KONJAK SA LEDOM Novi trendovi u serviranju konjaka

KONJAK SA LEDOM

Konjak sa ledom je vrlo aktuelan među posetiocima noćnih klubova i ovo je sasvim sigurno novi trend u serviranju konjaka

Pobornici noćnih izlazaka, poslovnih ručkova, ali i sedeljki, odlično znaju da su se navike konzumenata, pri ispijanji konjaka, u poslednjih nekoliko godina drastično promenile. Mlađi konzumenti, zahvaljujući svojoj maštovitosti, iz godine u godinu, razbijaju predrasude. Mladi sve češće konzumiraju konjak s raznim dodacima, gde dominiraju kockice leda i kokteli. Osim toga, konjak se sve češće razređuje i sa soda vodom, a više nije tajna da se ovaj vinski destilat servira u kibli punoj leda, kako bi flaša ostala rashlađena.

Nova moda

Nova moda je otišla tako daleko, te se konjak sve češće pije iz čaša koje su namenjene za viski, kao i iz velikih čaša koje se najčešće koriste pri mešanju konjaka sa soda vodom, koka kolom ili sprajtom. Mnogi tradicionalni ljubitelji konjaka ljuti su zbog toga i često se iz njihovih usta može čuti da je sve ovo veliko svetogrđe. Međutim, istina je sasvim drugačija, jer su i sami proizvođači konjaka uvideli da se na tržištu vodi borba oko potrošača, a i sve je više novih stilova vinskih destilata, kod kojih prilikom serviranja i ispijanja skoro da i ne postoje ama baš nikakva pravila. Pri konzumzumaciji takvih pića praktično je sve  dozvoljeno. Stoga su i proizvođači konjaka shvatili da moraju da idu u korak sa vremenom, kako bi se približili mlađoj publici, posebno u noćnim barovima, jer se tamo u većini slučajeva ne poštuju tradicionalne forme, ali se troše znatne količine konjaka.

Konjak sa ledom

Sve se češće može čuti kako je konjak zapravo savršeno piće, koje trpi razne temperaturne i druge promene i ne menja svoja svojstva i karakteristike. Zato je danas čak i poželjno da se služi sa ledom, sodom i drugim bezalkoholnim pićima. Odličan primer za to je kompanija Hennessy, koja je pre nekoliko godina obelodanila da njihov konjak dobija potpuno novu dimenziju aromatičnosti, a posebo u završnici, ukoliko se konzumira hladan, baš kao što je i savršen kada se poslužuje na standardni način – ugrejan i sa zrnom kafe. U Americi je odavno prihvaćena ova nova moda koju Amerikanci nazivaju „On the rocks“, a čini se ni Evropljani nisu ostali imuni na konzumaciju konjaka na ovaj novi način.

Konjak Hennessy XO

Valjalo bi napomenuti da je Maurice Hennessy, još davne 1870. Godine, svojim prijateljima predstavio konjak Hennessy XO, kada je rekao da je počala nova era u stvaranju modernog stila konjaka. Danas se sa ovim slažu i njegovi naslednici i stoga preporučuju konzumentima da slobodno piju Hennessy XO sa ledom. Razlog tome je prvenstveno njegova aromatičnost, koja se bazira na sušenom voću i čokoladi. Ipak, da bi užitak bio potpun trebalo bi ispoštovati i određena pravila. Prvo i osnovno je da se pri serviranju konjaka sa ledom, u čašu stavlja uvek jedna, eventualno dve velike kocke leda, pa tek nakon toga da se sipa destilat. Ovo je jedini i ispravan način serviranja pošto se tako čuvaju sve organoleptičke osobine pića. Ujedno se na ovaj način iz konjaka oslobađaju prefinjene arome, koje tek u dodiru sa ledom dolaze do izražaja. Takođe, velike kocke leda se sporije otapaju i zato se sprečava narušavanje kvaliteta destilata. Ukoliko se led brzo istopi dolazi do razvodnjavanja i zato se sitan i drobljeni led, u ovom slučaju ne preporučuje. Drugim rečima, ukoliko se ne ispoštuju ova pravila, postoji opasnost da će se konjak previše razvodniti i u tom slučaju oslabiće i njegava aroma.

Velike kompanije podstiču promene

S obzirom na to da je menadžment Hennessy brenda „prvi probio led“ u inovacijama i ostale kompanije su podržale ovu ideju. Ubrzo je i proizvođač čuvenog konjaka Remy Martin preporučio da je u njihov destilat dozvoljeno staviti do dve velike kocke leda. A kako bi pridobili mlađe konzumente, otišli su i korak dalje, te njihovi destileri predlažu ispijanje zamrznutog konjaka. Treba napomenuti da do delimičnog zamrzavanja konjaka dolazi na temperaturi koja iznosi između -22 i -28 stepeni. U tom slučaju stvara se ledena kora na površini tečnosti, te dolazi do povećanja viskoznosti destilata. Za potpunu kristalizaciju sadržaja boce, temperatura bi trebalo da bude oko -35 stepeni. Ovakav konjak ima posebne draži, jer nakon sipanja u čašu dolazi do postepenog zagrevanja, zbog čega tekstura konjaka biva baršunastija, a nove arome iz pića izbijaju u prvi plan. Konzumacija zamrznutog konjaka je posebno poželjna uz degustaciju plodova mora, jastoga ili sušija.

Remy Martin savetuje

Sem preporuke da se pije hladan, kompanija Remy Martin savetuje konzumente da njihov VSOP obavezno probaju umiksan s pivom od đumbira, jer se na taj način ističu note svežeg voća i slatkoće. Naravno, i ostali renomirani  proizvođači su se složili da konjak može da se ispija hladan, s tim da je idealna temperatura između 6 i 8 stepeni Celzijusa, mada i u ovom slučaju postoji stroga procedura koju bi trebalo ispoštovati. Ukoliko konjak ispijate na ovaj način, trebaće vam balon čaša koju ćete postepeno zagrevati u rukama. Smisao ovog malog rituala je u tome da konzument uživa u različitim aromama, jer pri konzumaciji hladnog konjaka dominiraju voćne, a čim se zagreje upadljivije su arome dima i hrasta.

Konjak u koktelima je IN

Interesantan je podatak kako se u poslednje vreme konjak sve više meša i sa drugim pićima. Kokteli s konjakom relativno su kasno nastali, a njihova popularnost je počela da raste sredinom 20. veka. Koktele sa konjakom obožavaju ljubitelji raznih low-alkoholnih pića. Naravno, ovaj destilat je sam po sebi snažan, ali u kombinaciji s drugim sastojcima, poput voćnih sokova, gaziranih pića, pa čak i mleka, pretvara se u lagano piće s ugodnim ukusom. Kokteli sa konjakom mogu da se pripremaju na dva načina – kao hladni i osvežavajući s dodatkom leda, ali i topli, uz dodatke raznih začina.

Koktel Aleksandar

Među damama omiljeni su kokteli kombinacije konjaka i banana, kafe, jaja i sladoleda, jer pored kremaste strukture, ipak dominira prefinjena voćna nota, dobijena iz konjaka. Jedan od najčuvenijih koktela sa konjakom jeste Aleksandar, a za njega je potrebno 45 mililitara konjaka, 30 mililitara krema dobijenog mućenjem slatke pavlake, 30 mililitara likera od kafe ili čokolade, nekoliko kockica leda i malo muskatnog oraščića.  Koktel Aleksandar se priprema jednostavno i to na sledeći način – U šejker se sipa konjak, liker, slatka pavlaka, led i strugani muskatni oraščić. Sve se dobro izmiksa, a nakon toga tečnost se sipa u ohlađenu čašu i ukrasi se rendanom čokoladom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu