KOKTELI SA VOTKOM Najpoznatiji miksevi

KOKTELI SA VOTKOM

Kokteli sa votkom se najviše traže u klubovima, a ovo su najpoznatije mešavine

Konzumenti alkoholnog pića u Srbiji poznati su po tome što pre i posle ručka najčešće piju rakiju. Međutim, stasavanjem novih generacija kokteli postaju sve popularniji izbor, jer novi naraštaji teže ka ispijanju alkohlonih pića sa stilom. Zato su kokteli i najčešći izbor u noćnim klubovima i barovima.  Mnogi ovu mešavinu smatraju ženskim pićem, što je daleko od istine, jer i jači pol rado poseže za neodoljivim alkoholnim mešavinama. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su glavni promoteri koktela i to onih s votkom upravo muškarci – tajni agent Džejms Bond, ali i Dud iz Velikog Lebovskog. Kokteli zapravo predstavljaju sinonim za zadovoljstvo i uživanje u životu, a oni su često i izraz nečijeg ličnog ukusa i stila.

Koktel izaziva zadovoljstvo

Dobro napravljen koktel sa alkoholom, pripremljen uz dosta truda ili kao jednostavna mešavina dvaju pića, uvek predstavlja zadovoljsvo i donosi više užitka od pukog ispijanja običnog žestokog alkoholnog pića. Zato većinu ljudi koktel navodi na pomisao otmenog okruženja, zabave i druženje sa elitom. Kada se ženama spomene koktel, prva asocijacija jeste zgodni šanker koji ovo piće priprema uz osmeh i „vratolomije“, baš kao u scenama popularnog američkog filma Koktel. Ipak, koktel nije namenjen isključivo bogatijem društvu, jer većina nas danas može sebi da priušti mali kućni bar – šejker, barsku cediljku, čašicu i čašu. Naravno za pripremu koktela potreban je i alkohol, a najsavršeniji destilat današnjice jeste votka.

Votka u koktelima

Votka se smatra najprijatnijim žestokim alkoholom za ispijanje u koktelima, bilo onim što se piju polako ili u šotovima. Psiholozi su takođe umešali svoje prste, te kažu kako se ljubitelji votke dele na dve grupe – na one koji vole kvalitetnu votku i one koji je piju iz pomodarstva. U ovu drugu grupu ljudi spadaju poklonici koktela i društvenih mreža, koji na svojim profilima neretko postavljaju nove trendove ispijanja ovog finog pića. Naravno, barmenima je votka najidealniji destilat za pripremu raznih mešanih pića, jer votka u svakom koktelu ističe potrebnu aromu, ali i jačinu. Votka je vrlo zahvalna za korišćenje, jer je najčešće bez mirisa i arome, i zato ne može da pokvari ukus ostalim sastojcima. Kako bi se dobio savršen koktel postoje i osnovna pravila koja bi trebalo da se ispoštuju.

Pravila za mešanje koktela

Prvo i osnovno pravilo jeste da se pri pripremi alkoholnih mikseva mora precizirati udeo votke i bezalkoholnih komponenti. Razmera bi po pravilu trebalo da je sedam na prema tri. To znači da se pri pripremi koktela sjedinjuje sedam odsto alkohola i tri odsto ostalih komponenti. Pri tome se druge komponente uzimaju u razmeri jedan na prema dva, odnosno jedan odsto slatkih napitaka (sirup, soda ili liker) i dva posto kiselih sokova (limun, pomorandža ili limeta). Samo poštujući ove proporcije dobija se koktel normalne jačine i izvrsnog ukusa. Međutim, zavisno od ukusa konzumenta danas su dopuštene i druge proporcije. Naravano, ono što je najbitnije i što se ne sme zanemariti je da kod pripreme koktela treba da se uzima isključivo visokokvalitetna i rashlađena votka. Interesantna je i činjenica da skoro svaki koktel koji se pravi sa votkom ima svoju priču nastanka, a osim toga vrlo se jednostavno pripremaju i u kućnim uslovima. U moru koktela spravljenih sa votkom postoji nekoliko interesantnih čija popularnost vekovima ne jenjava.

White Russian

Iako ime asocira na Rusiju, koktel nije nastao u ovoj zemlji. Naziv zapravo nosi  zbog votke koja je i glavni sastojak recepta. Odjeknuo je širom sveta kao popularno piće, nakon što je promovisan u kultnom filmu Big Lebowski. Pridev „ruski“ nosi zbog masovne kampanje pedesetih godina prošlog veka, kada je votka počela da se probija na američko tržište. Tek šezdesetih godina prošlog veka ovo piće dobija zvanični recept – votku, krem i Kahulu. White Russian spada u kategoriju slatkih koktela, a spravlja se od votke, likera od kafe i slatke pavlake. Kao zamena za slatku pavlaku često se koristi mleko. Po pravilu se servira u  staromodnoj čaši, uz obavezan dodat leda. U originalnom  receptu kotisti se 5 cl votke, 2 cl Kahlua, 3 cl slatke pavlaka i led. U staromodnu čašu se stavi nekoliko kocki leda, preko njega se sipa votka, a zatim Kahlua i slatka pavlaka. Blago se promeša, kako bi se sastojci sjedinili.

Black Russian

Mnogi smatraju da je koktel Black Russian nastao 1961. godine. Međutim, ova informacija je totalno netačna. Black Russian je zapravo stariji brat White Russian koktela. Napravljen je s kraja četrdesetih godina prošlog veka i to u Briselu, a osmislio ga je jedan belgijski barmen, u čast američkog ambasadora. Postoje različite varijacije koktela, ali osnova je uglavnom ista samo se menjaju proporcije. Za koktel se koristi 50 ml votke i 20 ml likera od kafe (Kahlua). Ovo je jedan od najjednostavnijih koktela za pripremu. U čašu punu leda sipa se prvo Kahlua liker, zatim i votka. Sve se dobro promeša u šejkeru i sipa u čašu sa ledom.

Perestrojka

Koktel Perestrojka dolazi iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a pripremao se samo u elitnim restoranima velikih gradova za partijske šefove i goste stranih zemalja. Iako je doba perestrojke odavno prošlo, koktel s ovim imenom ostao je popularan među ljubiteljima mešanih pića. Priprema ovog miksa je vrlo jednostavna i zato bez problema može da se napravi i u kućnim uslovima. Dakle, za pripremu je potrebno 90 ml soka od brusnice,  30 ml votke, 15 ml šećernog sirupa i 5 ml sveže ceđenog limunovog  soka. Pre pripreme treba napraviti sirup od šećera i vode, a zatim ga ohladiti. Sve komponente pića se stave u šejker, te se dobro promućkaju oko 60 sekundi. Koktel se kasnije sipa u čašu, doda se zdrobljeni led, a ukrašava se kriškom limuna.

Kamikaza

Koktel Kamikaza nastao je u jednom od barova u Tokiju, krajem Drugog svetskog rata. Kreator, čije ime nažalost nije sačuvano, je dobio zadatak da napravi piće u čast legendarnih pilota bombardera, koji su bombardovali američke brodove u Tihom okeanu. Posle rata ovo piće postaje vrlo popularno kako u Evropi, tako i u Americi. Danas se Kamikaza smatra klasikom i uglavnom se služi u prestižnim barovima širom sveta. Za pripremu ovog koktela potrebno je 30 ml votke, 30 ml likera od pomorandže i 30 ml soka limuna ili limete, kao i 100 grama kockica leda.  Svi sastojci se pomešaju u šejkeru, a zatim se koktel sipa u čašu kroz cediljku i ukrasi se kriškom limuna.

Bloody Mary

Za Bloody Mary kažu da je pre svega piće za dan posle. Ovaj koktel se smatra „lekom“ za mamurluk. Da li u tome ima istine ili ne – ne znamo, a ono što je činjenica je podatak da je ovaj čuveni koktel nastao 1921. godine u Parizu i to u čuvenom Harry’s New York baru . Njegov tvorac je poznati barmen tog doba Fernard Petiot. Nakon uspeha koktela u Evropi, Fernard Petiot odlazi u SAD te zbog njega Bloody Mary postaje veoma popularan na svom kontinentima. Najčešće se konzumira u prepodnevnim časovima. Naziv je dobio po engleskoj kraljici Meri Tjudor, koja je zbog svoje surovosti bila poznata po nadimku Bloody Mary. Danas postoje različite verzije ovog koktela – Red Snapper, Bloody Maria, Virgin Mary. Priprema je vrlo jednostavna, a sve što vam treba jeste 0.33 dl votke,  0.75 dl soka od paradajza, nekoliko kapi Worcestershire sosa, nekoliko kapi Tabasco sosa i prstohvat soli i bibera. Sipajte votku u visoku čašu s puno leda i dodajte sok od paradajza, začine i stabljiku celera.

Martini

Mešavina pod nazivom Martini nastala je 1911. godine i smatra se apsolutnim kraljem među koktelima. Međutim, mnogi se slažu da je zapravo teško odrediti period kada je tačno nastao u formi koju danas prepoznajemo. Ono što se zna jeste da je Martini bilo omiljeno piće John D. Rockefellera. On je uživao u koktelu koji mu je pripremao Martini di Arma di Taggia, glavni barmen u Knickerbocker hotelu, u New Yorku. Po njemu je koktel dobio i ime, a 1911. se smatra godinom stvaranja modernog Martinija. U originalnoj verziji koktel se pripremao sa džinom, ali u današnje vreme podjednako često se priprema i sa votkom, naročito u Americi. Za ovaj recept vam je potrebna votka i suvi vermut. Razmera je jedan na prema jedan.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

VISKI Caol Ila 12

VISKI Caol Ila 12

Viski Caol Ila 12 je single malt viski, koji je odležao 12 godina u hrastovim bačvama i tipičan je reprezent

JAPANSKI VISKI Yamazaki 12

JAPANSKI VISKI Yamazaki 12

Japanski viski Yamazaki 12 je preporuka Spirit Style magazina za predstojeće jesenje dane Za očekivati je da novembar bude hladan,

prodavnica alkohola

KONJAK Gde kupiti kvalitetan konjak

Ono što je najbitnije i možda najvažnije u specijalizovanim prodavnicama alkoholnih pića jeste kupac – kupac je fokus svih poslovnih odluka vlasnika objekta i zato prate trendove i na osnovu osluškivanja tržišta, na rafovima se uvek nađu inovativni artikli po odličnim cenama.

RAKIJA Dunja Barrique

RAKIJA Dunja Barrique

Rakija Dunja Barrique odležava u hrastovim buradima i zato ima robusnu voćnu aromu, koja daje dugu postojanost u čaši Rakija

ninoslav nikicevic

RAKIJA Kako se ocenjuje rakija

U senzorici, čovek se javlja kao “merni instrument”. On mora biti školovan i sposoban da svoj lični ukus potpuno apstrahuje, a svoja čula koristi potpuno nezavisno.

Restoran Caruso

Restoran Caruso

Restoran Caruso nalazi se preko puta hotela Moskva, na Terazijama, na 8. spratu stambene zgrade. Restoran Caruso je restoran savremenog

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura