sadrži destilate odležale u novim hrastovim buradima od tri do osam godina.

 

Stil Konjak V.S.O.P. 

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 12 ˚C

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu